Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien riskerar att Skottland splittras och mer åtstramningar efter en no-deal #Brexit – Hammond

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens finansminister Philip Hammond (avbildad) har varnat utmanare i kapplöpningen om att bli premiärminister att en brexit utan avtal kan dra isär Storbritannien och skulle beröva Storbritanniens nästa ledare pengarna som behövs för att få ett slut på åtstramningar, skriver William Schomberg.

Alla fyra återstående kandidaterna i det konservativa partiets ledarskapstävling har sagt att de är beredda att ta Storbritannien ut ur Europeiska unionen utan ett övergångsavtal för att mildra den ekonomiska chocken om det skulle behövas.

Hammond, som stödde att stanna i EU före folkomröstningen 2016, sa att att sträva efter en avtalslös Brexit var riskfylld och kunde leda till att oppositionspartiet Labour, under vänsterledaren Jeremy Corbyn, tar makten.

"Jag kan inte föreställa mig en konservativ och fackföreningsledd regering, som aktivt driver en avtalslös Brexit, villig att riskera unionen och vårt ekonomiska välstånd", sa han i utdrag ur ett tal han skulle hålla på torsdagen (20 juni).

"Och ett allmänt val som skulle kunna sätta Jeremy Corbyn i Downing Street för att starta," sade han.

Uppmaningarna till en folkomröstning om självständighet i Skottland har ökat sedan Brexit-omröstningen, då en majoritet av de skotska väljarna stödde att stanna kvar i EU.

En opinionsundersökning som publicerades denna vecka visade att en majoritet av det konservativa partiets medlemmar – som kommer att fatta det slutgiltiga beslutet om Storbritanniens nästa premiärminister i juli – skulle acceptera att förlora Skottland från Storbritannien så länge som Brexit levereras.

Annons

Vidare kommer den som efterträder Theresa May som premiärminister att möta ett fortsatt brexit-dödläge i parlamentet som har lett till spekulationer om ett tidigt nationellt val.

I utdragen av sitt årliga Mansion House-tal till ledare för Storbritanniens finansindustri föreslog Hammond att en ny folkomröstning eller ett nytt val kan vara det enda sättet att bryta återvändsgränden.

"Om den nya premiärministern inte kan få slut på dödläget i parlamentet, då måste han utforska andra demokratiska mekanismer för att bryta återvändsgränden", sade han.

Hammond sa också att räntesänkningar och budgetåtgärder för att motverka effekterna av en avtalslös Brexit endast skulle ge tillfällig hjälp för Storbritanniens ekonomi.

"Vi kan inte tillåta oss själva att tvingas välja mellan vår demokrati och vårt välstånd", sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend