Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Bank på nästa #FinancialCrisis

DELA MED SIG:

publicerade

on

En rad skandaler och motgångar inom banksektorn i Europa och på andra håll hotar att undergräva allmänhetens förtroende för branschen. Även om det anses liten chans för en ekonomisk nedgång av storleken på bankkrisen 2008, finns det oro för att de senaste händelserna i sektorn skulle kunna vända på ansträngningar som gjorts för att återställa förtroendet för bankväsendet. Den utan tvekan mest allvarliga utvecklingen var Deutsche Banks beslut att säga upp 18,000 7.4 anställda, en femtedel av dess globala arbetsstyrka, som en del av en enorm omstruktureringsplan. DB:s vd Christian Sewing hoppas att planen på XNUMX miljarder euro kommer att vända banken, vars aktier nådde en rekordlåga nivå förra månaden, skriver Colin Stevens.

Bankens ansträngningar har återuppstått rädslan för en möjlig upprepning av kraschen 2008 som var den största stöten för det globala finansiella systemet på nästan ett sekel – en som drev världens banksystem mot kanten av kollaps. Den stora oro, enligt experter, är att regeringar inte har de politiska verktyg de hade 2008 för att förhindra att en finansiell chock förvandlas till ett fritt fall, och de totala skuldnivåerna är högre än under den tidigare krisen.

Harvard University professor i offentlig politik och professor i ekonomi och tidigare chefsekonom vid IMF Kenneth Rogoff sa: "När vi har en ny finanskris är våra verktyg begränsade."

Sådan oro förstärks av påståenden om att banker i euroområdet kan vara mycket mer sårbara för en upprepning av finanskrisen 2008 än vad EU:s "stresstester" tidigare har sagt.

Detta enligt en granskning av Europeiska revisionsrätten (ECA) i Luxemburg som säger att stresstester, som publicerades förra året, uteslöt många av Europas svagaste banker, ignorerade nyckelfaktorer som kunde få en bank att gå i konkurs och använde simuleringar som hade inget att göra med 2008 års kris.

Den tyska banken DB gick illa redan i EBA:s senaste test, men den negativa revisionen tyder på att dess problem kan bli ännu värre än man tidigare trott. 2018 års stresstest inkluderade bara 48 banker, en minskning från 90 i sin första undersökning 2011, eftersom det ändrade kriterierna så att dess "faktiska tröskel" omfattade banker som hade 100 miljarder euro eller mer i konsoliderade tillgångar "till undantag för vissa länder med svagare banksystem”.

Utöver riskerna med en ny nedgång har kontinenten också nyligen skakat av flera bankskandaler, alla med internationella konsekvenser. Experter säger att detta visar att det fortfarande behövs mer tillsyn av banksektorn, och nämner, som ett utmärkt exempel, fallet med Bankhaus Erbes "sken"-förvärv av den tjeckiska banken J&T. J&T Banka är ett finansiellt konglomerat från Östeuropa, som är registrerat i Slovakien, men som även verkar i Tjeckien (där dess huvudkontor ligger) och många andra länder.

Annons

Valentina Romanova, president och tidigare ägare av Bankhaus Erbe, har anklagats för att ha begått en dubbelförsäljning av Bankhaus Erbe efter att ha sålt en 59-procentig andel i banken till affärsmannen Pavel Komissarov för en summa av 13.7 miljoner dollar, bara för att vända och sälja 100 procent. av sina aktier till J&T.

Romanova, dotter till en tidigare medlem av politbyrån i kommunistpartiets centralkommitté under Sovjetunionen, står anklagad för att ha tagit emot Komissarovs betalning men vägrat att utfärda de nödvändiga dokumenten för att validera försäljningen. Enligt Komissarov ignorerade Romanova också hans alternativa förslag att återlämna medlen och ogiltigförklara försäljningen. Komissarov stämmer nu Romanova i ryska domstolar och anser att han blivit lurad på sin investering på 13.7 miljoner dollar.

Romanova å sin sida har svarat på pressförfrågningar om fallet från butiker som ryska Novaya Gazeta med hot om rättsliga åtgärder, och har bryskt informerat tidningen om att hennes man är "en före detta biträdande justitieminister och chef för åklagarens utredningsavdelning General's Office” i ett uppenbart försök att hota journalisterna att backa historien. Istället publicerade de hennes meddelande i sin helhet.

Denna skandal är inte det enda bakslaget nyligen för banksektorns redan hårt nedsmutsade rykte. Till exempel fick Jesper Nielsen, en toppchef på Danske Bank, nyligen sparken i en skandal som involverade överdebitering av kunder. Han var den längsta tjänstgöringen av de 10 personerna i toppen av Danmarks största bank som kämpar för att återställa förtroendet efter att en penningtvättskandal på 230 miljarder dollar exploderade vid dess estniska enhet.

På andra ställen har den moldaviska parlamentariska kommissionen just publicerat den andra delen av en utredning som beskriver försvinnandet av cirka 1 miljard dollar från landets banksystem, en händelse som det lilla, fattiga landet fortfarande tjatar om. Aleksandr Slusari, parlamentets vice talman och ordförande för organets utredningskommitté, har krävt att få veta vem som var ansvarig för att medlen försvann och anklagat åklagarmyndigheten för att ha gömt dem.

Rogoff tillade: "Tyvärr, när det finns en finanskris, en skuldkris, någon form av kris, är de hårdast drabbade nästan undantagslöst de röstbefriade, de fattigaste människorna och, mycket ofta, medelklassen. Så en finanskris skulle vara dåligt för de rika men det skulle vara värre för vanliga människor. Så när vi tänker på att skydda ekonomin från en finanskris, handlar det inte bara om att skydda de rika finansiärerna; det handlar om att skydda vanliga människor.”

Alla dessa frågor utgör en utmaning för tillträdande ECB-chefen Christine Lagarde. Lagarde, en advokat, kommer att ta över i en tid av ekonomisk osäkerhet med Megan Greene, ekonom vid Harvard Kennedy School, som säger: "Largardes brist på direkt erfarenhet av att arbeta på finansmarknaderna är också anmärkningsvärd och kan vara relevant om Europa går in i recession .”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend