Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Varför ser Portugal rasism öka?

publicerade

on

Portugal - tillsammans med en rad andra europeiska nationer - har utsatts för rasmotiverade attacker mot sina medborgare. Denna eskalering i våld tillskrivs ökningen av högerextrema politiker och brottsbekämpande personal, som legitimerar våld mot minoriteter, skriver Yanis Radulović.

I oktober förra året, Chega - eller "Enough" - fest vann en plats i parlamentet med sin ledare, Andre Ventura. Ventura har kopplats till extremhögre extremistgrupper och utsett flera personer som hade band till nynazistiska grupper till olika ledarpositioner. Inte överraskande, under hans kampanj, hänvisade han till en kvinnlig oppositionsledare som en "zigenarkandidat" och drog också till en uppmaning att "drastiskt minska" muslimska samhällen i hela Europa.

Sådana kommentarer från en partiledare i den nuvarande regeringen fungerar säkert som en katalysator för ökad intolerans och rasism. Faktum är att sedan 2018 har det varit 26% ökning av fordringar av rasism och rasistiska attacker. Sedan Venturas val till parlamentet har högerextrema aktivister och rasister känt sig modiga att utföra ytterligare attacker.

Det ökande antalet attacker har berörda myndigheter, men inte alla.

Under en nationell fotbollsmatch attackerades spelaren Moussa Marega, som också är av afrikansk härkomst, verbalt av vissa fans. Skämande, rasistiska och hotfulla namn och varningar ropades på honom. Han lämnade spelet på grund av överfallet.

Dessutom var det två kvinnor av brasiliansk härkomst brutalt attackerad av polisen under gatufester.

Men kanske mest chockerande var mordet på Bruno Candre. Candre, en skådespelare, var sköt fyra gånger och dödades i juli förra året i det som har beskrivits av European Network Against Racism (ENAR) som "ett uttryckligen rasmotiverat brott".

I många fall, både verbala och fysiska, växer myndigheterna inte störda av de förödande effekterna detta har på Portugals minoriteter.

Det finns flera faktorer som har lett till denna ökning av rasistiska attacker och rasistiska känslor i landet, inte minst som innebär att polisen helt bortser från dessa brott. I vissa fall - som med de två brasilianska kvinnorna - var polisen gärningsmännen.

Tyvärr har polisen tydligt varit övergiven i sina uppgifter och det som är ännu mer oroande är att det finns en växande fraktion av högerextrema medlemsförbund. göra inbrott i den nationella polisen. En polisstyrka med en inneboende partiskhet mot minoriteter skapar en som är korrupt och lämnar många utsatta för rasmotiverade attacker.

Om högerextremister begår dessa brott och kommer undan med dem - med små eller inga återverkningar - desto mer uppmuntrade kommer de att känna att fortsätta utföra framtida attacker och övergrepp.

Även människorättsförsvarare känner sig osäkra i landet. De tror inte att det finns något skydd för dem och de som försvarar minoriteter från polisstyrkan. Den nationella polisen måste lägga sina politiska förbindelser åt sidan och gripa dem som begår rasistiska brott.

Som ett demokratiskt land finns det ingen plats för våld mot minoritetsgrupper. Det är Portugals skyldighet att se till att alla medborgare känner sig trygga och inkluderade i samhället.

Detta väcker frågan hur Portugal kan plåstra såret. Först och främst måste polisen fullgöra sitt primära ansvar för att skydda Portugals folk. Oavsett vad deras ras, nationalitet eller politiska övertygelse kan vara, har de en skyldighet att tjäna alla människor i Portugal.

Den nationella polisen måste undersöka rapporterade brott med full kapacitet för sin utbildning och resurser.

Som den amerikanska medborgerliga rättighetsikonen sa Dr Martin Luther King, Jr., en gång: "Orättvisa överallt är ett hot mot rättvisa överallt."

Detta sanningsenliga uttalande spelas om och om igenom hela världen och det slår rot i Portugal. Om polisen och partiledarna inte står emot orättvisa någonstans inom dess gränser tillåter det all rättvisa att hotas.

Det är dags för alla som befinner sig i maktpositioner, inklusive Ventura och de nationella polisförbunden, att fördöma rasism och intensifiera sina utredningar. Det portugisiska rättsväsendet måste sätta ned hammaren på dessa brott och se till att de som begår dem arresteras och åtalas helt.

Om detta inte händer kommer Portugals minoriteter för alltid att känna sig förföljda.

Alla åsikter som uttrycks i artikeln ovan tillhör författaren och representerar inga åsikter från EU-Reporter.  

Brexit

EU säger till Brexit-förhandlare: Låt inte tidsfristen tvinga dålig handel

publicerade

on

Europeiska unionens främsta Brexit-förhandlare berättade för medlemsländernas sändebud på onsdagen (2 december) att förhandlingarna om ett handelsavtal med Storbritannien nådde "ett make-or-break-ögonblick", och de uppmanade honom att inte skyndas till ett otillfredsställande avtal, skriva .

Fyra diplomater berättade för Reuters efter en genomgång av Michel Barnier att samtalen förblev hakade - som de har varit i flera månader - om fiskerättigheter i brittiska vatten, vilket garanterar rättvis konkurrensgarantier och sätt att lösa framtida tvister.

"Han sa att de kommande dagarna kommer att vara avgörande", sade en senior EU-diplomat som deltog i informationssamtalet, drygt fyra veckor före slutet av året för en överenskommelse för att undvika vad som kan vara en ekonomiskt skadlig skilsmässa.

På tal under anonymitet sa diplomaten att Barnier inte angav ett datum för vilket ett avtal måste uppnås, men det kommer att behövas tid för alla 27 medlemsländer och Europaparlamentet att godkänna det före den 31 december.

"Snabba framsteg är avgörande", säger David McAllister, som är ordförande för en Brexit-grupp i Europaparlamentet, på Twitter. "En överenskommelse måste nås inom mycket få dagar om (Europeiska) rådet och parlamentet ska slutföra sina respektive förfaranden före övergångsperiodens slut."

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari efter 47 års medlemskap men gick sedan in i en övergångsperiod under vilken EU-lagar gäller till slutet av detta år för att ge medborgare och företag tid att anpassa sig.

EU-regler för den inre marknaden och EU: s tullunion gäller inte Storbritannien från och med 1 januari.

Underlåtenhet att uppnå en handelsavtal skulle snärla gränser, skrämma finansmarknaderna och störa känsliga försörjningskedjor som sträcker sig över Europa och bortom, precis som länderna kämpar med COVID-19-pandemin.

En annan senior EU-diplomat sa att flera medlemsstater hellre skulle se förhandlingarna fortsätta efter slutet av övergångsfasen även om det innebär en kort "no deal" -period.

”Vi måste fortsätta förhandla så länge det behövs. Vi kan inte offra långsiktiga intressen på grund av kortsiktiga tidtabelfrågor, sade sändebudet efter Barniers genomgång.

”Det finns en oro för att det på grund av detta tidspress är en frestelse att rusa. Vi sa till honom: gör inte det. ”

Den första diplomaten sa att det inte fanns någon diskussion vid mötet med ambassadörerna om förhandlingarna över den 31 december.

En brittisk regeringstjänsteman sa att London inte skulle gå med på att förlänga övergångsperioden med EU, och Storbritannien har upprepade gånger uteslutit varje förlängning av samtalen till nästa år. London anklagar EU för återvändsgränden vid samtalen.

En tredje EU-diplomat sa att det fortfarande var oklart om förhandlare kunde överbrygga luckorna i de tre huvudsakliga stickpunkterna, men vissa medlemsstater blev "lite nervösa".

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier säger att kommande lagstiftning i Storbritannien kan driva Brexit-samtal i kris - RTE

publicerade

on

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier sa till ambassadörerna att Brexit-samtalen skulle pressas in i kris om den brittiska lagstiftningen som förväntas nästa vecka innehåller klausuler som skulle bryta mot det befintliga utträdesavtalet, rapporterade RTE onsdag (2 december). skriver William James.

”EU: s chefsförhandlare Michel Barnier har sagt till EU-ambassadörer att om den brittiska finanspropositionen, som förväntas nästa vecka, innehåller klausuler som bryter mot internationell lag [dvs. bryter mot NI-protokollet] så kommer Brexit-samtalen att vara" i kris "och det kommer att vara en uppdelning i förtroendet, säger RTE: s Europa-redaktör Tony Connelly på Twitter med hänvisning till två namnlösa källor.

Fortsätt läsa

coronavirus

Brexit Britain godkände precis ett europeiskt vaccin, säger den tyska hälsovårdsministern

publicerade

on

Fira Storbritanniens snabba godkännande av BioNtech och Pfizers coronavirusvaccin som en fördel med Brexit är felplacerad eftersom vaccinet i sig var en produkt av Europeiska unionen som Storbritannien har lämnat, tyska hälsovårdsministern Jens Spahn (avbildad) sade skriver Thomas Escritt.

Spahn berättade för journalister att även om Storbritannien hade varit den första som godkände vaccinet, var han optimistisk att Europeiska läkemedelsmyndigheten snart skulle följa. Tidsskillnaden berodde på att Storbritannien och USA hade genomfört en akutgodkännandeprocess, medan EU använde en regelbunden process.

”Men några kommentarer om Brexit till mina brittiska vänner: Biontech är en europeisk utveckling, från EU. Det faktum att denna EU-produkt är så bra att Storbritannien godkände den så snabbt visar att i denna kris är det europeiska och internationella samarbetet bäst, sade han.

Vissa har föreslagit att Storbritannien med sitt eget läkemedelsgodkännande innebar att det kunde röra sig mer smidigt än EU: s gruppomfattande byrå.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend