Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Ledamöterna samlas kring "New Hope" av personlig medicin

DELA MED SIG:

publicerade

on

March13_2013_20712441_DrDrawingMolecule_PersonalizedMedBioP2718276218Den växande betydelsen av personlig medicin (PM) på vägen mot ett hälsosammare Europa har kastats i kraftig lättnad inför valet till Europaparlamentet i maj.

Partiövergripande och paneuropeiska parlamentsledamöter lägger sin vikt bakom PM, som bland annat genom att använda ny vetenskap och teknologi, uppnå bättre kommunikation, förbättra patienters tillgång till kliniska prövningar och bygga mer tvärvetenskapligt samarbete, syftar till att leverera " rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt”.

European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) lanserade nyligen sin kampanj "Fem steg mot ett hälsosammare Europa" (STEPs) i Europaparlamentet i Bryssel och kampanjen kommer att fortsätta under upptakten till valet.

Och redan innan lanseringsevenemanget hade många parlamentsledamöter gett sitt stöd till PM. Dessa inkluderar Marion Harkin, Peter Liese, tidigare EU-kommissionär och nu ledamot av Europaparlamentet Danuta Huebner, Sean Kelly och Petru Luhan.

Dessa får sällskap av Maria da Graca Carvalho, Kristiina Ojuland, Karin Kadenbach, Thomas Ulmer, Sirpa Pietikainen och Ria Oomen Ruijten.

Svullna i leden är Antonya Parvanova, Vittorio Prodi, Mirouslav Ouzky, Marisa Matias, Anna Rosbach, Anja Weisgerber och Sidonia Jedrzejewska.

På en allmän not sa Peter Liese: "Jag tror att PM är en stor möjlighet, en stor utmaning. Vi måste göra det tillgängligt för så många patienter som möjligt; så snart som möjligt. Därför behöver vi en europeisk regleringsmiljö. Jag är mycket stöder mycket tanken på att EU-kommissionen gör PM till en prioritet under de kommande åren eftersom det verkligen hjälper patienter att bli bättre behandlade."

Annons

Han tillade: "Vi behöver EU-omfattande standarder för kvaliteten på PM, med avseende på testerna men också läkemedlen, eftersom det är mycket viktigt att patienterna kan lita på vad som erbjuds på marknaden."

Mirouslav Ouzky påpekade ett ofta omdebatterat problem och sa: "Vi har rätt att söka behandling i vilken medlemsstat som helst, men på en praktisk nivå är det ibland väldigt svårt eftersom det ligger nära social- och hälsovårdssystemen i varje stat. Den stora frågan är "Vem ska betala?" Vi har olika priser på medicinsk behandling i olika länder så det är nödvändigt att etablera verktyg för eventuell medicinsk behandling över gränserna."

"Vem ska betala", verkligen? I ett Europa som många hävdar för närvarande inte har pengar och resurser, verkar det finnas möjliga lösningar. Ouzky tillade att i den här finanskrisen och med att sjukvården är så dyr, skulle samarbeten över hela Europa för att minska dubbelarbete i forskning spara mycket pengar.

 

Karin Kadenbach tillade: "Nästan alla EU-stater har minskat sina budgetar men det är mycket viktigt att den bästa tillgången, den bästa tekniken och den bästa medicinen förblir tillgänglig för alla européer." Så vi måste öka medvetenheten om vad som finns tillgängligt och hur vi skulle kunna sänka kostnaderna, å ena sidan, men inte ha någon negativ inverkan på patienterna å andra sidan. PM kan vara ett sätt att göra detta.'

Och Marisa Matias sa: "I kristider är det ännu viktigare att finansiera hälsan eftersom vi står inför ännu större kamper när det gäller tillgång till mediciner. Vi bör garantera att det inte sker några nedskärningar i dessa svåra tider. Det är också viktigt. att öka samordningen mellan medlemsstaterna."

 

E-hälsa och allt det potentiellt erbjuder kan vara en annan viktig komponent. Danuta Huebner sa: "För att verkligen göra framsteg i kvaliteten på våra liv måste vi investera mer i e-hälsa och tillgång till hälsotjänster. Vi måste ta utmaningen med en åldrande europeisk befolkning på allvar och de kan leva längre och bättre liv. bara om vi underlättar deras tillgång till hälso- och sjukvård genom e-hälsa.Det är prioriteringen för den framtida europeiska regionalpolitiken.

"Men för att detta ska hända", tillade hon, "måste vi också investera mer i forskning inom hälsoområdet och jag hoppas att Horisont 2020 – och kopplingen mellan det och regionalpolitik – kommer att ge framsteg mycket snabbare."

Maria da Graca Carvalho lyfte också fram EU:s initiativ Horizon 2020 och sa: "Detta kommer att vara grundläggande för innovativa behandlingar och personlig medicin. Inte bara för att det kommer att finnas finansiering tillgänglig utan också för att det inkluderar strategier för samordning, sammansättning av data och sammansättning av forskargrupper tillsammans för att skapa en kritisk massa för att driva innovation."

Information till patienter genom välutbildade och uppdaterade yrkesmän är en annan fråga. Karin Kadenbach sa: "I Europa finns det stora ojämlikheter i tillgången till hälso- och hälsoinstitutioner. En del av detta är genom hälsoanalfabetism. Patienterna vet inte tillräckligt men det är också vårdpersonalen som behöver utbildas och informeras. Vi har att öka medvetenheten om att det finns ny teknik, nya mediciner. Det är mycket viktigt att patienterna och de professionella vet om dessa."

Anja Weisgerber har liknande åsikter och säger: "Det är viktigt att ha en välkvalificerad läkare eller sjuksköterska för att informera patienten om tillgång till bra behandlingar. Vi måste förbättra hälsoträning och utbildning. Jag tror att vi kan förbättra utbildningen inom hälsosektorn på en europeisk nivå."

Sirpa Pietikainen kallar sig "en stark anhängare av PM", eftersom "det ger ett nytt hopp och en ny kvalitet till dagens och framtidens patienter". Hon tillade: "En kombination av ett bättre regelverk på europeisk nivå och bättre praxis för ersättning från offentliga hälsosektorer i medlemsstaterna är två nyckelfrågor som vi måste ta itu med för att verkligen säkerställa att patienterna har råd med och har tillgång till, personlig medicin när de behöver det."

"Åtkomst till alla områden", alltså. Men, som patienter, vad har vi egentligen rätt till? Kristiina Ojuland är glasklar: "Sjukhjälp är en del av mänskliga rättigheter i Europa och för att göra det mer praktiskt och tillgängligt för våra medborgare tror jag mycket starkt på att vi behöver e-hälsa och e-medicin i bredare termer. Det betyder att varje patient är ägare till sina hälsouppgifter och ger konkret tillstånd till att de får lagras.

"Patienten kommer att ha en personlig kod så att om han eller hon är sjuk hemifrån i Strasbourg, eller Lissabon, Paris eller Budapest kan de gå till den lokala läkaren och ge tillstånd att få tillgång till deras hälsodata."

Sean Kelly sa: "I slutet av dagen är varje person unik, varje person är särskiljande. Ju mer vi kan individualisera behandlingen desto mer relevant kommer den att vara för patienten och desto bättre chanser att återhämta sig.

"Europa handlar om jämlikhet och vi måste se till att det finns lika tillgång till behandling för alla medborgare, underlättat inom deras egen stat eller i en annan. I slutändan måste vi ta hand om alla 500 miljoner medborgare i hela EU. Vi kan inte diskriminera - särskilt i frågor om liv och död som dessa frågor vanligtvis är."

När det gäller ojämlikheter hade Sidonia Jedrzejewska detta att säga: "Möjligheterna att bli botade och chanserna att undvika sjukdom beror mycket på var du bor eller vem du är. I östra Europa är det mycket mer troligt att du inte kommer att göra det. bli botad från en allvarlig sjukdom – dödligheten är mycket högre – och detta är något vi inte kan acceptera i det moderna samhället. Men mycket kan göras på europeisk nivå för att möjliggöra lika tillgång till hälsa för alla."

Antonya Parvanova tillade: "Ingen diskriminering och inga ojämlikheter är beroende av effektivitetsnivån i användningen av offentliga resurser. Jag tror att det finns en konsensus i Europa om att vi måste hitta ett sätt att hantera ojämlikhet och diskutera det på högsta möjliga sätt. nivå."

Och "högsta möjliga nivå" betyder Europas lagstiftare. Sean Kelly sammanfattade den allmänna känslan bland många parlamentsledamöter och sa: "Det finns enorma utmaningar men dessa måste mötas för att möjliggöra ett hälsosammare och mer välmående samhälle.

"Det är verkligen vårt mål, vårt mål ... och vårt ansvar som politiker."

Författaren, Tony Mallett, är en Bryssel-baserad frilansjournalist. [e-postskyddad]

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend