Anslut dig till vårt nätverk!

Alkoholer

Gemensamt uttalande: Att hantera alkoholrelaterade skador kräver bättre åtgärder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Spirits-Europe-DG-expects-ECJ-to-solve-alcohol-unit-pricing-acrimony_strict_xxlDen 10 mars antog ledamöter av miljöutskottet för folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) i Europaparlamentet en resolution som uppmanar Europeiska kommissionen att utveckla en ny EU-alkoholstrategi. Resolutionen är planerad till omröstning i Europaparlamentets plenarsammanträde i april.

Folkhälsosamfundet är mycket glada över att Europaparlamentet erkänner det akuta behovet av att ta itu med alkoholrelaterade skador, men det är besviket över texten i den resolution som det planerar att anta.

Europa är den mest drickande regionen i världen – européer dricker mer än dubbelt så mycket som alla andra regioner. Alkohol bidrar till 4 % av världens funktionshindersanpassade levnadsår, eller förlorade år på grund av alkoholrelaterade skador eller dödsfall. Det är ungefär samma andel som tobak[1]. Alkohol är en riskfaktor för ett 60-tal sjukdomar som cancer, levercirros, hjärt- och kärlsjukdomar bland många andra och visar sig ofta vara en riskfaktor för samsjukligheter.[2] Dessutom beräknas den sociala kostnaden för alkohol i EU till cirka 155.8 miljarder euro på årsbasis[3].

För att effektivt inrikta sig på alkoholrelaterade skador bör EU bygga på kunskapen om Världshälsoorganisationens (WHO) Best Buys – en erkänd uppsättning väletablerade, effektiva och kostnadseffektiva folkhälsoinsatser för alkoholpolitik. WHO rekommenderar åtgärder inom områdena pris, marknadsföring och tillgänglighet[4]Tyvärr innehåller den nuvarande resolutionstexten inte åtgärder på dessa områden.

Vad som är ännu mer nedslående är att EP:s ENVI-utskott har misslyckats med att erkänna konsumenternas rätt att få veta vad som finns i deras drycker. Alla ändringsförslag om märkning av alkoholhaltiga drycker har avvisats: detta kommer att fortsätta en paradoxal situation i EU, där konsumenterna kan se vad som finns i deras flaska mjölk men inte i alkoholhaltiga cocktails, vin eller öl.

Mariann Skar-Eurocares generalsekreterare sa: "Vi är glada över att Europaparlamentet erkänner behovet av att ta itu med alkoholrelaterade skador, men vi skulle vilja uppmuntra det att rekommendera kostnadseffektiva åtgärder för att ta itu med alkohol. Det är också otroligt förbryllande varför den kommitté som påstås skydda folkhälsan fortsätter att avslå förslag som skulle göra det möjligt för konsumenter att göra välgrundade val om sina drycker. Man måste undra om de skyddar konsumenterna eller industrin?”

"Det är beklagligt att ENVI-kommittén inte tog upp reklam och märkning, för vilka det finns lagstiftningsverktyg på europeisk nivå för att uppnå bättre resultat. Alkoholindustrin inriktar sig allt mer på sina marknadsföringsaktiviteter för att utöka sin marknad. Märkning syftar till att ge konsumenten information — såsom ingredienser och näringsvärden, men också varna för produktens hälsorisker. Det finns exempel på ledarskap från medlemsstaterna: till exempel kräver den franska folkhälsokoden sedan oktober 2006 en varningsetikett på alkoholförpackningar för att dricka under graviditet. Påståenden om att EU skulle inkräkta på nationella befogenheter i dessa fall är helt enkelt felaktiga och missvisande”, påpekade Peggy Maguire, ordförande för EPHA och generaldirektör för European Institute of Women's Health.

Annons

Professor Sir Ian Gilmore, tidigare ordförande för Royal College of Physicians och ordförande för European Alcohol and Health Forum Science Committee sa: "The Science Group of the European Alcohol and Health Forum studerade marknadsföringens inverkan på unga människor och drog slutsatsen att marknadsföring har effekten av att både uppmuntra tidigare intag av dryck och öka konsumtionen. Det är därför en besvikelse att ENVI-kommittén inte stödde effektiva åtgärder för att begränsa ungdomars faktiska exponering för marknadsföring via internet, inklusive sociala medier, eller för att hjälpa medlemsländerna att upprätthålla nationella marknadsföringsbestämmelser.”

Dessutom verkar Europaparlamentets resolution vara fristående från utvecklingen på medlemsstatsnivå. Till exempel godkändes Minimum Unit Pricing (MUP) på alkohol av det skotska parlamentet och är under övervägande i Irland, Estland med andra länder som förväntas följa efter. Tyvärr valde ledamöterna av Europaparlamentet att inte ta upp frågan om prissättning och skatteåtgärder, som anses vara de mest effektiva för att ta itu med alkoholrelaterade skador.

Folkhälsosamfundet, som omfattar hälsofrämjande grupper, patienter och hälso- och sjukvårdspersonal, skulle vilja uppmana parlamentsledamöter att överväga att ta med de ovan markerade punkterna i plenaromröstningen i april. På grund av problemets storlek och alkoholens universella inverkan på människors hälsa behövs en uppsättning konkreta och avgörande åtgärder. Att ta itu med frågan om alkoholrelaterade skador genom effektiv politik som rekommenderas av WHO och uppmuntran av EU:s folkhälsogemenskap kommer att erbjuda mätbara hälsosystembesparingar och kommer att ha en långsiktig effekt på att öka tillväxten och produktiviteten i Europa genom att bevara EU-medborgarnas välbefinnande.

Kommissionen förväntas sedan publicera en handlingsplan om alkoholrelaterade skador i september, följt av utvecklingen av EU:s nya alkoholstrategi när nästa kommissionär för hälsa tillträder.


[1]Rehm, J. och R. Room, Den globala sjukdomsbördan som kan tillskrivas alkohol, tobak och olagliga droger, för att förebygga användning av skadliga ämnen: bevisbasen för policy och praxis, T. Stockwell, Gruenewald, P., Toumbourou, J. och Loxely, W., Redaktör 2005, John Wiley&Sons Ltf, Chechester, Storbritannien

[2]WHO, Europa (2013) Statusrapport om alkohol och hälsa i 35 europeiska länder

[3]Rehm, J. et al (2012) Interventioner för alkoholberoende i Europa: En missad möjlighet att förbättra folkhälsan

[4] Klicka här för mer information.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend