Anslut dig till vårt nätverk!

E-hälsa

Hälsovård i fickan: Lås upp potentialen hos mHealth

DELA MED SIG:

publicerade

on

10000201000001E00000016847006337Europeiska kommissionen lanserar idag ett samråd om #mHealth eller mobil hälsa, och ber om hjälp med att hitta sätt att förbättra hälsan och välbefinnandet för européer med hjälp av mobila enheter, såsom mobiltelefoner, surfplattor, patientövervakningsenheter och andra trådlösa enheter.

Europeiska kommissionens vice ordförande Neelie Kroes (NeelieKroesEU), ansvarig för den digitala agendan, sa: "mHealth kommer att minska kostsamma besök på sjukhus, hjälpa medborgare att ta ansvar för sin egen hälsa och sitt välbefinnande och gå mot förebyggande snarare än att bota. Det är också en fantastisk möjlighet för den blomstrande appekonomin och för entreprenörer.

"Jag använder personligen ett sportband på handleden för att mäta hur aktiv jag är från dag till dag, så jag är redan en stor anhängare av mHealth. Skicka oss din input till denna konsultation för att hjälpa oss att bli globala ledare inom detta fascinerande område."

Hälsokommissionär Tonio Borg (@borgton) sa: "mHealth har en stor potential att ge medborgarna möjlighet att hantera sin egen hälsa och hålla sig friska längre, att utlösa högre kvalitet på vård och komfort för patienter och att hjälpa vårdpersonal i deras arbete. Som sådan kan att utforska mHealth-lösningar bidra till moderna, effektiva och hållbara hälsosystem."

Hur kan mHealth hjälpa?

Att använda mHealth är en trippelvinst! mHälsotjänster:

  1. Ge patienten kontroll, ge större självständighet och hjälpa till att förebygga hälsoproblem;
  2. skapa ett mer effektivt hälso- och sjukvårdssystem, med stor potential för kostnadsbesparingar, och;
  3. skapa enorma möjligheter för innovativa tjänster, nystartade företag och appekonomin.

Några exempel på mHealth

Annons
  1. En app som mäter dina vitala signaler som blodtryck;
  2. en app som hjälper till att administrera insulin till en diabetiker genom att överföra kontrollsignaler till pumpen från en mobil plattform;
  3. en app för att påminna patienter om att de borde ta sin medicin, och;
  4. en app som ger fitness- eller kostrekommendationer för att förbättra användarnas allmänna hälsa och välbefinnande.

Den goda nyheten

Det finns nästan 100,000 XNUMX mHälsa #apps redan tillgänglig på flera plattformar som iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World. De 20 bästa gratisapparna för sport, fitness och hälsa står redan för 231 miljoner nedladdningar världen över. År 2017 kommer 3.4 miljarder människor världen över att äga en smartphone och hälften av dem kommer att använda mHealth-appar. Under 2017, om dess potential frigörs helt, kan mHealth spara 99 miljarder euro i hälsovårdskostnader i EU. Och med Connected Continent-paketet som får en positiv röst i Europaparlamentet förra veckan är vi ett steg närmare att värna om innovativa tjänster i EU.

Vad behöver åtgärdas?

Vi behöver fortfarande ta itu med frågor som säkerheten för mHealth-appar, oro över användningen av deras data, bristen på interoperabilitet mellan tillgängliga lösningar och bristen på intressenternas kunskap om de juridiska kraven som gäller för livsstils- och välbefinnandeappar, till exempel efterlevnad av data skyddsregler och om dessa appar är medicintekniska produkter och behöver få CE-märkning. Det är också viktigt att vi bygger förtroende bland vårdpersonal och medborgare, och vi hjälper människor att använda mHealth-tjänsterna effektivt.

Vilka frågor ställer samrådet?

Konsument- och patientorganisationer, vårdpersonal och hälsoorganisationer, offentliga myndigheter, apputvecklare, leverantörer av telekommunikationstjänster, tillverkare av mobila enheter, privatpersoner och alla intresserade är inbjudna att reagera till samrådet, senast den 3 juli 2014. Exempel på frågor som ställs är:

  1. Vilka säkerhets- och prestationskrav bör gälla för livsstils- och välmåendeappar?
  2. Vilka säkerhetsåtgärder kan säkerställa att hälsodata är säkra i ett mHealth-sammanhang?
  3. Vad är det bästa sättet att främja mHealth-entreprenörskap i Europa?

EU finansierar också forskning om mHealth. Till exempel kommer patienter med njursvikt snart att kunna övervaka sin dialys på sin smartphone, appar finns redan för att hantera stress och medicinsk personal i Graz, Österrike, har avsevärt förbättrat det interna arbetsflödet med ett nytt mobilsystem. Ta reda på mer i MEMO / 14 / 266.

Bakgrund

mHealth är en framväxande del av #eHälsa @EU_eHealth, där informations- och kommunikationsteknik används för att förbättra hälsoprodukter, tjänster och processer. Det är ett lovande område att komplettera den traditionella sjukvården och kompletterar snarare än ersätter den.

Publicerad 2012, kommissionens Handlingsplan för e-hälsa 2012-2020 erkände de nuvarande och potentiella fördelarna med mobila hälsoappar, såväl som potentiella associerade risker, och tillkännagav denna grönbok om mHealth.

Denna grönbok åtföljs av en Arbetsdokument att öka intressenternas medvetenhet om EU:s regler om dataskydd, medicinsk utrustning (hjälpa dem att avgöra om sådan lagstiftning gäller för deras appar eller inte) och konsumentdirektiv.

Svara av 3 juli 2014 här. , av e-mail, eller per post till:

Europeiska kommissionen, GD Kommunikationsnätverk, innehåll och teknik
Enhet H1, Hälsa & Välbefinnande
Avenue de Beaulieu/Beaulieulaan 31, Bryssel 1049 – Belgien

Kommissionen kommer att offentliggöra sammanfattningen av svaren under fjärde kvartalet 2014. möjliga politiska åtgärder förväntas under 2015.

Mer information
Vad mHealth kan göra för dig
Grönbok om mHealth
Svara på konsultationen
Personalens arbetsdokument om den befintliga EU-rättsliga ramen för livsstils- och välbefinnandeappar
e-hälsa i den digitala agendan
MEMO / 14 / 266 Vad mHealth kan göra för dig
Vicepresident Neelie Kroes
Hälsokommissarie Tonio Borg

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend