Anslut dig till vårt nätverk!

Alkoholer

Rattfylleri dödar: 5,600 XNUMX dödsfall kunde räddas

DELA MED SIG:

publicerade

on

rattfylleri_ungdomsskydd-720x5109 maj är Europeiska trafiksäkerhetsdagen – 5,600 XNUMX dödsfall skulle kunna förhindras årligen genom att eliminera rattfylleri.

Från 2001 till 2012 dödades omkring 240,000 2012 passagerare i bil i vägkollisioner i EU. Detta är dock bara toppen av isberget då antalet blir högre när man tar hänsyn till andra mindre eller större skador. Det finns också en del positiva nyheter. Under 12,345 var det 27,700 2001 dödsfall jämfört med 55 XNUMX XNUMX, en minskning med XNUMX %[1].

Rattfylleri är en av de främsta orsakerna till trafiksäkerheten. Enligt uppskattningar från European Transport Safety Council (ETSC) skulle 5,600 XNUMX dödsfall kunna förhindras årligen genom att eliminera rattfylleri[2]. Många länder har tagit stora steg för att förhindra rattfylleri, och Schweiz är ett av dem. De rankades redan högt när det gäller trafiksäkerhet och stärkte sin policy ytterligare under 2014 när de implementerade lägre blodalkoholkoncentrationer (BAC) för nya och professionella körningar, samt omskolning för rattfylleri.[3].

Medan majoriteten av länderna har en laglig BAC-nivå på 0.5, har vissa också valt nolltolerans medan andra som Storbritannien och Malta har relativt höga nivåer (0.8 BAC). Att köra påverkad av droger som cannabis är också ett problem. Ansträngningar görs också i detta avseende för att belysa skadorna av att köra påverkad av olika droger (inklusive receptbelagda läkemedel).

European Alcohol Policy Alliance Eurocare Mariann Skars generalsekreterare stöder nolltoleransinitiativ för rattfylleri och sa: "5,600 XNUMX dödsfall kan förebyggas. Det som behövs idag är starkare reglering och bättre efterlevnad.”

EUROCARE REKOMMENDATIONER
Nolltolerans för rattfylleri i alla medlemsländer för alla förare[4]
Adekvat efterlevnad krävs inom medlemsländerna (poliskontroller, slumpmässiga utandningstest etc.)
Information om rattfylleri, skadorna till följd av rattfylleri och påföljderna bör ingå i körlektioner, körprov och publicerade körkoder
Förbud mot försäljning av alkoholdrycker på bensinstationer
Inför alkolås för yrkesförare och i en första fas för återfallsförbrytare
Inför obligatorisk märkning av alkoholprodukter vid rattfylleri

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend