Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Ny EU-strategi för att skydda och stärka barn i onlinevärlden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har antagit en ny Europeisk strategi för ett bättre internet för barn (BIK+), för att förbättra åldersanpassade digitala tjänster och för att säkerställa att alla barn skyddas, bemyndigas och respekteras online.

Under de senaste tio åren har digital teknik och hur barn använder dem förändrats dramatiskt. De flesta barn använder sina smartphones dagligen och nästan dubbelt så mycket jämfört med för tio år sedan. De använder dem också från en mycket yngre ålder (se EU Kids online 2020). Moderna enheter ger möjligheter och fördelar, vilket gör att barn kan interagera med andra, lära sig online och bli underhållna. Men dessa vinster är inte utan risker, såsom farorna med exponering för desinformation, nätmobbning (se GFC-studien) eller till skadligt och olagligt innehåll, från vilket barn behöver skyddas.

Den nya europeiska strategin för ett bättre internet för barn syftar till tillgängligt, åldersanpassat och informativt onlineinnehåll och tjänster som ligger i barns bästa.

Ett Europa som passar för den digitala tidsåldern Vicepresident Margrethe Vestager sa: "Varje barn i Europa förtjänar att frodas i en säker och stärkande digital miljö. Med den nya strategin vill vi stödja tillgången till digitala enheter och färdigheter för barn, särskilt de i utsatta situationer, bekämpar nätmobbning och skyddar alla barn från skadligt och olagligt onlineinnehåll. Detta är i linje med våra kärnvärden och digitala principer."

Vicepresident för demokrati och demografi Dubravka Šuica sa: "Den nya strategin för ett bättre internet för barn kommer att säkerställa att barn åtnjuter samma rättigheter online och offline, utan att något barn lämnas kvar oavsett geografisk, ekonomisk och personlig bakgrund. Alla barn måste vara skyddas, bemyndigas och respekteras online. Med denna strategi sätter vi också höga säkerhetsstandarder och främjar barns egenmakt och aktiva deltagande i det digitala decenniet över hela världen."

Kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton, sa: "Europas digitala decennium erbjuder stora möjligheter för barn, men teknik kan också utgöra risker. Med den nya strategin för ett bättre internet för barn ger vi barnen kompetens och verktyg för att navigera i den digitala världen på ett säkert sätt. och med tillförsikt. Vi uppmanar industrin att spela sin roll för att skapa en säker, åldersanpassad digital miljö för barn i enlighet med EU:s regler."

Den nya europeiska strategin för ett bättre internet för barn är den digitala delen av kommissionens omfattande EU-strategi för barnets rättigheter och speglar digital princip "Barn och ungdomar bör skyddas och bemyndigas online".

Annons

Det har antagits idag tillsammans med en förslag för ny EU-lagstiftning för att skydda barn mot sexuella övergrepp.

Dessutom följer strategin den nyligen kända preliminära politiska överenskommelsen om Lag för digitala tjänster (DSA), som innehåller nya skyddsåtgärder för skydd av minderåriga och förbjuder onlineplattformar att visa riktad reklam baserad på profilering för minderåriga.

Dessa frågor fick också framträdande plats i Konferens om Europas framtid, där European Citizens Panel som arbetar med värderingar och rättigheter efterlyste ökat skydd av minderåriga online. Detta godkändes av konferensens plenarförsamling och ingår i ett förslag i konferensens slutrapport som presenterades för Europaparlamentets, rådets och Europeiska kommissionens ordförande.

Strategiprinciper och pelare

Den nya europeiska strategin för ett bättre internet för barn anger visionen för ett digitalt decennium för barn och ungdomar, baserat på tre nyckelpelare:

  1. Säkra digitala upplevelser,skydda barn från skadligt och olagligt onlineinnehåll, beteende och risker och förbättra deras välbefinnande genom en säker, åldersanpassad digital miljö.

För att göra den digitala världen till en säker plats för barn och ungdomar kommer kommissionen att underlätta en EU-kod för åldersanpassad design och begära en europeisk standard för åldersverifiering online senast 2024. Den kommer också att undersöka hur man använder den planerade European Digital Identity plånbok för åldersverifiering, stödja en snabb rapportering av olagligt och skadligt innehåll och se till att det enhetliga harmoniserade numret "116 111" ger hjälp till offer för nätmobbning, senast 2023.

  1. Digital empowerment så att barn skaffar sig det nödvändiga färdigheter och kompetenser att göra medvetna val och uttrycka sig i onlinemiljön på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

I syfte att främja barns egenmakt i den digitala miljön kommer kommissionen att organisera kampanjer för mediekunskap för barn, lärare och föräldrar via nätverket Säkrare Internetcenter, ryggraden i strategin. Det kommer också att tillhandahålla undervisningsmoduler för lärare via betterinternetforkids.eu portal. Nätverket av Safer Internet Centers i medlemsländerna, verksamma på nationell och lokal nivå, kommer att stärka stödet till barn i utsatta situationer och hjälpa till att ta itu med den digitala klyftan för kompetens.

  1. Aktivt deltagande, respektera barn genom att ge dem inflytande i den digitala miljön, med fler barnledda aktiviteter för att främja innovativa och kreativa säkra digitala upplevelser.

För att öka barns deltagande i den digitala miljön kommer kommissionen till exempel att stödja mer erfarna barn som lär andra barn om möjligheter och risker online, samt organisera en barnledd utvärdering av strategin vartannat år.

För att genomföra dessa nyckelpelare uppmanar kommissionen medlemsstaterna och industrin att gå ombord och stödja relaterade åtgärder.

Bakgrund

Dagens strategi bygger på Europeiska strategin för ett bättre internet för barn antogs 2012. Det senare har påverkat nationell politik över hela EU och har uppmärksammats internationellt: till exempel firas den årliga Safer Internet Day världen över. Åtgärder som syftar till att bekämpa falska nyheter, nätmobbning och exponering för skadligt och olagligt innehåll når tusentals skolor och miljontals barn, föräldrar och lärare varje år.

I mars 2021 antog kommissionen sitt första omfattande dokument någonsin EU-strategi för barnets rättigheter, som efterlyste en uppdatering av 2012 års strategi för bättre internet för barn.

För detta ändamål delade mer än 750 barn och ungdomar sina tankar och åsikter om onlinesäkerhet, innehåll och färdigheter i cirka 70 konsultationssessioner som anordnades av Safer Internet Centres i Europa under våren 2021. Undersökningar och andra samråd organiserades också med föräldrar, lärare, forskare, nationella experter inom barnsäkerhet på nätet och branschpartners.

Resultaten, som ingick i den europeiska strategin för ett bättre internet för barn, visar att barn och ungdomar ofta förstår risker på nätet, såsom skadligt innehåll, nätmobbning eller desinformation, och möjligheter. De vill också få sin röst hörd i frågor som rör dem. Men många barn och unga i Europa, särskilt de i utsatta situationer, är fortfarande inte helt inkluderade i den digitala världen. Faktorer bakom detta utanförskap inkluderar fattigdom, brist på anslutning, brist på lämpliga enheter och brist på digital kompetens eller självförtroende.

Mer

Frågor och svar: Europeisk strategi för ett bättre internet för barn

Faktablad: Europeisk strategi för ett bättre internet för barn

Europeisk strategi för ett bättre internet för barn

Kompendium med relevant lagstiftning

Europeiska strategin för ett bättre internet för barn från maj 2012

Infographic

Poster

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend