Anslut dig till vårt nätverk!

konsumenternas rättigheter

Handlat online och vill ha pengarna tillbaka? Kommissionens förslag om småmål hjälper konsumenter och små och medelstora företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

dg_justice-contract_lawHar du köpt en ny 3D platt-TV och aldrig fått den? Eller betalade du din leverantör utomlands och han levererade en felaktig produkt? Oroa dig inte, det finns ett billigt sätt att kräva tillbaka dina pengar. Europeiska kommissionen har idag föreslagit att stärka konsumenternas och företagens ställning i gränsöverskridande tvister av lågt värde. Sedan 2007 har EU ett förfarande för att lösa små civila och kommersiella tvister på ett problemfritt sätt: Europeiskt förfarande för småkrav. Sex år senare använder sig kommissionen av erfarenheterna för att göra det europeiska småmålsförfarandet ännu enklare, billigare och mer relevant för konsumenter och företag. Den viktigaste förändringen som föreslås idag skulle höja taket för att lämna in ett krav enligt förfarandet till 10,000 2,000 euro, upp från 20 2,000 euro i dag. Små företag kommer att vara de stora vinnarna av denna förändring – för närvarande faller endast XNUMX % av företagsanspråken under XNUMX XNUMX €-gränsen.

"Inga konsument- eller företagsanspråk är för små för att rättvisa ska kunna skipas", säger vicepresident Viviane Reding, EU:s justitiekommissionär. "Efter att ha lyssnat på konsumenter och företag, föreslår kommissionen i dag regler som kommer att göra ett verkligt europeiskt förfarande mer effektivt och relevant för det dagliga livet. I en tid då Europeiska unionen står inför stora ekonomiska utmaningar, förbättrar effektiviteten av rättvisan i EU är nyckeln till att återställa tillväxten och öka handeln. Idag agerar vi för att förenkla förfarandet för att lösa tvister av lågt värde på vår inre marknad. Konsumenter och små och medelstora företag bör känna sig hemma när de köper över gränserna."

Det europeiska småmålsförfarandet, som antogs 2007 och har tillämpats sedan 2009, är ett användbart verktyg som har bevisat sitt värde. Det har minskat kostnaderna för att föra gränsöverskridande småmål med upp till 40 % och rättegångens varaktighet från 2 år och 5 månader ner till en genomsnittlig varaktighet på 5 månader. Det finns dock utrymme för förbättringar. En kommissionsrapport om det europeiska småmålsförfarandet som publicerades idag, visar att den övre gränsen på 2 000 euro för att lämna in ett krav utesluter alltför många tvister av lågt värde, särskilt tvister som involverar små och medelstora företag. Ett stort antal tvister är också uteslutna av den snäva definitionen av vad en "gränsöverskridande" tvist egentligen är, vilket innebär att till exempel en bilolycka i en gränsregion i en annan medlemsstat eller ett hyreskontrakt för en fritidsfastighet inte är som för närvarande omfattas av förfarandet.

Kommissionen vidtar därför åtgärder för att förbättra förfarandets användbarhet genom att införa en målinriktad uppsättning praktiska förändringar av hur förfarandet fungerar. Kommissionens förslag att revidera småmålsförordningen kommer framför allt att:

  • Höj tröskeln för att lämna in ett "småkrav" från 2,000 10,000 € upp till 50 20 €. Detta kommer särskilt att gynna små och medelstora företag, vilket gör förfarandet tillämpligt på 2,000 % av företagens anspråk (upp från XNUMX % i dag). Konsumenterna kommer också att gynnas eftersom ungefär en femtedel av deras anspråk överstiger XNUMX XNUMX euro.
  • Utvidga definitionen av vad som är ett "gränsöverskridande" fall för att hjälpa fler konsumenter och företag att lösa sina gränsöverskridande tvister.
  • Högsta domstolsavgifter: Enligt det befintliga förfarandet för småmål kan domstolsavgifterna vara oproportionerliga och i vissa fall till och med överstiga värdet på själva fordran. Dagens förslag kommer att säkerställa att domstolsavgifterna inte överstiger 10 % av fordrans värde och att minimiavgiften inte får vara högre än 35 euro. Det kommer också att kräva att domstolsavgifter kan betalas online med kreditkort.
  • Minska pappersarbete och resekostnader: De nya reglerna kommer att göra det möjligt för klagande att inleda förfarandet online: e-post kommer att bli ett juridiskt giltigt kommunikationsmedel mellan de inblandade parterna, och telefonkonferenser eller videokonferenser kommer att bli naturliga verktyg vid muntliga utfrågningar, varhelst dessa är nödvändiga.

Med dagens förslag underlättar kommissionen effektiv tillgång till rättvisa för konsumenter och företag, så att de har förtroendet att bättre utnyttja den inre marknaden. Som sådan levererar den en av 12 konkreta åtgärder som beskrevs tidigare i år i den andra EU-medborgarskapsrapport syftar till att hjälpa medborgare att bättre utnyttja sina rättigheter när de till exempel handlar över gränserna. Behovet av åtgärder flaggades också i den europeiska konsumentagendan (IP / 12 / 491).

Det förbättrade europeiska småmålsförfarandet svarar medborgarnas verkliga oro: i en nyligen Eurobarometer till exempel sa en tredjedel av de tillfrågade att de skulle vara mer benägna att lämna in en talan om förfarandena endast kunde utföras skriftligt, utan att behöva gå till domstol fysiskt. Det förbättrade förfarandet tar också upp affärsproblem: a offentligt samråd och i Eurobarometerundersökningen sa 45 % av företagen att de inte går till domstol eftersom kostnaderna för domstolsförfaranden skulle vara oproportionerliga i förhållande till kravet. Slutligen svarar förslaget också på uppmaningar om åtgärder från Europaparlamentet för att säkerställa att konsumenter och företag bättre utnyttjar förfarandet för småmål.

Bakgrund

Annons

Det europeiska småmålsförfarandet (Förordning (EG) nr 861 / 2007) syftar till att förbättra tillgången till rättslig prövning genom att förenkla gränsöverskridande tvister om småmål i civil- och kommersiella frågor och minska kostnaderna. Den var särskilt utformad för att hjälpa konsumenter att upprätthålla sina rättigheter och säkerställa tillgång till rättslig prövning i gränsöverskridande fall. Mekanismen började tillämpas den 1 januari 2009.

Enligt det nuvarande förfarandet är "småkrav" ärenden som rör belopp på 2,000 XNUMX euro eller mindre, exklusive räntor, kostnader och utlägg (vid tidpunkten då ansökningsblanketten tas emot av den behöriga domstolen). Domen meddelas i det land där konsumenten är bosatt, eller i det land där det försvarande företaget äger, om konsumenten så önskar. Båda parters processuella rättigheter skyddas, och den dom som väl har meddelats blir direkt verkställbar i den förlorande partens land och i vilket annat EU-land som helst. Förfarandet sker mestadels skriftligt med fördefinierade blanketter. Representation av advokat krävs inte.

A offentligt samråd om det europeiska småmålsförfarandet hölls från mars till juni i år (IP / 13 / 240).

En framgångssaga som illustrerar hur småmålsförfarandet fungerar

Konsumentexempel: En österrikisk konsument beställde skidutrustning från en tysk webbplats. Han betalade 1,800 XNUMX € i förskott via banköverföring. Näringsidkaren levererade aldrig utrustningen och betalade inte tillbaka köpeskillingen. Konsumenten inledde därför ett europeiskt småmålsförfarande. Den österrikiska domstolen i Linz meddelade en dom till förmån för konsumenten, som verkställdes av de tyska myndigheterna i Charlottenburg. Konsumenten fick då återbetalning av köpeskillingen.

Exempel på små och medelstora företag: En kosmetikaåterförsäljare i Portugal renoverade sin butik och beställde kakel till ett värde av 8,000 XNUMX € från en spansk tillverkare. Efter leverans betalar SME fakturan, men när renoveringen startar märker de att ungefär hälften av de levererade plattorna är böjda och därmed oanvändbara.

Den portugisiska återförsäljaren kräver ett utbyte av brickorna men det spanska företaget vägrar och vägrar också att ge en återbetalning. Den portugisiska återförsäljaren lämnar in ett ärende om småkrav och bifogar fakturan till ansökan till sin lokala domstol (eftersom platsen för fullgörandet av avtalet var i Portugal) och begär 3,000 XNUMX € i ersättning. Rätten överlämnar ansökan till det spanska företaget, som invänder mot påståendet om att plattorna var av god kvalitet. Rätten begär ett yttrande från en sakkunnig, som bekräftar att plattorna var av dålig kvalitet.

Domstolen anser att denna bevisning är adekvat och tillräcklig och ålägger det spanska företaget att betala en ersättning på 3,000 XNUMX € plus kostnader.

Mer information

Se MEMO / 13 / 1007

Europeiska kommissionen – Småmålsförfarande

e-Justice-portal – Blanketter för småmål

Citizen faktablad

Rapport från European Consumer Center

Eurobarometerundersökning om småmålsförfarandet

Hemsida för justitiekommissionären vice ordförande Viviane Reding

Följ vicepresidenten på Twitter: VivianeRedingEU

10000000000003180000046019EB986F

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend