Anslut dig till vårt nätverk!

konst

Kommissionen välkomnar Europaparlamentets godkännande av programmet Creative Europe

DELA MED SIG:

publicerade

on

cdd95ab7ea036e92da015808f72a7ab6ce072906Europeisk kultur, film, tv, musik, litteratur, scenkonst, kulturarv och relaterade områden kommer att dra nytta av ökat stöd under Europeiska kommissionens nya program Creative Europe, som godkändes av Europaparlamentet idag (19 november). Med en budget på 1.46 miljarder euro1 under de kommande sju åren – 9 % mer än nuvarande nivåer – kommer programmet att ge ett uppsving för de kulturella och kreativa sektorerna, som är en viktig källa till jobb och tillväxt. Creative Europe kommer att ge finansiering till minst 250,000 2,000 konstnärer och kulturproffs, 800 4,500 biografer, 750 filmer och XNUMX XNUMX boköversättningar. Det kommer också att lansera en ny finansiell garantifacilitet som gör det möjligt för små kulturella och kreativa företag att få tillgång till upp till XNUMX miljoner euro i banklån.

Kommissionsledamoten för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomsfrågor Androulla Vassiliou välkomnade dagens omröstning: "Denna investering är fantastiska nyheter för Europas filmindustri, för kulturen och konsten och för allmänheten. Ett kreativt Europa kommer att göra det möjligt för våra dynamiska kultursektorer att skapa nya jobb och bidra mer till EU:s ekonomi. Det kommer att göra det möjligt för tusentals begåvade artister att nå nya publiker i och utanför Europa, samtidigt som det främjar kulturell och språklig mångfald. Förutom att ge avsevärda nivåer av bidragsstöd kommer vår garantifacilitet att öka tillgången till finansiering för hundratals små företag”, tillade hon.

Creative Europe bygger på erfarenheterna och framgångarna från programmen Kultur och Media, som har stött de kulturella och audiovisuella sektorerna i mer än 20 år. Det nya programmet innehåller ett underprogram Kultur, som stöder scenkonst och bildkonst, kulturarv och andra områden, och ett underprogram MEDIA, som kommer att ge finansiering till film- och audiovisuella sektorn. En ny tvärsektoriell del kommer att stödja politiskt samarbete, övergripande åtgärder och den nya finansiella garantifaciliteten, som kommer att vara operativ från 2016.

Smakämnen Europeiska kulturhuvudstäder, Europeiska kulturarvsmärket, Europeiska kulturarvsdagarna och de fem europeiska priserna (EU-priset för kulturarv/Europa Nostra Awards, EU-priset för samtida arkitektur, EU-priset för litteratur, European Border Breakers Awards och EU Prix MEDIA) kommer också att få stöd från Creative Europe.

Programmet kommer att anslå minst 56 % av sin budget till delprogrammet Media och minst 31 % till delprogrammet Kultur. Detta speglar i stora drag den andel av finansieringen som de två områdena för närvarande får. Högst 13 % av budgeten kommer att tilldelas den tvärsektoriella delen, som inkluderar stöd till ”Creative Europe Desks” i varje deltagande land, som ger råd till potentiella stödmottagare. Omkring 60 miljoner euro är öronmärkta för politiskt samarbete och för att främja innovativa tillvägagångssätt för publikbyggande och nya affärsmodeller.

Kreativa Europa: Vem tjänar på det?

Creative Europe kommer att stödja:

Annons
  • 250,000 XNUMX konstnärer och kulturproffs och deras arbete, vilket gör det möjligt för dem att nå en ny publik utanför sina hemländer;
  • Mer än 800 europeiska filmer kommer att få distributionsstöd så att de kan ses av publik över hela Europa och världen;
  • Minst 2,000 50 europeiska biografer kommer att få stöd, förutsatt att minst XNUMX % av filmerna de visar är europeiska;
  • Mer än 4,500 XNUMX böcker och andra litterära verk kommer att få översättningsstöd, vilket gör det möjligt för författare att ta sig in på nya marknader och läsare att njuta av dem på sitt modersmål;
  • Tusentals kulturella och audiovisuella organisationer och yrkesverksamma kommer att dra nytta av finansiering för utbildning för att få nya färdigheter och för att stärka sin förmåga att arbeta internationellt.

De europeiska kulturella och kreativa sektorerna står för upp till 4.5 % av EU:s BNP och sysselsätter mer än 8 miljoner människor. Creative Europe kommer att hjälpa dem att bidra ännu mer till den europeiska ekonomin genom att ta vara på de möjligheter som globaliseringen och det digitala skiftet skapar. Det kommer också att göra det möjligt för dem att övervinna utmaningar som marknadsfragmentering och svårigheter att få tillgång till finansiering, samt bidra till bättre politiskt beslutsfattande genom att göra det lättare att dela kunskap och erfarenheter.

Nästa steg

Programmet Creative Europe kommer att antas definitivt av rådet (28 medlemsländer) under de kommande veckorna och kommer att träda i kraft i januari 2014.

Mer information

MEMO / 13 / 1009

Europeiska kommissionen: Kreativa Europa

Kreativa Europa på Facebook

Gå med i konversationen på Twitter #CreativeEurope

Androulla Vassilious hemsida

Följ Androulla Vassiliou på Twitter VassiliouEU

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend