Anslut dig till vårt nätverk!

Indien

Förändring behövs för att bekämpa oärligheten hos västerländska medier i deras rapportering om Indien och andra länder i den globala södern:

DELA MED SIG:

publicerade

on

Västerländska medier måste anta ett mer nyanserat, respektfullt och faktabaserat förhållningssätt till rapportering om det globala södern för att skapa en mediemiljö som verkligen är global och representativ för världen.

Under de senaste åren har desinformationskrigföring blivit allt mer framträdande, särskilt i processen att konstruera och främja berättelser med avsikt att forma eller förvränga den allmänna opinionen.

Detta görs för att få ut en oproportionerlig körsträcka, och det möjliggörs på ett betydligt större sätt genom ankomsten av sociala medier, vars räckvidd har vuxit sig unik vad gäller dess bredd och djup. Under täckmanteln av att följa en principiell hållning i ett antal ämnen som uppfinns på daglig basis, investerar många makter en betydande summa pengar i inflytelserika medier över hela världen.

Detta uppnås genom ägande, utpressning och erbjudanden, såväl som finansiell hävstång. Denna teknik används dock ofta mot motståndare i form av desinformation, desinformation eller förvrängda berättelser. I de flesta fall är det inte nödvändigt att använda det mot dina vänner, särskilt de som är associerade med dina strategiska partners.

Västerländsk media, med medverkan från sina chefer och den djupa staten, har en tendens att rikta sig mot utvecklingsmakter som Indien. Sedan dess har detta observerats vid ett flertal tillfällen. Bevakningen av Indien och andra länder i den globala södern av västerländska medier har blivit alltmer granskad inom internationell journalistik på grund av det faktum att den ger en skev och ofta falsk bild av dessa regioner. En vanlig refräng är att den goda nyheten är att det inte finns några nyheter. Denna tendens är inte en samling isolerade instanser; snarare är det en återspegling av ett mer grundläggande systemproblem och en målmedveten spelplan som förvränger det globala narrativet och gör det svårare för människor att förstå och arbeta tillsammans i vår sammanlänkade värld.

In the context of conflict reporting, the recent claim that Turkey made against Reuters, which was published by TRT World, is an example of the possibility of spreading harmful information. Reuters was criticized by Fahrettin Altun, the director of communications for Turkey, for being an “apparatus of perception operations and systematic manipulation,” notably during Turkey’s engagement in the battle against Daesh. When reporting on crises in the Global South, Western media sources face a number of problems that make it difficult to maintain neutrality and credibility. This particular case serves as a vivid reminder of these challenges.

Bevakningen av covid-19-pandemin i asiatiska länder har ofta varit sensationell och stereotyp, vilket har bidragit till uppkomsten av anti-asiatiska känslor. Detta fokus på extrema fall och användningen av vilseledande bilder har skapat en förvrängd bild av pandemins inverkan i dessa regioner, vilket framhålls i en rapport från Global Times.

Annons

Dessutom är BBC-dokumentären om en händelse i Indien för två decennier sedan, kritiserad av den indiska regeringen för dess partiska och koloniala tankesätt, ett exempel på selektivt berättande. Sådana berättelser ignorerar ofta det bredare historiska och sociopolitiska sammanhanget och målar upp en ensidig bild av händelserna i den globala södern.

Fallet som involverar Raphael Satter från Reuters, som rapporterats av Lokmat Times och The Daily Beast, lyfter fram allvarliga etiska brott i västerländsk journalistik. Den felaktiga arresteringen av en indisk medborgare och de efterföljande juridiska frågorna understryker bristen på respekt för lokala lagar och journalistisk integritet i vissa västerländska mediarapporteringar.

Mönstret av partisk och ibland oetisk rapportering från västerländska medier om frågor om Indien och den globala södern är inte bara skadlig för att regionerna blir felaktiga; det skadar också det globala samhället. Vridna och skeva berättelser om Pannun och Nijjars i denna värld, kända terrorister och separatister som skyddas av respektive stat under demokratins och suveränitetens dräkt, kommer så småningom att undergräva säkerheten och säkerheten för just dessa nationer. I en tid där internationellt samarbete och förståelse är viktigare än någonsin, främjar sådan partisk rapportering missförstånd och vidmakthåller stereotyper. Det hindrar det globala samfundets förmåga att engagera sig i informerad dialog och att tillsammans ta itu med de utmaningar vi står inför, från klimatförändringar till globala hälsokriser.

För ett verkligt globalt och rättvist medielandskap måste västerländska medier anta ett mer nyanserat, respektfullt och faktabaserat förhållningssätt till rapportering om det globala södern. Först då kan vi hoppas att överbrygga klyftan i förståelse och främja en mer inkluderande och korrekt skildring av den mångfaldiga värld vi lever i. Denna förändring är inte bara en fråga om etisk journalistik utan ett nödvändigt steg mot att bygga en mer informerad och sammanhållen global gemenskap .

In a similar vein, the representation of climate change negotiations by media publications such as The New York Times, which made fun of India’s position, demonstrates a concerning double standard. The Western media frequently makes an effort to transfer the blame to poor nations, despite the fact that wealthy countries have historically been the greatest contributors to carbon emissions. Neither the fact that India’s per-capita emissions are much lower than those of Western countries nor the notion of common but differentiated responsibilities in global climate policy are taken into consideration by this. In spite of this, Prime Minister Narendra Modi, while addressing the recently held COP28 for climate justice, encouraged industrialized countries to entirely and truly reduce the intensity of their carbon footprints by the year 2050. He also requested that developing countries be given appropriate access to the remaining global carbon budget. Additionally, he introduced a new Green Credit project in addition to a number of other initiatives, one of which was called LiFE (Lifestyle for Environment).

The stereotyping that occurs in coverage of renewable energy, such as the cartoon that was published in The Australian newspaper representing Indians as being incapable of managing renewable energy, is not only offensive but also ignorant of India’s ambitious goals for renewable energy that it has set for itself. India’s commitment to sustainable development is reflected in the country’s goal of increasing the proportion of its power that comes from renewable sources to between 40 and 45 per cent by the year 2030.

Denna typ av stereotyper i västerländsk media ger inte bara en felaktig bild av de ansträngningar som Indien gör, utan vidmakthåller också attityder som påminner om kolonialtiden. De har svårt att förstå det faktum att Indien är kapabelt att lansera ett uppdrag till Mars till en kostnad som är lägre än för en Hollywood-film eller en Chandrayaan med högsta möjliga noggrannhet. För dem är konceptet strategisk autonomi eller moralisk ställning i viktiga utrikesfrågor uteslutet. Ett kraftfullt instrument skapades som ett resultat av det verbala överfallet riktat mot Indien. Den indiska regeringen skulle göra klokt i att utforma en kommunikationsstrategi som är både konsekvent och effektiv.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend