Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kazakstan: 2050 moderniseringsstrategi

DELA MED SIG:

publicerade

on

- 2014, 4 17.01.14Av Colin Stevens.

 

Den här månaden (januari 2014) deklarerade Kazakstans ledarskap sin mest ambitiösa strategiska plan fram till mitten av 21-talet, med avsikt att Kazakstan ska ansluta sig till de 30 mest utvecklade världsekonomierna. Liknande långsiktiga strategier följs av länets grannar – Kina, Malaysia och Turkiet.

"Kommande decennier kommer att medföra många välkända utmaningar, såväl som många oväntade situationer, nya kriser på globala marknader och världspolitik", sade president Nursultan A. Nazarbayev (avbildad), som talade till nationen den 17 januari: "Det kommer inte att bli någon "lättfärd" under 21-talet."

- 2014, 1 17.01.14Även om begreppet "utvecklat land" är under ständig förändring, finns det vissa indikatorer för att definiera denna kategori - Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) utgör grunden. De är 34 ekonomier som producerar mer än 60 % av den globala BNP. Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Ryssland och Sydafrika står på tröskeln att gå med, vilket visar höga investeringsnivåer, forsknings- och innovationsresultat, hög produktivitet och en betydande andel små och medelstora företag, vilket allt resulterar i hög levnadsstandard.

Kazakstan ser fram emot att tillämpa OECD:s standarder, fortsätta sina egna ekonomiska långsiktiga planer för att nå 4 % BNP-tillväxt, utveckla kunskapsbaserad ekonomi för att öka exporten av icke-olja upp till två tredjedelar. Inom denna ram läggs tonvikten på acceleration av industriella och innovativa metoder i traditionella gruvsektorer, engagerande kunskapsbaserad produktion med hjälp av de senaste vetenskapliga landvinningarna inom elektronik, teknik, telekommunikation och utrustning.

Bredvid den traditionella gruvsektorn väntar reformen på att jordbruket ska övergå från storskaliga till medelstora och små företag och tillhandahålla finansieringsresurser till entreprenörer direkt, utan mellanhänder - bönderna kommer att få mer skydd i ett system av garantier och försäkringar. Med sin enorma steppa, idealisk för boskapsgräs, har Kazakstan en naturlig rikedom att bli en ledande exportör av kött- och mejeriprodukter i regionen.

Annons

Dess kunskaps-/vetenskapsbaserade ekonomi är en framgångspelare, men för att påskynda moderniseringen måste landet utnyttja den fulla potentialen av utländska direktinvesteringar (FDA).

"I samarbete med de utländska företagen behöver vi inrätta design- och ingenjörscentra," fortsatte Nazarbayev och bjöd in transnationella företag som verkar i stora olje-, gas- och gruvanläggningar att etablera lönsam produktion i Kazakstan, och erbjuda statligt stöd för att tillhandahålla gynnsamma villkor för utländska företag att producera utrustning i Kazakstan, istället för att importera.

De avknoppande produktionsanläggningarna för stora internationella företag har välkomnats till Nazarbayev University i Astana och "Alatau" Information Technology Park i Almaty.

Genom att bjuda in västvärlden att samarbeta, förbiser Kasakhstanies inte fördelarna med sitt geografiska läge när de slutför byggandet av korridoren Västeuropa-Västra Kina. Järnvägar till Turkmenistan och Iran som når Persiska viken finns redan på plats, men infrastruktur som når havet är fortfarande en utmaning för den centralasiatiska staten.

Järnvägsprojektet Zhezkazghan-Shalkar-Beineu kommer att nå ut till Kaspiska havet från väster och Stilla havet från öster.

Landets öppenhet översätts inte bara till infrastrukturen, utan också i utbildningen, och uppmuntrar gymnasieexaminerade till trespråkighet, kazakiska, ryska och engelska, för att säkerställa landets integration i det globala samhället.

Och inte mindre uppmärksamhet ägnas åt utvecklingen av rättsväsendet, eftersom regeringen är medveten om nödvändigheten av att skapa rättssystem av högsta standard, vilket garanterar entreprenörer en effektiv mekanism för tvistlösning inom ramen för rättsstatsprincipen.

Det första steget av förverkligandet av 2050-strategin är planerat att uppnås till 2030: "Detta är genomförbart. Sydkorea och Singapore följde denna väg", sade Nazarbayev. "Kazakstan kommer inte att missa detta "möjlighetsfönster" under XXI-talet."- 2014, 7 17.01.14

 

 

Colin Stevens

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend