Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Åsikt: Sotji – Rysslands rykte på spel

DELA MED SIG:

publicerade

on

140109121717-putin-i-sochi-horisontellt-galleriBy Keir Giles, Associate Fellow, International Security and Russia and Eurasia Programme, Chatham House
Med bara några dagar kvar till öppningen av vinter-OS i Sotji fokuserar västerländska medias bevakning av evenemanget på allt annat än sport. Rapporter om massiv korruption, ofullbordad infrastruktur, tandemtoaletter och den lokala borgmästarens omoderna syn på homosexualitet är pinsamma nog; men nu bekräftar en brittisk hotbedömning en utbredd uppfattning att terroristattacker i Ryssland är "mycket sannolika" före eller under spelen.

Ryssland, och president Vladimir Putin själv, är djupt oroade över den internationella bilden av de kommande OS och den globala uppfattningen om landet som kommer att bli resultatet. Detta är en möjlighet att visa världen att Ryssland är en modern makt som kan stå värd för ett evenemang i världsklass utan allvarliga incidenter eller pinsamheter.

Men från det ögonblick det tillkännagavs 2007 ifrågasattes valet av Sotji som plats av säkerhetsskäl. Den trevliga badorten på den ryska rivieran ligger bara en kort bilresa från ett brett urval av konfliktområden i Rysslands oroliga norra Kaukasus-region. Attacker i södra Ryssland i slutet av 2013 visade att terrorister från dessa områden fortfarande kan nå hundratals kilometer in i det ryska hjärtat. Sochi, som jämförelse, ligger precis bredvid.

Även om internationell uppmärksamhet riktas mot det ökade terrorhotet inför OS, kan dessa attacker också ses som en regelbunden del av dödandet, bombningarna, bortförandet och terrorn som utgör bakgrundsljudet för livet i vissa republiker i norra Kaukasus och som då och då spiller över till Rysslands närliggande regioner. Ibland kan detta få allvarliga och långtgående konsekvenser. Rysslands ödesdigra invasion av Tjetjenien 1994 inleddes till stor del som svar på en våg av tjetjenska terrorattacker i södra delen av landet.

Sotji presenterar ett frestande mål för ett brett spektrum av grupper som vill attackera eller hämnas Ryssland. Geografi kombineras med timing för att förstärka potentiella hot mot händelsen. Spelen äger rum på 150-årsdagen av en rysk militärkampanj i området som inkluderade ett program för deportationer och vad vissa aktivister kallar folkmord.

Rysslands många säkerhetsstrukturer har därför gjort intensiva ansträngningar för att förebygga alla hot. Förutom att mätta Sotji-området med polis och säkerhetsstyrkor och sätta upp flera avspärrningar avsedda att förhindra angripare från att nå spelområdena, inkluderar dessa även invasiva säkerhetsåtgärder som intensifierad övervakning av telefonsamtal och internetanslutningar från OS-besökare.

Men även effektiviteten av den så kallade "stålringen" runt Sotji har ifrågasatts. Tidigare erfarenheter av liknande operationer i Ryssland ifrågasätter säkerhetsstyrkornas motivation, effektivitet och mottaglighet för korruption, för att inte tala om de "frivilliga" som bemannar interna kontrollposter. Och i mitten av januari lyfte lokala medier upp fallet med motorvägen R-254 från Maykop till Tuapse, en smal bergsväg direkt från norra Kaukasus till Sotji, som uppenbarligen helt förbi säkerhetskontroller.

Samtidigt tömmer översvämningen av Sotji med säkerhetsstyrkor täckningen av andra viktiga terroristmål. En attack mot de olympiska spelen i Sotji behöver inte ske i Sotji; idrottare och internationella besökare är i riskzonen för ett antal mjuka mål i transit genom Moskva och andra städer. Enstaka felpunkter och sårbara mål inkluderar tågen som är avsedda att skjutsa passagerare mellan Moskva och Sotji längs en sträcka på tusen mil.

Annons

Terrorister har upprepade gånger genomfört framgångsrika attacker mot järnvägslinjer i Ryssland, och det är omöjligt att övervaka varje bro eller kulvert där en bomb kan planteras. I fall som detta kommer rådet till brittiska, amerikanska och andra olympiska lag att inte visa nationella färger eller uniformer utanför det omedelbara olympiska området vara till liten hjälp.

Rysslands potentiella svar på varje terroristhändelse ger också upphov till oro. Uppmärksammade gisslansituationer slutar normalt inte bra i Ryssland. Från användningen av tunga vapen mot både terrorister och deras offer i Budennovsk och Pervomaysk på 1990-talet, till massgasningen av gisslan i Dubrovka-teatern i Moskva 2002 och skolbelägringen i Beslan 2004, är myndigheternas meritlista en av misslyckade operationer och tunga civila offer.

Exemplet med de olympiska spelen i München 1972, och dess internationella återverkningar, borde stå i huvudet på ryska planerare. Men när han diskuterade säkerhetshot mot OS i november 2013, beskrev en rysk militärofficer det olympiska området som "mycket välplanerat för försvar i operativa termer". Detta var ytterligare ett exempel på en säkerhetstjänsteman som talade i termer av strider snarare än precisionsoperationer.

Anklagelser om korruption, trångsynthet och bygg- och planeringsstandarder som är förbryllande för västerlänningar är inget nytt för Ryssland, och regionens allvarliga inre säkerhetsproblem är också välkända. Rysslands uppskattade internationella rykte står inför ett större hot: internationella rubriker som bekräftar stereotyperna, som visar att även med sju år av planering och förberedelser kan Ryssland inte skydda sina egna offentliga eller internationella besökare, och inte heller reagera på ett lämpligt sätt på en säkerhetsincident i hela världen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend