Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Panelen i USA:s hus inväntar #Trumps bevis i avlyssningsanspråk mot Obama

DELA MED SIG:

publicerade

on

john-mccain-1024x298Det amerikanska parlamentets underrättelsekommitté har gett president Donald Trump till måndag (13 mars) för att tillhandahålla bevis på hans hittills ogrundade påstående om att hans telefoner vid Trump Tower i New York avlyssnades under förra årets presidentkampanj.

Förra veckan skrev presidenten på Twitter att förre presidenten Barack Obama, en demokrat, lät avlyssna telefonerna i Trumps högkvarter, men republikanen Trump har inte erbjudit några bevis. Presidenten twittrade: "Fruktansvärt. Fick precis reda på att Obama fick mina "ledningar avlyssnade" i Trump Tower strax före segern. Ingenting hittades. Det här är McCarthyism."

Kommittéordförande Devin Nunes, en republikan, och Adam Schiff, kommitténs rankade demokrat, skickade ett brev till Trump och bad om bevis för att stödja hans avlyssningspåstående.

En talesman för Obama har sagt att Trumps anklagelser är "helt enkelt falska". Trump har inte kommenterat avlyssningarna sedan tweetarna.

McCain på avlyssningsanspråk 

På söndagen sa senator John McCain från Arizona till CNN, "Presidenten har ett av två val: Antingen dra tillbaka eller ge den information som det amerikanska folket förtjänar. För om hans föregångare bröt mot lagen, bröt president Obama mot lagen, vi har en allvarlig fråga här, minst sagt."

McCain sa att han inte har "ingen anledning att tro att anklagelserna är sanna".

Annons

Enligt amerikansk lag kan en president inte beordra att någons telefon ska avlyssnas. Han skulle behöva godkännande av en federal domare och skulle också behöva visa rimliga skäl att misstänka varför en medborgares telefonsamtal skulle övervakas, till exempel om han misstänktes för brott. Vita huset sa förra veckan att Trump inte är under brottsutredning.

Avlyssningsanklagelserna är en del av kongressens utredningar av detaljerna bakom den amerikanska underrättelsetjänstens slutsats att Ryssland blandade sig i presidentvalet för att hjälpa Trump att besegra demokraten Hillary Clinton, en tidigare amerikansk utrikesminister, och Trumps kampanjkontakter med ryska tjänstemän före och efter Röst i november.

Den amerikanska underrättelsetjänsten drog slutsatsen att Ryssland hackade sig in i Clintons kampanjchef John Podestas dator, och antisekretessgruppen WikiLeaks släppte sedan tusentals av hans e-postmeddelanden under veckorna före valet som visade på pinsamma ansträngningar bakom kulisserna av demokratiska agenter för att hjälpa Clinton att vinna partiets presidentnominering.

McCain, den förlorande republikanska presidentkandidaten 2008, sa att "det finns många skor att tappa" om information mellan Trumps medarbetare och Ryssland.

McCain sa att han var orolig över att hans eget parti tog bort en bestämmelse från sin politiska plattform förra året som kräver att USA skickar defensiva vapen till Ukraina för att hjälpa till i Kievs kamp mot pro-ryska separatister i östra Ukraina.

"Det är klart att det inte var de flesta republikaners vilja", sa McCain. "Det finns många aspekter med hela den här relationen med Ryssland och Vladimir Putin som kräver ytterligare granskning, och än så länge tror jag inte att det amerikanska folket har fått alla svar."

Ordförande för House Intelligence Committee, rep. Devin Nunes, lyssnar till vänster, när kommitténs rankade medlem, rep. Adam Schiff, D-Calif., pratar med reportrar på Capitol Hill, den 2 mars 2017. Senatens väpnade militärkommittés ordförande, senator John McCain, R-Ariz., talar med reportrar på Capitol Hill i Washington den 8 mars 2017.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend