Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Kommissionen stöder de nya riktlinjerna för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionärskollegiet har godkänt det nya Riktlinjer för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi (”CEEAG”). CEEAG kommer att antas formellt i januari 2022 och kommer att gälla från och med det ögonblicket. De nya reglerna innebär en anpassning till de viktiga EU-målen och målen som anges i den europeiska gröna affären och med andra senaste regeländringar inom energi- och miljöområdena och tillgodoser den ökade betydelsen av klimatskydd.

De nya reglerna skapar en flexibel, ändamålsenlig möjliggörande ram för att hjälpa medlemsländerna att ge det nödvändiga stödet för att nå målen för den europeiska gröna dealen på ett riktat och kostnadseffektivt sätt. Reglerna för statligt stöd som i dag godkänns stöder projekt för miljöskydd, inklusive klimatskydd och grön energiproduktion. De inkluderar sektioner för att stödja avkarboniseringen av ekonomin på ett brett och flexibelt sätt som är öppna för all teknik som kan bidra till den europeiska gröna avtalet, inklusive förnybara energikällor, energieffektivitetsåtgärder, stöd till ren mobilitet, infrastruktur, cirkulär ekonomi, minskning av föroreningar, skydd och återställande av biologisk mångfald samt åtgärder för att trygga energiförsörjningen.

Riktlinjerna syftar också till att underlätta deltagandet av samhällen med förnybar energi och små och medelstora företag, som viktiga drivkrafter för den gröna omställningen. De reviderade riktlinjerna innehåller viktiga justeringar för att anpassa reglerna till kommissionens strategiska prioriteringar, särskilt de som anges i European Green Deal, och med andra senaste regeländringar och kommissionens förslag på energi- och miljöområdet, inklusive Passar för 55 paket.

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: "Europa kommer att behöva en betydande mängd hållbara investeringar för att stödja sin gröna omställning. Även om en betydande del kommer från den privata sektorn kommer det offentliga stödet att spela en roll för att säkerställa att den gröna omställningen sker snabbt. De nya riktlinjerna som godkänns i dag kommer att öka allt vi gör för att minska koldioxidutsläppen i vårt samhälle. De kommer bland annat att underlätta medlemsstaternas investeringar, inklusive i förnybar energi, för att påskynda uppnåendet av vår Green Deal, på ett kostnadseffektivt sätt. Detta är ett stort steg för att säkerställa att våra regler för statligt stöd spelar sin fulla roll när det gäller att stödja den europeiska gröna avtalet.”

Ett pressmeddelande finns nätet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend