Anslut dig till vårt nätverk!

Internationella valutafonden (IMF)

IMF:s personal når en överenskommelse med Ukraina om ett program på 15.6 miljarder dollar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Internationella valutafonden meddelade på tisdagen (21 mars) att den nått en överenskommelse på personalnivå med Ukraina för att finansiera ett fyraårigt finansieringspaket på cirka 15.6 miljarder dollar. Detta kommer att ge pengar till Ukraina när det försvarar sig mot rysk invasion.

IMF:s styrelse måste fortfarande ratificera avtalet. Den tar hänsyn till Ukrainas väg att gå med i Europeiska unionen efter kriget. Enligt fonden skulle dess direktion diskutera godkännande inom de närmaste veckorna.

Gavin Gray, en tjänsteman vid IMF, konstaterade att programmets övergripande mål var att upprätthålla ekonomisk och finansiell stabilitet under förhållanden med utomordentligt hög osäkerhet, återställa skuldens hållbarhet och stödja Ukrainas återhämtning längs vägen mot EU-anslutning under efterkrigstiden.

IMF-personalen informerade styrelseledamöterna på tisdagen om avtalet, som skulle bli Ukrainas största lånepaket sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022. En källa med kännedom om ärendet uppgav att styrelsen var stödjande.

Enligt den globala långivaren förväntas avtalet underlätta storskalig finansiering för Ukraina av internationella givare och partners. Den gav dock inga detaljer. IMF-lån låser vanligtvis upp stöd från Världsbanken eller andra långivare.

Beräkningar har gjort det tidigare beräknade kostnaden för återuppbyggnaden i hundratals miljarder amerikanska dollar.

Gray uppgav att en gradvis ekonomisk återhämtning kan förväntas under de kommande kvartalen då aktiviteten återhämtar sig från den allvarliga skadan på kritisk infrastruktur. Motvind kvarstår dock, inklusive möjligheten till ytterligare konfliktupptrappning.

Gray sa att IMF-personalen förväntar sig att Ukrainas verkliga bruttonationalprodukt kommer att förändras mellan -3% och +1% 2023.

Annons

Denys Shmyhal, Ukrainas premiärminister, berömde avtalet och tackade IMF för dess stöd.

I en Telegram meddelande, sade han: "I tider av ett rekordstort budgetunderskott kommer detta program att hjälpa oss att finansiera alla avgörande utgifter och säkerställa makroekonomisk stabilitet samt stärka vår interaktion med internationella partners."

Janet Yellen (USA:s finansminister) besökte Ukraina förra månaden och välkomnade avtalet efter månader av lobbying för ett nytt IMF-finansieringspaket för Ukraina.

Hon konstaterade att ett ambitiöst och välkonditionerat IMF-program var avgörande för att stödja Ukrainas reformansträngningar. Detta inkluderar att stärka god förvaltning och åtgärda korruptionsrisker. Det ger också ekonomiskt stöd.

Den största aktieägaren i IMF är USA.

Om Ukraina-lånet godkänns som förväntat skulle det vara det största IMF-lånet till ett land i aktiv konflikt.

Förra veckan, fonden ändrat en regel att tillåta låneprogram för länder med "exceptionellt hög osäkerhet", men namngav inte Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend