Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Innan makten är tillbaka måste minröjare göra Ukrainas krigsreparationer säkra

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Utanför byn Korovii Yar i östra Ukraina måste ett team av ingenjörer vänta i flera timmar innan de kan utföra reparationsarbeten på kraftledningar som skadats i strider över territorium som fram till i höstas var ockuperat av ryska styrkor.

Förseningen orsakas av risken för oexploderad ammunition i ett område som har drabbats av hårda strider och som fortfarande är full av antipersonell- och pansarminor som lämnats av ryska trupper som har retirerat.

Att rensa hela östra Ukraina från sådana hot kommer att ta år, men eftersom landet försöker återställa ström, vatten och värme till städer och byar som är avstängda på grund av skador orsakade av kriget, måste minröjningsteam prioritera.

"Först och främst gäller det kritiska infrastrukturobjekt," sa Kostyantyn Apalkov, chef för minröjningsenheten under statens räddningstjänst i Donetsk-regionen, på måndagen (20 mars).

"Det här är föremål som kraftledningar, gasledningar, vattenledningar och liknande, samt boplatser där människor bor."

Medan han talade rörde sig åtta minröjare i skyddskläder och beväpnade med metalldetektorer långsamt längs ett spår som passerade under skadade strömkablar och letade efter allt som kunde skada reparationsarbetare eller deras utrustning.

Ett sådant mödosamt arbete utförs i en region där några av krigets häftigaste strider pågår; artillerield från avlägsna frontlinjer mullrade nästan konstant.

Annons

Minröjning är avgörande, men det bromsar också återställandet av nyckeltjänster, vilket understryker utmaningen Ukraina står inför när det gäller att återgå till någon form av normalitet i områden som har varit avockuperade.

Bara i Donetsk har räddningstjänsten besvarat mer än 4,000 XNUMX samtal för att rensa bort hotet om oexploderad ammunition sedan starten av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina började i februari förra året.

På bilresan från staden Sloviansk, cirka 30 km söderut, är krigsmängden synlig överallt. Utbrända stridsvagnar skräpar ner diken, byar ligger i ruiner, oexploderade missiler sticker ut från fält och leriga vägar ger den enda tillgången.

Efter ungefär en timmes minrepning lokaliserar Apalkovs team tre antipersonella minor på marken nära en övergiven bil. De sprängs på distans och elreparationsteamet kan äntligen börja arbeta.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend