Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

The Green Deal en "kostsam extravaganza."

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den gröna affären är en viktig EU:s flaggskeppspolitik, men istället för att vara ett medel för tillväxt har den fått ett varumärke en "Kostlig extravaganza".

Påståendet, från en av de vanliga grupperna i Europaparlamentet, är lägligt eftersom det kommer i kölvattnet av att Europeiska kommissionen nyligen publicerade den senaste "kommunikationen" om sina klimatmål för 2040.

Som lider av en ogynnsam makroekonomisk kontext upplevde produktionen av massa och papper i Europa redan en nedgång 2023 och förutspår värre att komma om det inte blir en seriös omprövning av Green Deal.

Resultaten visar att produktionen inom pappers- och kartongindustrin under 2023 drabbades av ett andra år i rad av nedgång och minskade med 12.8 %. Minskningen av produktionen 2023 fortsätter att vara mer uttalad även än den var under covid-19-krisen (-4.7 % 2020).

Det är inte bara pappersindustrin som oroar sig.

Det gör också konsumentgrupper som European Consumer Association som säger att kommissionen borde försöka att bättre koppla konsumentpolitiken till genomförandet av Green Deal "för att ge bästa resultat."

Den säger också att Green Deal inte erkänner behovet av att säkerställa större samstämmighet mellan EU:s olika politikområden, inklusive jordbruk, hälsa, miljö och handel.

Annons

EU-parlamentet säger att förändringstakten under den gröna avtalet representerar "en industriell revolution i oöverträffad hastighet" med "betydande" effekter på bruttonationalprodukten (BNP), investeringar, sysselsättning, konkurrenskraft, distribution, offentliga finanser och monetär stabilitet.

Den varnar: "Det finns en risk för negativa kortsiktiga effekter om konsumtion och produktion minskar."

På andra håll varnar Centrum för främjande av import från utvecklingsländer för att det är troligt att det kommer att bli en kostnadsökning på grund av övergången till mer hållbar bearbetnings-/produktionsverksamhet. Det är också troligt att det till exempel kan handla om potentiellt höga priser på material med återvunnet innehåll.

EU har gjort Green Deal – en bred uppsättning policyer för att hantera klimatförändringar och miljöförstöring – till en verklig politisk prioritet. Målet är att nå nettonoll koldioxidutsläpp till 2050 och EU säger att Green Deal är "vår livlina ur covid-19-pandemin."

Men trots det finns det snabbt växande motstånd på vissa håll och kritiker insisterar på att detta inte bara är ett fall av "grönreaktion", termen som syftar på politiska och samhälleliga motreaktioner mot "grön" politik.

Kritiska uttalanden om Green Deal har faktiskt sträckt sig från regeringschefer till storskalig samhällelig push-back mot – eller skepsis mot – miljöpolitiken.

Motstånd har setts på lokal nivå, med medborgare som trycker tillbaka mot ren rörlighetspolitik som trängselavgifter på nationell nivå, exemplifierat av den gula västarrörelsen som utlösts av det franska försöket att höja sin koldioxidskatt.

På EU-nivå säger Elisabetta Cornago, senior forskare vid det respekterade centret för europeiska reformer, att vi har sett försök från centerpartister i Europaparlamentet att "döda" Green Deal-politik som avvecklingen av intern förbränning motorfordon eller naturrestaureringslagen.

Både Frankrikes president Emmanuel Macron och Belgiens premiärminister Alexander De Croo har tidigare krävt en paus i nya europeiska gröna politiska initiativ. Detta kom efter att en "våg" av ny EU-politik införts för att uppfylla klimatmålen för 2030.

"Macron och De Croo hävdade att regeringar och företag behöver tid för att implementera dessa nya regler och anpassa sig till dem", säger Cornago.

Budskapet återspeglas av Europas papperstillverkningsindustri som säger att en rad klimatrelaterade mål har skyndats in för snabbt och utan ordentlig hänsyn till den potentiella påverkan de kommer att ha.

Jori Ringman, generaldirektör på Cepi som representerar den europeiska massa- och pappersindustrin, säger att de "stämmer helt överens" med de övergripande målen för Green Deal som också delas av sektorn. Problemet, säger han, kommer när man övergår från "den gamla eran till den nya eran."

Det han kallar "hemska saker" är möjligt med resultatet "enorma och djupgående säkerhetsskador" för pappersindustrin. Att förändra så mycket inom en kort tidsram kan lätt leda till "oplanerade och oförutsedda" resultat och konsekvenser, noterar han och tillägger: "Det här är vad jag menar med sidoskador och det här är vad vi desperat vill undvika."

Så, hur ser denna "säkerhetsskada" ut?

Tja, enligt pappersförpackningsindustrin innebär det att Europa möjligen förlorar mycket av sin tillverkningskapacitet och sin kompetens och är ännu mer beroende än det redan är av import.

Bevis på andra ställen för detta kan ses, hävdar den, i det som hände i solpanelssektorn med europeisk produktion som förstördes av billigare import från Asien.

Pappersindustrin är desperat efter att undvika att det händer med dess sektor, men varnar för att detta är vad som mycket väl kan hända på grund av effekterna av Green Deal.

Den tidigare polske premiärministern Mateusz Morawiecki och Ungerns premiärminister Viktor Orbán har också attackerat den europeiska politiken för energiomställningen, där Morawiecki kräver att de koldioxidpriser som bestäms av EU:s system för handel med utsläppsrätter ska begränsas.

På senare tid har vi förstås sett bullriga och ibland våldsamma protester från bönder, som säger att deras ekonomiska intressen kan påverkas negativt av viss Green Deal-politik.

Motreaktionen på vissa håll mot Green Deal fortsätter i takt med att kostnaderna för klimatåtgärder och dess rättvisa fördelning oroar allmänheten. Denna rädsla framkom i en undersökning som Project Tempo genomförde i november förra året.

Cornago sa att resultaten underströk det faktum att "väljare som redan känner sig ekonomiskt osäkra och alienerade från politik har drivit den senaste tidens motreaktion mot grön politik."

Enkätresultaten tydde på att "trötthet" kring grön politik också kommer att vara ett viktigt tema inför vårens val till Europaparlamentet.

Pappersförpackningsindustrin delar många av dessa farhågor och säger att EU har misslyckats med att till fullo förstå de ekonomiska utmaningarna som är förknippade med att uppnå ambitiösa mål för koldioxidutsläpp, särskilt behovet av förutsägbarhet som en förutsättning för att släppa lös gröna investeringar.

Ett exempel är införandet av biogen teknik för avskiljning och användning av kol, vilket återspeglas i meddelandet om Industrial Carbon Management, som också publicerades av kommissionen nyligen. Prislappen för övergången kommer att vara hög med kommissionens bedömning att 1.5 biljoner euro per år behöver sättas in, varnar branschen.

Sektorn insisterar i första hand på att "made in Europe"-industrier investerar lokalt, via en industripolitik som skulle fungera som en omfattande investeringsvänlig ram.

Pappersindustrin säger att den har fått ordning på sitt eget hus och påpekar att cirka 85 % av dess råvaror kommer från Europeiska unionen medan 92 % av vattnet den använder återförs i gott skick till miljön. Det står också att det är en "världsmästare" i återvinning med en hastighet av 71.4%.

ECR-gruppens medledare Nicola Procaccini har efterlyst ett "odogmatiskt och realistiskt tillvägagångssätt som "sätter medborgarna i centrum" och tillägger: "När vi tittar på Green Deal ser vi att det har blivit en mycket splittrande fråga inom Europaparlamentet. . Det här är inte tiden för grön ideologisk radikalism, utan för ett teknikneutralt förhållningssätt”, tillägger den italienske ställföreträdaren.

Hennes gruppledare i EU-parlamentet, Prof Ryszard Legutko, tillägger: "De negativa effekterna av misslyckad migrationspolitik och Green Deal märks av medborgarna dagligen."

Den polska parlamentsledamoten fortsätter: "The Green Deal, kommissionens flaggskepp, är, istället för att vara ett medel för tillväxt, en kostsam extravaganza, som kostar över 300 miljarder euro till 2030, med stigande levnadskostnader, energiräkningar och andra obehagliga aspekter av kommissionens och parlamentets fantasier. Kommissionen har varit föga förvånande tyst i denna fråga.”

EU påpekar dock att den europeiska gröna avtalen är EU:s "strategi för att nå klimatmålen och göra Europa klimatneutralt till 2050."

Paketet innehåller initiativ som omfattar klimat, miljö, energi, transporter, industri, jordbruk och hållbar finans. Målet är att göra EU:s klimat-, energi-, transport- och skattepolitik lämpad för att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030, jämfört med 1990 års nivåer.

En EG-talesman sa: "Den europeiska gröna avtalet är vår livlina ur covid-19-pandemin."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend