Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU: s chefsförhandlare säger EU-USA: s handels affären inte om avreglering, som tredje förhandlingsrundan slutar i Washington

DELA MED SIG:

publicerade

on

iStock_000009920511Small-612x336The EU and US today (20 December) concluded the third round of week-long negotiations for the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), with the EU’s Chief Negotiator Ignacio Garcia Bercero again stressing that any deal would uphold “the highest standards of consumer, environment, health and labour protection.”

Commenting on the talks, Garcia Bercero added: “I think we can be very satisfied by the end of this third round of talks. We remain on track to deliver an ambitious trade and investment deal which will boost our economies, deliver growth and, more importantly, create jobs for both Europeans and Americans at a time when they’re most needed.”

Båda sidor diskuterade alla ämnen som de ville se täckta i vad som är tänkt att bli ett heltäckande handelsavtal. De samlade team med expertis inom ett brett spektrum av handelsrelaterade områden, såväl som tillsynsmyndigheter från båda sidor.

EU- och USA-teamen tillbringade också en av sina fem dagar tillsammans med att prata med över 50 intressenter och svara på frågor från dem. Detta följde på aldrig tidigare skådade ansträngningar från EU:s sida att förhandla så öppet som möjligt och nå ut till största möjliga spektrum av intressen.

Förhandlingsområden

Förhandlare gjorde framsteg när det gäller de tre kärndelarna av TTIP – marknadstillträde, regulatoriska aspekter och regler – och dessa kommer att vara i fokus för den samtalsrunda som förväntas i mars 2014.

När det gäller marknadstillträde upprepade EU sin beslutsamhet att vara ambitiös i alla tre aspekterna. Den vill sänka tullarna på importerade varor; tillåta företag från båda sidor att bjuda på offentliga upphandlingskontrakt; och öppna upp tjänstemarknader och göra det lättare att investera.

Annons

Förhandlare hade också innehållsmässiga diskussioner om bestämmelser som skyddar människor från risker för deras hälsa, säkerhet, miljö, ekonomi och datasäkerhet. Studier tyder på att upp till 80 % av vinsterna från eventuella framtida handelsavtal mellan EU och USA skulle komma från förbättringar på detta område.

EU negotiators now expect to start working with their US counterparts by March 2014 on the wording of provisions designed to make it easier to comply with each other’s existing rules, and to enable regulators to work together more closely in future when drafting new rules. Such provisions would include rules on food safety and animal and plant health (sanitary and phytosanitary issues). They would also cover technical regulations and product standards, and testing and certification procedures – so-called technical barriers to trade or ‘TBTs’.

Förhandlare förväntar sig också att kunna identifiera en färdplan över områden där TTIP skulle kunna ge verkliga besparingar för konsumenter och företag genom att undvika att behöva betala dubbelt för att uppfylla två uppsättningar regelverk.

However, Garcia Bercero was at pains to point out that: “TTIP is not and will not be a deregulation agenda.” He said neither side intended to lower its high standards of consumer, environment, health, labour or data protection, or limit its autonomy in setting regulations.

The third area negotiators discussed was trade-related rules in several areas, which could provide a real boost to EU-US trade. These include measures to ensure: free and fair competition between firms; access to energy and raw materials; the protection of people’s rights at work, and the environment; and less red tape when importing or exporting (trade facilitation) – for example, easier access to information on customs regulations, and simpler customs procedures.

Inom en majoritet av dessa områden räknar EU nu med att börja diskutera förslagens ordalydelse senast i mars 2014. EU hoppas att sådana regler kommer att ge verkliga och förbättrade fördelar för i synnerhet små och medelstora företag (SMF), och ser för sig ett specifikt kapitel i avtalet med fokus på små och medelstora företag.

Nästa steg

Slutet på denna tredje omgång markerar slutet på den inledande fasen av förhandlingarna och banar väg för EU:s handelskommissionär Karel De Gucht och USA:s handelsrepresentant Michael Froman att hålla ett politiskt inventeringsmöte i början av 2014.

EU:s chefsförhandlare bekräftade också att den fjärde förhandlingsrundan skulle äga rum i Bryssel, med datum som kommer att meddelas snart.

Bakgrund

Det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet mellan EU och USA (TTIP) syftar till att öppna upp handel och investeringar mellan EU och USA, som tillsammans utgör 40 % av den globala ekonomiska produktionen. TTIP förväntas resultera i fler jobb och mer tillväxt, och hjälpa till att lyfta Europa ur den ekonomiska krisen.

Enligt en EU-beställd studie av det oberoende Centre for Economic Policy Research i London, skulle ett ambitiöst, omfattande TTIP kunna ge EU:s ekonomiska vinster på 120 miljarder euro per år när det väl genomförts fullt ut. Det skulle kunna se EU:s export till USA öka med över 25 %, vilket ger sina exportörer av varor och tjänster 190 miljarder euro extra varje år. Konsumenterna kommer också att gynnas: i genomsnitt kommer avtalet att ge en extra 545 miljoner euro i disponibel inkomst varje år för en familj på fyra personer som bor i EU (MEMO / 13 / 211).

The EU and the US have their eyes on more than just removing the remaining low tariffs, which currently stand on average at around just 4%. The main hurdles to trade comprise so-called ‘behind the border’ regulations, ‘non-tariff barriers’ and red tape. Up to 80% of the gains from a trade deal are expected to come from the lower costs of bureaucracy and regulations arising from a deal, as well as from opening up trade in services and public procurement (purchases of goods and services by governments and local authorities).

The key phrase is regulatory cooperation – creating similar regulations from the outset, rather than having to try to adapt them later. A more integrated transatlantic marketplace would respect each side’s right to regulate the protection of health, safety and the environment at a level it considers appropriate. But by aligning their domestic standards, both sides could set the benchmark for developing global rules – benefiting EU and US exporters, and the wider global trading system.

Mer information

Alla dokument om förhandlingarna om det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet (TTIP)

Den regulatoriska delen av TTIP

Oberoende studie om fördelarna med ett handelsavtal mellan EU och USA (MEMO/13/211)

More information on the EU’s trade relations with the United States

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend