Anslut dig till vårt nätverk!

Holland

Den holländska regeringen ber om ursäkt för sin roll i kolonialtidens slaveri

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En medlem av premiärminister Mark Ruttes kabinett sa på fredagen (4 november) att den holländska regeringen senare under året skulle be om ursäkt för sin roll under slaveriet under nationens koloniala förflutna.

Franc Weerwind, minister för rättsskydd, bekräftade att RTL rapporterade att regeringen hade för avsikt att ge en formell ursäkt i december.

RTL rapporterade att regeringen planerar att spendera 200 miljoner euro på en fond för att öka medvetenheten om kolonialmaktens roll som slavar och 27 miljoner euro på att öppna ett museum dedikerat till slaveri.

Detta beslut är i linje med rekommendation från förra året av en rådgivande grupp den regeringen medger att den transatlantiska slavhandeln på 17-talet var ett brott mot mänskligheten och att den holländska regeringen ber om ursäkt.

Enligt nyhetsbyrån ANP sa Weerwind att fredagens incident var ett "stort och vackert ögonblick". Regeringen kommer att be om ursäkt och "öppna dörren till en gemensam morgondag" genom att be om ursäkt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend