Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

"Putins propagandamaskin har ägnat decennier åt att försöka förgifta och splittra våra samhällen" Kalniete MEP

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna behandlade rekommendationerna från en särskild kommitté för utländsk inblandning och desinformation vid morgonens plenarmöte i Strasbourg (8 mars). Debatten fokuserade på situationen i Ryssland och de senaste besluten att förbjuda Russia Today och Sputnik, såväl som Putins beslut att utdöma 15 års fängelsestraff till någon för att ha berättat objektiva fakta om Rysslands invasion av Ukraina. 

Ledande parlamentsledamot Sandra Kalniete sa: "Putins propagandamaskineri slogs inte på först den 24 februari. Det har redan arbetat i Europa i årtionden och försökt att förgifta och splittra våra samhällen. Medan kriget pågår i Europa måste onlineplattformar och teknikföretag ta ställning genom att proaktivt stänga av konton som är engagerade i att förneka, glorifiera och rättfärdiga aggression, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten."

Kalniete uppmanade EU att förstärka innehållet på ryska och ukrainska för att hjälpa till att motstå den desinformation som kommer från Kreml.

Sanningsministeriet

EU:s höge representant Josep Borrell försvarade beslutet att förbjuda Russia Today och Sputnik från att sända i EU: ”Jag är inte sanningsministeriet, men de är inte oberoende medier. De är tillgångar. De är vapen i Kremls manipulationsekosystem. [...] enligt Russia Today's, chefredaktör, är Russia Today kapabel att föra ett informationskrig mot hela västvärlden. Båda kanalerna underlättar och engagerar sig i cyberförenklade påverkansoperationer, inklusive de som har tillskrivits den ryska militära underrättelsetjänsten, den berömda GRU."

Netflix

Vicepresident för värderingar och transparens Věra Jourová välkomnade Netflix beslut att dra sig ur Ryssland. Hon sa att Putin inte bara ville att hans nation skulle vara blind och döv, utan också apatisk: "President Putin vill att folket ska underhållas, inte uppmärksamma vad som händer. Och mitt svar är att jag välkomnar detta beslut från Netflix, eftersom det inte skulle vara rätt att se ryssar underhållas. Och intill ukrainare som dödas.”

Annons

Kommissionen har planer på en ny mekanism för att sanktionera illasinnade desinformationsaktörer, som en del av en bredare verktygslåda. EU kommer att öka sitt stöd till det civila samhället och oberoende medier i länder utanför EU, samt stärka EU:s delegationers strategiska kommunikationsförmåga. Det finns också åtgärder enligt lagen om digitala tjänster för att stoppa desinformation. Borrell hävdar också att "berättelsens kamp" måste vara en central del av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. 

Omröstningen om betänkandet kommer att äga rum på onsdag morgon. Efter att ha passerat kommittéstadiet kommer det sannolikt att antas.

Dela den här artikeln:

trend