Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Förbudet mot ryskt aluminium kan spåra ur EU:s energiomställning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen förbereder sig för att sanktionera rysktillverkat aluminium, enligt a Reuters report. Restrictions on its shipments to the EU have long been under discussion and may be imposed in the coming months. The upcoming ban could significantly harm the EU’s transition to a green economy.

Aluminium är den näst mest populära metallen i världen efter stål. Den har unika egenskaper som lätthet, styrka, duktilitet, korrosionsbeständighet och nästan oändlig återvinningsbarhet. Av denna anledning används det i olika branscher, inklusive konstruktion, maskiner, elektronik och förpackningar.

The most important and growing application of aluminium is linked to the energy transition. The metal is used in electric vehicles to reduce their weight and increase the range of the electric motor. European automakers – including well-known brands such as Mercedes, Porsche, and BMW – are betting on low-carbon aluminium because it reduces the carbon footprint of the entire supply chain.

Förutom fordonsindustrin efterfrågas aluminium inom förnybar energi, där det används för kablar som kopplar samman sol- eller vindkraftverk till nätet.

Companies in the green economy need to buy aluminium with minimal carbon emissions. However, half of the world’s aluminium is still smelted using electricity from coal-fired power plants. Russian aluminium is a strong competitor in the global market thanks to its use of hydroelectric power in Siberian rivers. The carbon footprint of such aluminium is 70% lower than the industry average.

Sedan slutet av förra året har Europeiska unionen börjat övergångsskedet för att införa Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), en mekanism som kommer att ta ut skatter på importerade varor beroende på koldioxidavtrycket från deras produktion och priset på koldioxidkrediter i EU. Den fullständiga implementeringen av CBAM är planerad till 2026. Detta gör det ännu viktigare att minska koldioxidavtrycket för produkter som levereras till Europa.

Russia has been an important supplier of low-carbon aluminium globally. Its exports to the United States have plummeted to a minimum since a 200% import tax was imposed last year. However, shipments of Russian aluminium to the European Union still exceed 0.5 million tons per year and cover about 8% of the EU’s needs. While officials in Brussels are planning to ban Russian-made aluminium, replacing these volumes will be difficult.

Annons

The situation in the European aluminium market is already challenging. Over the past few years, more than 50% of European capacity for primary aluminium production has closed due to excessively high electricity prices – the main cost item of aluminum production. European smelters that use cheaper hydroelectric power are unable to significantly increase production to replace the volumes of Russian low-carbon aluminium, which will be cut off from the market.

I avsaknad av den ryska metallen kommer europeiska kunder att behöva köpa aluminium från tillverkare i Mellanöstern, inklusive Förenade Arabemiraten, Oman och andra länder. Aluminium från denna region har dock ett högre koldioxidavtryck, vilket strider mot EU:s klimatmål. Dessutom kommer priset att bli högre, delvis på grund av riskerna för attacker från houthi-rebeller på handelsfartyg i Röda havet, som redan har skadat den globala handeln.

The ban on Russian aluminium could seriously harm the green agenda of the European Union. European buyers and processors will be forced to use more “dirty” aluminium, which means their products will become less competitive – both globally, which is already happening with European cars and energy equipment, as well as in the EU domestic market. In such conditions, many European aluminium consumers will be put on the brink of survival, and the process of the green transition in the EU could be jeopardized.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend