Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Italien ger 500,000 XNUMX euro för restaureringen av Odessas ortodoxa katedral som beskjutits av Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Italiens premiärminister Giorgia Meloni håller sitt löfte som gavs redan i augusti 2023 att bidra ekonomiskt till nödrestaureringen av Transfiguration Cathedral of Odessa som skadades hårt av rysk beskjutning den 23 juli 2023 - rapporterar HRWF.

I början av februari 2024 undertecknades ett avtal mellan Italien och UNESCO om tilldelning av medel, enligt Odessa kommunfullmäktige. Den italienska regeringsdelegationen leddes av Davide La Cecilia, särskilt sändebud för återuppbyggnad och förstärkning av Ukrainas motståndskraft.

Natten till den 23 juli 2023 genomförde ryska trupper en massiv attack mot Odessas territorium och regionen, avfyrar 19 missiler av olika slag. Slaget föll på den historiska stadskärnan i Odessa, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Som ett resultat av attacken skadades 25 arkitektoniska monument, särskilt Transfiguration Cathedral. Hälften av katedralen lämnades utan tak, de centrala pålarna och grunden bröts i byggnaden, alla fönster var utslagna, stuckatur slogs ner. Räddare och präster lyckades rädda några ikoner, inklusive Kasperovskaya-ikonen för Guds moder, som anses vara Odessas beskyddare. Den iberiska ikonen, installerad för 100-årsjubileet av Odessa, överlevde också.

Den 2 oktober 2023 undertecknade Ukraina och Italien ett avtal om att reparera Transfiguration Cathedral.

I november översvämmade kraftiga regn katedralen och brådskande bevarandearbete av taket inleddes av Odessa stift.

Rekonstruktionen ska baseras på ett trepartsmemorandum och under ett förvaltningsråd

Borgmästarens kontor sa att planerna är att underteckna ett trepartsmemorandum om samarbete om återuppbyggnaden av Odessa (Italien – Ukraina – UNESCO), samt ett separat mellan Italien och Ukraina, där samarbetsområdena kommer att markeras.

Annons

För att utföra detta restaureringsarbete kommer ett förvaltningsråd att inrättas, som kommer att omfatta alla parter i trepartsmemorandumet, samt strategiska, tekniska och vetenskapliga kommittéer. Det senare kommer i synnerhet att inkludera forskare från Polytechnic Institute of Milano, Milanos triennialmuseum och Nationalmuseet för modern konst och arkitektur i Rom.

Det borde vara klokt av den ukrainska sidan att ta med Prof. Meshcheriakov i tillsynsrådet eftersom hans namn är nära förknippat med historien om återuppbyggnaden av Odessa-katedralen, som totalförstördes under Stalins tid. Ph.D. Arch., docent, Meshcheriakov är medlem av den ukrainska kommittén för ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), ordförande för Odessa regionala avdelning av Architectural Chamber of National Union of Architects of Ukraine, rättsmedicinsk expert vid ministeriet för Justice of Ukraine, forskare på British Academy's Researchers at Risk-programmet och gästforskare vid Trinity College, University of Cambridge. Han är författare till två monografier och mer än sjuttio vetenskapliga publikationer, artiklar, avhandlingar inom området arkitektur och skydd av kulturarvet.

Under Meshcheriakovs ledning var en grupp arkitekter 1999 pristagare av den nationella utlysningen för projekt för återuppbyggnaden av Odessa-katedralen, som byggdes om 2000–2010 på grundval av hans projekt. Han tilldelades sedan Ukrainas statliga pris inom arkitekturområdet för återuppbyggnaden av Odessa-katedralen. Han är också författare till en bok om detta ämne.

Domkyrkans rättsliga status: komplex och oklar

Transfiguration Cathedrals rättsliga status är ganska komplicerat och otydligt. Fram till maj 2022 ansågs den vara en kyrka med en särskild status och rättigheter av bred autonomi, ansluten till den ukrainska ortodoxa kyrkan/Moskva-patriarkatet (UOC/MP).

Den 27 maj 2022 tog rådet för UOC/MP bort alla hänvisningar till sådant beroende från sina stadgar, och betonade dess finansiella autonomi och frånvaron av någon extern inblandning i utnämningen av dess prästerskap. Den tog härmed avstånd från den rysk-ortodoxa kyrkan och slutade att fira minnet av patriark Kirill (av den rysk-ortodoxa kyrkan) vid gudstjänsterna på grund av hans stöd till Vladimir Putins krig mot Ukraina. Detta avståndstagande ledde dock inte till en schism från Moskva så att UOC kan behålla sin kanonstatus. Under tiden har processen för överföring av UOC-församlingar till den nationella ortodoxa kyrkan i Ukraina (OCU), som grundades i december 2018 under president Porosjenko och erkändes av Konstantinopels patriarkat den 5 januari 2019, accelererat.

I detta sammanhang, kommentaren från Ärkediakonen Andriy Palchuk, en präst i Odessa-eparkiet i den ukrainska ortodoxa kyrkan (UOC) om skadorna på katedralen är värt att nämna: ”Förstörelsen är kolossal. Hälften av katedralen lämnas utan tak. De centrala pelarna och grunden är trasiga. Alla fönster och stuckaturer var utsprängda. Det brann, den del där ikoner och ljus säljs i kyrkan fattade eld. Efter flyganfallets slut kom räddningstjänsten och släckte allt.”

På 23 juli 2023, Ärkebiskop Victor av Artsyz (UOC) vädjade till patriark Kirill från den rysk-ortodoxa kyrkan på ett virulent sätt om beskjutningen av katedralen. Han anklagade honom för att stödja kriget mot Ukraina, ett suveränt land, och personligen välsigna de ryska väpnade styrkorna som begår grymheter.

Patriark Kirill från den rysk-ortodoxa kyrkan höll tyst om de stora skador som orsakats av den ortodoxa katedralen i Odessa av rysk beskjutning och har inte föreslagit något ekonomiskt eller annat stöd till dess återuppbyggnad.

Japans hjälp

Japan erbjöd Ukraina ekonomiskt stöd för att återställa kulturarvet, utbildning och media genom UNESCO.

Signeringsceremonin hölls den 7 februari i organisationens huvudkontor i Paris. Den deltog av Japans representant för UNESCO Kano Takehiro, UNESCO:s generaldirektör Audrey Azoulet och Ukrainas ambassadör i Frankrike Vadym Omelchenko.

japanska tjänstemän säger att deras land i år kommer att tilldela cirka 14.6 miljoner amerikanska dollar till Ukraina, där fientligheterna pågår.

Dessa medel kommer att hjälpa till att bevara världsarvet i Odessas historiska centrum, som drabbades av ryska missilangrepp.

Den 24–25 februari, en symposium om ukrainsk kultur mot bakgrund av krig kommer att hållas på Keio University i Tokyo och kommer att vara tillgänglig online efter registrering.

Förra året meddelade Greklands generalkonsul i Odessa, Dimitrios Dohtsis, att Grekland också hade för avsikt att hjälpa till med restaureringen av arkitektoniska monument som skadats under den ryska missilattacken, inklusive katedralen, men i början av februari offentliggjordes ingenting om möjliga konkreta initiativ.

Inget annat EU-land har lovat att bidra till restaureringen av katedralen.

Strax efter den ryska beskjutningen av Odessa, EU:s höge representant för Europeiska unionen för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borrell kallade nattstrejken i staden för ett annat ryskt krigsbrott och twittrade: ”Rysslands obevekliga missilterror mot UNESCO-skyddade Odessa är ännu ett krigsbrott av Kreml, som också har förstört den viktigaste ortodoxa katedralen, ett världsarv. Ryssland har redan skadat hundratals kulturella platser i ett försök att förstöra Ukraina." Inget EU-löfte gavs dock att bidra till återuppbyggnaden av de förstörda delarna av katedralen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend