Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

Kolaja: Skydd av användare är kärnan i lagen om digitala marknader

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europaparlamentet har godkänt sin ståndpunkt om Digital Markets Act (DMA), som inför ändringar av reglerna på digitala marknader som i grunden kommer att påverka både teknikjättar och användare.[1] Till exempel kommer dominerande plattformar nu att behöva tillhandahålla sina gränssnitt till mindre företag, och föra tillbaka konkurrensen till digitala marknader. Enligt förslagets skuggföredragande, Piratpartiets ledamot Marcel Kolaja, kommer detta att underlätta kommunikationen för användare över sociala nätverk.

Tjeckiska Piratpartiets vice ordförande Marcel Kolaja, ledamot av Europaparlamentet, sa: "Digitalmarknadslagen är ett riktigt viktigt steg för Europa. Vi kan förvänta oss att reglerna för den europeiska marknaden också kommer att påverka digitala marknader globalt, precis som det har skett till exempel med reglerna om dataskydd. Dessutom har parlamentet skickat ett viktigt budskap till världen idag. Nämligen att skyddet av användare, deras integritet och deras rätt till ett rättvist val av Internettjänster är själva kärnan i dessa regler."

I synnerhet kan skyldigheter för teknikföretag att skapa grunden för plattformsoberoende kommunikation med andra leverantörer i grunden förändra sättet vi använder internet på, säger Kolaja, skuggrapportör för DMA i den ledande kommittén för den inre marknaden (IMCO): "Den interna marknadsregler måste ha konsumenternas intresse i centrum. Och det är särskilt viktigt när det gäller bestämmelser om interoperabilitet. Med interoperabilitet kommer vi inte att fastna i dominerande sociala nätverk som tjänar pengar på vår data och riktar oss mot kommersiella erbjudanden baserade på vår största rädsla eller hålla oss instängda i informationsbubblor. Därför, även om jag skulle uppskatta tydligare formuleringar, är interoperabilitetsskyldigheter för sociala nätverk och interpersonella kommunikationstjänster goda nyheter för konsumenterna. Interoperabilitet kommer att öka de digitala marknadernas konkurrensbarhet enormt.

"Parlamentet sänder ett starkt budskap till alla internetanvändare, som ofta inte har något annat val än att acceptera reglerna för dominerande tjänsteleverantörer, att Europa verkligen kämpar för deras rätt att välja", avslutade Kolaja.

Efter dagens godkännande av Europaparlamentets ståndpunkt i plenum kommer förhandlingarna att övergå till trepartsmöten med Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen. Marcel Kolaja kommer aktivt att delta i trepartsmötet som skuggrapportör för lagen om digitala marknader. De nya reglerna bör träda i kraft om cirka ett eller två år.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend