Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

ECB: Att sänka räntorna?

DELA MED SIG:

publicerade

on

ecb-räntaEuroområdet lider av en djupgående malhaise i försöken att ta sig ur lågkonjunkturen och har sett en försämrad stämning bland företag och konsumenter sedan mars, efter att en optimistisk start på året störts av turbulensen i Cypern och Italien.
Förtroendet för euroområdets ekonomi sjönk ytterligare i april, visade data, vilket stärkte argumenten för en räntesänkning denna vecka av Europeiska centralbanken.

Moralen i blocket med 17 länder sjönk med 1.5 procentenheter till 88.6, sade EU-kommissionen på måndagen - värre än nedgången till 89.3 som förväntas av ekonomer tillfrågade av Reuters.

"Vi når ett dalgång och marknaden satsar på att ECB sänker räntorna för att lyfta ekonomin", säger Steen Jakobsen, chefekonom på Saxo Bank. "Men lägre intressen kommer inte att lösa euroområdets problem, vi behöver strukturella reformer och för företag att investera igen."

Pessimismen inträdde även i Tyskland, som har presterat bättre än de flesta under krisen, där det ekonomiska sentimentet försämrades med 2.3 poäng. Moralen sjönk också i Frankrike och Italien, vilket innebär att euroområdets tre största ekonomier alla bevittnar en markant nedgång i det förtroende som är avgörande för att få produktionen i euroområdet att växa igen.

Förtroendet sjönk över hela regionen från industri till detaljhandel, och sentimentet inom tjänstesektorn sjönk med 4.1 procentenheter.

Kommissionens mått på euroområdets konjunkturcykel minskade med 0.18 punkter till -0.93, lägre än -0.89-nivån som ekonomer förväntade sig.

Många förväntar sig att ECB sänker räntorna för att sänka kostnaden för upplåning och bidra till att förbättra moralen.

Annons

En majoritet av ekonomer förväntar sig en sänkning med 25 punkter denna torsdag, enligt en Reuters-undersökning förra veckan, för att ta bankens huvudsakliga refinansieringsränta till en rekordlåg nivå på 0.5 procent.

Tysklands ekonomiska motståndskraft och reformer i södra Europa sådde tidigt i år hopp om att blocket skulle kunna dra sig ur lågkonjunkturen före slutet av 2013, men en stökig räddningsaktion i Cyperns och Italiens ofullständiga val i februari, som misslyckades med att ge en regering förrän i slutet av april, har vägde på förtroendet.

Frankrikes svaga ekonomi och offentliga räkenskaper är också ett bekymmer.

Samtidigt har budgetnedskärningar varit i centrum för euroområdets strategi för att övervinna en treårig offentlig skuldkris, men de får också skulden för en skadlig cykel där regeringar skär ner, företag säger upp personal, européer köper mindre och ungdomar har lite hoppas på att hitta ett jobb.

Förlamande nivåer av arbetslöshet och våldsutbrott i södra Europa tvingar nu till att tänka om, men det råder splittring om hur långt målen ska mildras.

"Om ECB lättar på penningpolitiken och EU-kommissionen utformar en långsammare takt i finanspolitisk konsolidering, kan euroområdets ekonomi fortfarande lämna recessionen senare i år," Martin van Vliet, ekonom på ING.

"Men bräckligheten i förtroendet tyder på att en ekonomisk återhämtning sannolikt skulle vara långsam, och till stor del anförtros till kärnländerna", sade han.

Spanien, euroområdets fjärde största ekonomi, sa förra veckan att dess ekonomi skulle krympa mer än vad som ursprungligen förväntades i år och att dess budgetunderskott skulle bli högre än utlovat.

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend