Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Molnmarknaden kommer att förändras efter NSA-läckor

DELA MED SIG:

publicerade

on

cybersäkerhet-300x173Internetövervakning av National Security Agency (NSA), som läckt ut till media av ex-entreprenören Edward Snowden, har ändrat företagens prioriteringar när de ska dimensionera leverantörer av molntjänster i och utanför USA, har experter meddelat.

De ekonomiska konsekvenserna för branschen är öppen för debatt. Information Technology & Innovation Foundation uppskattade förra veckan att amerikanska molnleverantörer skulle kunna förlora så mycket som 35 miljarder dollar i affärer till 2016, när företag flyr till rivaler utomlands. Den här veckan tog Forrester Research en mycket bredare titt och uppskattade en maximal förlust på 180 miljarder dollar.

Båda siffrorna är projektioner och kan inte hamna i närheten av den slutliga siffran. James Staten, analytiker på Forrester, erkänner att hans siffror är "avsiktligt uppblåsta" för att göra poängen att om ITIF hade rätt, så skulle förlusterna vara fem gånger större. Det beror på att IT-värd- och outsourcingbranschen, som också lagrar kunddata, skulle påverkas på liknande sätt.

"Anledningen till att jag säger att detta är orealistiskt är för att för att dessa 180 miljarder dollar ska spela ut, måste företagen aggressivt börja dra sig tillbaka från att använda outsourcing, använda [värdföretag], använda molnleverantörer," Staten sade på fredag. "Och ärligt talat, vi ser inga bevis som tyder på att de kommer att börja göra det."

Vad som händer är en förändring av prioriteringarna när man utvärderar molntjänstleverantörer. Att fördjupa sig i statlig övervakningspraxis, vilket inte var ett stort övervägande tidigare, har blivit en prioritet.

"Vad detta har gjort är att flytta fokus till landet", säger Jody Westby, vd för konsultföretaget Global Cyber ​​Risk.

Regeringsövervakning är inte unik för USA. Alla länder tittar på internettrafik. Det som varierar är orsakerna och hur öppna de är när det gäller att avslöja reglerna som styr verksamheten.

Annons

Kina, Ryssland och vissa länder i Mellanöstern är mycket hemlighetsfulla och antas övervaka Internettrafik för människor och företag. Deras sekretess gör dem till ett mycket större bekymmer när det gäller övervakning än platser som USA, EU, Singapore och Australien, som har publicerat sina regler i varierande grad.

NSA-avslöjandena förmörkade USA:s rykte eftersom de avslöjade en övervakningsnivå som var mycket bredare än vad de flesta människor och företag hade antagit. Dessutom såg många människor, från politiker och företagsledare till vanliga medborgare, kontrollerna på plats för att skydda integriteten som otillräckliga och de konstitutionella gränserna för statlig spionage kränktes.

"NSA har kastat ut dessa (konstitutionella) parametrar", säger Westby, som är ordförande för American Bar Associations Privacy and Computer Crime Committee. "De har kastat ut lagens säkerhet, eftersom de bara bestämde sig för att göra det på sitt sätt."

Om kongressen går in för att skärpa Patriot Act, som styr NSA:s verksamhet, återstår att se. Den nationella debatten som utlösts av Snowdens läckta NSA-dokument rasar fortfarande.

Under tiden ser Forresters Staten en marknadsmöjlighet för länder som är villiga att tillhandahålla mer information om sin övervakningsverksamhet och om den insamlade informationen och hur den lagras och används.

Till exempel har Schweiz blivit ett banknav eftersom dess finansiella lagar sällan ändras jämfört med de i de flesta andra länder, sa Staten. Den stabiliteten är vad många företag och rika människor tycker är attraktivt.

Ett liknande tillvägagångssätt för övervakning och integritetslagar skräddarsydda för transparens skulle vara attraktivt för företag och för molntjänstleverantörer.

"Varje län som vill ta det steget kan absolut förbättra sin position som en neutral, säker plats för datadelning," sa Staten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend