Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU och ministrar bekräftar betydelsen av Iter för framtida energibehov

DELA MED SIG:

publicerade

on

220px-ITER_Logo_NoonYellow.svgVid dagens (6 september) möte på ministernivå i Saint Paul-lez-Durance, Frankrike, höll högnivårepresentanter för de sju International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER)-medlemmar erkände de framsteg som gjorts i byggandet av ett av de mest komplexa vetenskapliga och tekniska projekten i världen idag, ITER:s internationella samarbete för kärnfusion. Ministrarna diskuterade också de utmaningar som fortfarande ligger framför sig.

Energikommissionären Günther H. Oettinger sa: "ITER-projektet är ett historiskt åtagande. Intensiva ansträngningar och innovativa metoder kommer att krävas för att möta alla utmaningar som fortfarande ligger framför oss, särskilt utmaningen att hålla sig inom ett snävt men realistiskt schema och samtidigt hålla nere kostnaderna.”

Osamu Motojima, generaldirektör för ITER-organisationen, sa: "Goda framsteg har gjorts möjliga genom det enorma samarbetet inom vad vi kallar "Unika ITER-teamet"; det vill säga ett starkt partnerskap bildat av ITER-organisationen och de sju inhemska organen. Vi är tacksamma mot ITER-medlemmarna för deras förtroende för oss.”

Dagens möte ägde rum i ITER-organisationens högkvarter på initiativ av Günther H. Oettinger, EU-kommissionär med ansvar för energi och representant för Europeiska atomenergigemenskapen.

Representanter på ministernivå besökte byggarbetsplatsen och berömde ITER för framstegen hittills. I detta sammanhang uppmanades ITER-organisationen av ministerrepresentanterna att föreslå en förbättrad förvaltningsplan för ITER-byggandet, som kommer att genomföras i nära samarbete med ITERs inhemska organ.

Det var andra gången i projektets historia som ministerrepresentanter för de sju ITER-medlemmarna (Kina, Europeiska unionen, Indien, Japan, Republiken Korea, Ryska federationen och USA) träffades. Vid detta tillfälle, mot bakgrund av att byggnadsarbetet fortskrider i full fart, diskuterade ministerrepresentanterna framsteg i genomförandet av projektet, insåg de utmaningar som ett sådant förstklassigt företag innebär, särskilt när det gäller tidsplan och kostnadsbegränsning , och upprepade sin gemensamma ansträngning för ett framgångsrikt slutförande av ITER.

Allt eftersom arbetet fortskrider på ITER-anläggningen, tillverkas de högteknologiska komponenterna i tokamak-fusionsreaktorn av industrier i ITER-medlemsländerna. De flesta av kontrakten har nu tecknats med ledande industriella aktörer; komponenter har redan börjat anlända till ITER-anläggningen och de första stora komponenterna väntas på plats i juni 2014 i tid för att monteringsarbetet ska börja.

Annons

ITER-konstruktionen har pågått i Saint Paul-lez-Durance, södra Frankrike, sedan 2010.

Bakgrund

ITER – designat för att demonstrera den vetenskapliga och tekniska genomförbarheten av fusionskraft – kommer att bli världens största experimentella fusionsanläggning. Fusion är den process som driver solen och stjärnorna: när lätta atomkärnor smälter samman för att bilda tyngre, frigörs en stor mängd energi. Fusionsforskningen syftar till att utveckla en säker, riklig och miljöansvarig energikälla.

ITER är också ett förstklassigt globalt samarbete. Europeiska unionen kommer att bidra med nästan hälften av kostnaderna för dess konstruktion, medan de andra sex medlemmarna i detta gemensamma internationella företag (Kina, Indien, Japan, Republiken Korea, Ryska federationen och USA) kommer att bidra lika mycket till resten. ITER-projektet är under uppbyggnad i Saint Paul-lez-Durance, i södra Frankrike.

Mer information om ITER-projektet finns här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend