Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

2014 EU: s budget överens

DELA MED SIG:

publicerade

on

 stort_budgetavtalEuropaparlamentet och det litauiska EU-ordförandeskapet har meddelat att de nått en överenskommelse om 2014 EU-budget.

Enligt budgetkommissionär Janusz Lewandowski har Europaparlamentet och Europeiska rådet efter över 16 timmars förhandlingar nått en överenskommelse om EU-budgeten för 2014 den 11 november.

MEP Anne Jensen (ALDE, DK), som styr 2014 års EU-budget genom parlamentet, beskrev nästa års budget som "en åtstramningsbudget" med tanke på att den är nästan 6 % lägre jämfört med 2013. Hon uttryckte dock sin tillfredsställelse eftersom parlamentet lyckades "säkra mer medel för tillväxtpolitik för forskning, utbildning och innovation och för humanitärt bistånd hjälp i Mellanöstern." Parlamentets budgetutskottsordförande Alain Lamassoure (EPP, FR) sa. – Parlamentet har tagit sitt ansvar genom att acceptera en lägre budget. Men vi lyckades göra rätt prioriteringar och hindra EU från att starta 2014, det första året under den nya fleråriga ekonomiska ramen, i minus.”

Å andra sidan, Litauens biträdande finansminister Algimantas Rimkūnas, ordförande för Ekofinrådet (budget) sa: "När många medlemsländer fortfarande står inför ekonomiska begränsningar lägger den överenskomna EU-budgeten inte mer börda på deras budgetar och säkerställer samtidigt att pengar spenderas på de viktigaste prioriteringarna som ungdomssysselsättning och stöd till små och medelstora företag. stora företag.”

Kommissionens ursprungliga förslag till EU-budgeten för 2014 uppgick till 142.6 miljarder euro i åtaganden och 136.1 miljarder euro i betalningar. Rådets ståndpunkt var 142.2 miljarder euro i åtaganden och 135 miljarder euro i betalningar. Dessutom begärde Europaparlamentet 143.1 miljarder euro i åtaganden och 136.4 miljarder euro i betalningar. Slutligen kommer EU:s budget för 2014 att uppgå till 142.6 miljarder euro i åtaganden och 135.5 miljarder euro i betalningar.

Rådet och parlamentet bör formellt godkänna avtalet om 2014 års EU-budget inom 14 dagar.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend