Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Varför en uppföljare till sanktioner mot #Rusal skrämmer marknader

DELA MED SIG:

publicerade

on

Även om sanktionerna mot den ryska aluminiumjätten Rusal lindrades i januari, fortsätter tvister om USA:s finansministeriums (OFAC) beslut att utvecklas på båda sidor av Atlanten. I en osannolik uppvisning av gemensamma mål har USA:s demokratiska parti och Rysslands kommunistiska parti gjort sängkamrater under de senaste månaderna och ropar att de ska vända på finansministeriets beslut. Men ett sådant beslut skulle rubba aluminiummarknaderna, ge ett massivt slag mot Europas aluminiumindustri och skulle med största sannolikhet resultera i Rusals nationalisering, världens näst största producent av silvermetallen. 

Rusal tillbringade större delen av förra året med att kämpa under tummen av sanktioner som OFAC ålagt den. Ändringar som OFAC sökte (och i slutändan fick) bestod av ett brett utbud av genomgripande bolagsstyrningsreformer för företaget och det sätt på vilket det bedriver verksamhet.

Medan Rusal förhandlade med OFAC drabbades den globala aluminiummarknaden. Karaktäriserad av en kommentator som "den absolut viktigaste sanktionsåtgärden mot Ryssland sedan införandet av sektorsanktioner 2014,” sanktionerna störde verksamheten långt borta från Rusals huvudkontor. Med verksamhet i ett dussin länder, den plötsliga chocken skickade aluminiumpriserna flygande. Den anglo-australiska gruvtitan Rio Tinto Group förklarat force majeure, vilket stör bauxitförsörjningen i Europa och runt om i världen. Många tillverkare led av förlusten av Rusals aluminium, från små ompackningsoperationer av aluminiumfolie till stora tillverkare av bil- och flygdelar. Förutom aluminium stod Europa också inför utsikten att förlora en betydande del av sin tillgång på aluminiumoxid om Rusals verksamhet i Aughinish skulle stängas av. Anläggningen tillgodoser helt och hållet en tredjedel av kontinentens behov av aluminiumoxid, en viktig föregångare till aluminium.

Efter månader av samtal upphävde OFAC sanktionerna i januari, vilket gjorde det möjligt för Rusal att påbörja uppgiften att lappa upp hål i verksamheten som utvecklades under restriktionernas gång. OFAC:s beslut ifrågasattes dock av demokraterna som satte igång en störtflod av frågor till finansminister Steven Mnuchin för att försöka avgöra vilken, om någon, effekt påstådda band mellan Donald Trump och Vladimir Putin hade vid upphörandet av sanktionerna. De följde senare med två brev som citerade påstådda intressekonflikter mellan Mnuchin och Rusal och frågade om det möjliga inflytandet sådana band kan ha haft för att avfärda sanktionerna.

Borta i Moskva har det ryska kommunistpartiet (landets näst största parti) ledd av sin mångårige ledare Gennadij Zjuganov slagit en liknande ton. Assailing Rusal as "den största bluffen" Zyuganov klandrade företaget för att ta bort makten från grundaren Oleg Deripaska och göra dess styrelse "underordnad anglosaxarna" istället för ryssarna. Zyuganov föreslog till och med att styrelsen skulle blandas om, vilket i huvudsak skulle sätta Rusal i OFAC:s skottlinje igen. Enligt avtalet som slöts i slutet av förra året bad finansministeriet företaget att skapa en oberoende styrelse bemannad av ett dussin personer, av vilka åtta inte skulle vara i linje med Deripaska och hälften av dem skulle komma från USA eller Storbritannien.

Men att återföra sanktioner skulle vara en plåga för alla inblandade. Varje förändring av Rusals styrelse skulle resultera i ett OFAC-beslut att svartlista företaget, vilket skulle göra nationalisering till den enda lösningen för att hålla det i drift. Den ryska staten skulle då finna sig själv som stolt ägare till ett företag som knappt skulle ha någon marknad för sina produkter. Båda scenarierna kommer att skapa en omstrukturering av den globala aluminiumhandeln som få, om några, marknadsaktörer vill se. Metallen skulle blockeras från att ta sig till europeiska konsumenter och internationella marknader, medan försäljningen till Ryssland bara står för en fjärdedel av de totala intäkterna. Tiotusentals arbetare, samt dess verksamhet i länder som t.ex Sverige och Irland, skulle vara på linjen.

Annons

Nationaliseringsscenariot har redan kallats "motbjudande” av den USA-baserade tankesmedjan The Atlantic Council. Om det implementeras skulle det leda till permanenta skador på leveranskedjor över hela världen. Över 3.5 miljoner ton aluminium skulle tas bort från marknaden över en natt. Förra årets kris har visat att det var nästan omöjligt för europeiska företag att ersätta den ryska metallen, och alla ytterligare störningar på aluminiummarknaderna skulle leda till att priserna skjuter i höjden, vilket påverkar en hel uppsjö av industrier.

Kortsynt populism och politiska vendettor hotar ödet för ett av världens mest använda material. Knappt ur stekpannan stirrar nu Europas ansträngda försörjningskedjor på elden. Man kan hoppas att det, inför de långtgående ekonomiska konsekvenserna av att förstatliga Rusal, kommer att segra i slutändan.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend