Anslut dig till vårt nätverk!

Utvidgning

Utvidgningen: Hur går länder med i EU? 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ta reda på hur utvidgningen fungerar och hur länder kan ansluta sig till Europeiska unionen, världen.

Ett antal länder har ansökt om medlemskap i EU. Det är dock en lång process som kräver mycket förberedelser. Läs vidare för att ta reda på hur det fungerar.

Vilka länder vill gå med i EU?

Nuvarande kandidatländer är Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet och sedan den 23 juni även Ukraina och Moldavien. Bosnien och Hercegovina, Georgien och Kosovo är potentiella kandidater.

Dessa länder drar nytta av EU-finansiering, detaljerade politiska råd samt associeringsavtal som ger långtgående tillgång till EU:s inre marknad.

I mars 2022 ansökte Ukraina, Georgien och Moldavien om att få gå med i EU. Parlamentet krävde att Ukraina och Moldavien skulle få status som EU-kandidat "utan dröjsmål" och till Georgien när landet har slutfört de nödvändiga reformerna.

I en tal till EU:s ledare i början av ett toppmöte tillägnat denna fråga den 23 juni 2022 sa parlamentets ordförande Roberta Metsola att detta skulle stärka EU: "Vi bör vara tydliga med att detta inte bara är någon symbolisk handling, detta kommer att stärka EU och det kommer att stärka Ukraina och Moldavien. Det kommer att visa vårt folk, såväl som deras, att våra värderingar betyder mer än retorik. Det hoppet kan innebära resultat. Och andra länder som väntar - de på västra Balkan - behöver också se hopp leda till resultat. Det är dags."

Under toppmötet erkände EU-länderna Ukraina och Moldavien som kandidatländer och Georgien och Bosnien-Hercegovina som potentiella kandidater, vilket innebär att de har ombetts att slutföra ytterligare reformer.

Vilka är kriterierna för att vara ett EU-kandidatland?

Annons

För att ansöka om EU-medlemskap måste ett land vara europeiskt och respektera EU: s demokratiska värderingar. Det behöver också stabila institutioner som garanterar demokrati och rättsstatsprincipen. en fungerande marknadsekonomi och förmågan att ta på sig och fullgöra sina skyldigheter enligt EU-medlemskap.

Hur fungerar utvidgningsprocessen?

Ett land kan bli en officiell kandidat när den uppfyller grundläggande politiska, ekonomiska och reformkriterier. Den kan då inleda formella förhandlingar om 35 kapitlen som täcker många olika politikområden med EU. När förhandlingar och reformer har slutförts slutförs ett anslutningsfördrag, som måste ratificeras av alla befintliga EU-medlemsstater och landet självt innan landet kan gå med i EU.

Vad är parlamentets roll?

MEPs debatterar och röstar om årliga lägesrapporter för varje land, vilket är ett tillfälle att identifiera problemområden.

Parlamentets godkännande krävs också innan ett land kan ansluta sig till EU.

Hur har situationen utvecklats de senaste åren?

Europeiska kommissionen publicerade sin Utvidgningsstrategidokument den 6 februari 2018, som anger 2025 som ett vägledande datum för anslutning för Serbien och Montenegro. Företrädare för kommissionen diskuterade strategi med parlamentsledamöter under en debatt i plenum i Strasbourg samma dag.

Ledamöterna välkomnade i stort sett strategin, men betonade också behovet av reformer på västra Balkan.

Under en Toppmöte mellan EU och västra Balkan i Brdo pri Kranju, Slovenien, den 6 oktober 2021 upprepade EU:s ledare sitt stöd för länderna och lade fram en rad initiativ för att stärka regionen.

Parlamentet fortsätter att stödja anslutningen av länderna på västra Balkan till EU. I en resolution antagen i juni 2020, Europaparlamentets ledamöter uppmanar EU att göra mer för att göra utvidgningsprocessen för dessa länder en framgång. .

I en resolution antagen i oktober 2019Parlamentet uttryckte besvikelse över att Albanien och norra Makedonien inte kunde starta anslutningsförhandlingar och betonade att utvidgningsprocessen har spelat en avgörande roll för att stabilisera västra Balkan.

Utvidgning 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend