Anslut dig till vårt nätverk!

Vuxenutbildning

Kommissionen vidtar åtgärder för att förbättra livslångt lärande och anställbarhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vid det sociala toppmötet i Porto i maj välkomnade EU:s ledare målet på EU-nivå att 60 % av alla vuxna ska delta i utbildning varje år till 2030. Idag har kommissionen tagit ett viktigt steg för att hjälpa medlemsstaterna att nå detta mål genom att lägga fram förslag för rådets rekommendationer om individuella lärandekonton och om mikrolegitimationer, som tillkännages i Färdighetsagenda och i Information om det europeiska utbildningsområdet av 2020.

En stark kompetenssättning öppnar möjligheter för individer, ger ett skyddsnät i osäkra tider, främjar inkludering och sociala framsteg och förser ekonomin med den kvalificerade arbetskraft som behövs för att växa och förnya sig. Framgången för både den digitala och gröna omställningen beror på arbetare med rätt kompetens. Covid-19-pandemin påskyndade ytterligare behovet av om- och kompetensutveckling av arbetskraften för att anpassa sig till den föränderliga arbetsmarknaden och möta efterfrågan inom olika sektorer.

Men alltför få personer deltar i regelbundna lärandeaktiviteter efter sin grundläggande utbildning, eftersom de ofta saknar ekonomiska resurser eller tid att förbättra och lära sig nya färdigheter eller inte är medvetna om lärandemöjligheter och deras fördelar. Till exempel krävs en viss nivå av digital kompetens i över 90 % av de nuvarande jobben och i nästan alla sektorer, men bara 56 % av de vuxna hade grundläggande digitala färdigheter 2019.

De två nya förslag som antogs i dag om individuella lärandekonton och om mikrolegitimationer kommer att hjälpa till att hantera dessa utmaningar genom att öppna fler möjligheter för människor att hitta utbildningserbjudanden och anställningsmöjligheter.

Individuella lärandekonton

Kommissionens förslag syftar till att säkerställa att alla har tillgång till relevanta utbildningsmöjligheter som är skräddarsydda efter deras behov, under hela livet och oberoende av om de är anställda eller inte.

För detta ändamål tar den föreslagna rådets rekommendation upp de viktigaste flaskhalsarna för människor att börja på utbildning i dag - motivation, tid och finansiering - genom att be medlemsstaterna tillsammans med arbetsmarknadens parter att:

Annons
  • Skapa individuella utbildningskonton och tillhandahåll utbildningsrättigheter för alla vuxna i arbetsför ålder;
  • definiera en lista över arbetsmarknadsrelevant och kvalitetssäkrad utbildning som är berättigad till finansiering från de individuella lärkontona och göra den tillgänglig genom ett digitalt register, till exempel från en mobil enhet, och;
  • erbjuda möjligheter till karriärvägledning och validering av tidigare förvärvade färdigheter, samt betald utbildningsledighet.

Den innovativa aspekten av detta förslag är att det sätter individen direkt i centrum för kompetensutveckling. Den uppmanar också medlemsstaterna att anpassa finansieringen efter individernas behov av utbildning.

Mikrolegitimationer

Mikrolegitimationer bekräftar läranderesultaten efter en liten inlärningsupplevelse (t.ex. en kort kurs eller utbildning). De erbjuder ett flexibelt, riktat sätt att hjälpa människor att utveckla de kunskaper, färdigheter och kompetenser de behöver för sin personliga och professionella utveckling.

Kommissionens förslag syftar till att få mikrolegitimationer att fungera över institutioner, företag, sektorer och gränser. För detta ändamål bör medlemsstaterna komma överens om:

  • En gemensam definition av mikrolegitimationer;
  • standardelement för deras beskrivning, och;
  • nyckelprinciper för deras utformning och utfärdande.

Syftet är att säkerställa att mikrolegitimationer är av hög kvalitet och utfärdade på ett transparent sätt för att bygga förtroende för det de certifierar. Detta bör stödja användningen av mikrolegitimationer för elever, arbetstagare och arbetssökande som kan dra nytta av dem. Förslaget innehåller också rekommendationer om mikrobehörighet inom utbildning och arbetsmarknadspolitik. Detta bör göra det möjligt för människor att lära sig nya eller ytterligare färdigheter på ett skräddarsytt sätt, inklusive för alla. Det europeiska förhållningssättet till mikrolegitimationer är ett viktigt flaggskepp för att uppnå en Europeiska utbildningsområdet av 2025. De kan ingå i utbildningsutbudet som ingår i individuella lärkonton.

Främjar European Way of Life Vicepresident Margaritis Schinas sa: "Färdigheter och kompetensutveckling är nyckeln till en framgångsrik karriär, inkludering och integration. De hjälper människor att anpassa sig till förändringar, frodas och bidra. Kompetens är också avgörande för tillväxt. Dagens förslag säkerställer att utbildning kan ske när som helst i livet, och att den är flexibel och tillgänglig för alla. Det här är ett bra steg för att inkludera fler människor i utbildnings- och utbildningsmöjligheter, utan att lämna någon bakom."

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel sa: "För att säkerställa en rättvis övergång är det viktigt att alla har tillgång till flexibla, modulära och tillgängliga utbildnings- och utbildningsmöjligheter, oavsett deras personliga förutsättningar. Den europeiska strategin för mikrolegitimationer kommer att underlätta erkännandet och valideringen av dessa lärandeupplevelser. Det kommer att stärka den roll som institutioner för högre utbildning, yrkesutbildning och yrkesutbildning spelar för att göra livslångt lärande till verklighet i hela EU, och främja deras tillgänglighet för en mer mångfaldig grupp elever.”

Kommissionären för jobb och sociala rättigheter Nicolas Schmit sa: "Utbildning och träning bör inte sluta när du lämnar skolans portar. Nu mer än någonsin behöver människor utveckla sina färdigheter under hela sitt yrkesliv för att möta kraven på en snabbt föränderlig arbetsmarknad. Kommissionens förslag om individuella lärandekonton och mikrolegitimationer kommer att hjälpa oss att nå målet i handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter om att 60 % av alla vuxna ska delta i utbildning varje år senast 2030. Vi måste göra allvar med livslångt lärande i Europa. Det är den bästa investeringen och är positivt för arbetare, arbetsgivare och ekonomin som helhet.”

Nästa steg

Förslagen kommer att förhandlas med medlemsländerna. När den väl har antagits av rådet kommer kommissionen att stödja medlemsstaterna, arbetsmarknadens parter och relevanta partner i genomförandet av dessa rådsrekommendationer. Rapporteringen och övervakningen för individuella lärandekonton kommer att göras som en del av den europeiska terminscykeln.    

Bakgrund

Rätten till utbildning, yrkesutbildning och livslångt lärande är inskriven i Europeiska pelare för sociala rättigheter (princip 1). Alla människor bör ha kontinuerlig tillgång till utbildning av hög kvalitet och ett urval av möjligheter till kompetensutveckling som alltid återspeglar deras behov. Kompetens är byggstenarna för individers framgång på en ständigt föränderlig arbetsmarknad och samhälle.

Vid Porto sociala toppmöte och Europeiska rådet i juni välkomnade ledarna EU:s överordnade mål för 2030 som fastställts av handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Detta inkluderar målet att 60 % av alla vuxna ska delta i utbildning varje år till 2030. Detta är en del av de överordnade målen i handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Men från och med 2016 är endast 37 % engagerade i årlig träning varje år med små tillväxttakt som registrerats tidigare. Om de trenderna fortsätter kommer de uppsatta ambitionerna inte att nås, varför dessa initiativförslag på som de individuella lärkontona och mikrolegitimationerna är viktiga. De förslag som lagts fram i dag uppmanar medlemsstaterna att arbeta i partnerskap med arbetsmarknadens parter och berörda berörda parter för att göra upp- och vidareutbildning till en realitet för alla.

Förslagen till rådets rekommendation om individuella lärandekonton och till rådets rekommendation om mikrobehörighet för livslångt lärande och anställbarhet är de sista av de tolv flaggskeppsåtgärder som tillkännagavs i Eeuropeisk kompetensagenda och Europeiska handlingsplanen för sociala rättigheter. Den europeiska strategin för mikrolegitimationer är också ett viktigt flaggskepp för uppnå ett europeiskt utbildningsområde senast 2025.

Mer

Frågor och svar: ILA och mikrolegitimationer

Faktablad

Kommissionens förslag till rådets rekommendation om individuella lärandekonton

Kommissionens förslag till rådets rekommendation om mikrobehörighet för livslångt lärande och anställbarhet

Europeiska kunskapsagendan

Europeiska pelare för sociala rättigheter

Meddelande om att uppnå ett europeiskt utbildningsområde till 2025

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend