Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

USA och Tyskland träffar Nord Stream 2-rörledningsavtal för att driva tillbaka ryska "aggressioner"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Arbetare ses på byggplatsen för Nord Stream 2-gasledningen, nära staden Kingisepp, Leningradregionen, Ryssland, 5 juni 2019. REUTERS / Anton Vaganov / File Photo

USA och Tyskland har presenterat en överenskommelse om Nord Stream 2-gasledningen enligt vilken Berlin lovade att svara på alla försök från Ryssland att använda energi som vapen mot Ukraina och andra central- och östeuropeiska länder. skriva Simon Lewis, Andrea Shalal, Andreas Rinke, Thomas Escritt, Pavel Polityuk, Arshad Mohammed, David Brunnstrom och Doyinsola Oladipo.

Pakten syftar till att mildra vad kritiker ser som strategiska faror med 11 miljarder dollar, nu 98% komplett, byggs under Östersjön för att transportera gas från Rysslands arktiska region till Tyskland.

Amerikanska tjänstemän har motsatt sig rörledningen, som skulle göra det möjligt för Ryssland att exportera gas direkt till Tyskland och potentiellt avbryta andra nationer, men president Joe Bidens administration har valt att inte försöka döda den med amerikanska sanktioner.

Annons

Istället har den förhandlat fram pakten med Tyskland som hotar att påföra Ryssland kostnader om man försöker använda rörledningen för att skada Ukraina eller andra länder i regionen.

Men dessa åtgärder verkade ha gjort lite för att lugna rädslan i Ukraina, som sa att man frågade efter samtal med både Europeiska unionen och Tyskland. Avtalet står också inför politisk opposition i USA och Tyskland.

I ett gemensamt uttalande som beskriver detaljerna i affären sägs att Washington och Berlin var "enade i sin beslutsamhet att hålla Ryssland till ansvar för sin aggression och maligna verksamhet genom att införa kostnader via sanktioner och andra verktyg."

Annons

Om Ryssland försöker "använda energi som vapen eller begå ytterligare aggressiva handlingar mot Ukraina", kommer Tyskland att vidta åtgärder på egen hand och driva på åtgärder inom EU, inklusive sanktioner, "för att begränsa den ryska exportkapaciteten till Europa inom energisektorn, "uttalandet sade.

Den specificerade inte specifika ryska åtgärder som skulle utlösa ett sådant drag. "Vi valde att inte förse Ryssland med en färdplan för hur de kan undvika det åtagandet att skjuta tillbaka", sade en högre tjänsteman vid utrikesdepartementet till journalister och talade på villkor av anonymitet.

"Vi kommer också att se till att hålla framtida tyska regeringar ansvariga för de åtaganden de har gjort i detta", sade tjänstemannen.

Enligt avtalet kommer Tyskland att "använda all tillgänglig hävstång" för att förlänga gastransitavtalet Ryssland-Ukraina, en källa till stora intäkter till Ukraina som löper ut 10.

Tyskland kommer också att bidra med minst 175 miljoner dollar till en ny "Green Fund for Ukraine" på 1 miljard dollar som syftar till att förbättra landets energioberoende.

Ukraina skickade anteckningar till Bryssel och Berlin och krävde samråd, sade utrikesminister Dmytro Kuleba i en tweet och lade till pipeline "hotar Ukrainas säkerhet." Läs mer.

Kuleba utfärdade också ett uttalande med Polens utrikesminister, Zbigniew Rau, och lovade att arbeta tillsammans för att motsätta sig Nord Stream 2.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa att han såg fram emot en "uppriktig och livlig" diskussion med Biden om rörledningen när de två träffas i Washington nästa månad. Besöket tillkännagavs av Vita huset på onsdagen, men presssekreterare Jen Psaki sa att tidpunkten för tillkännagivandet inte var relaterat till rörledningsavtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel pratade per telefon med Rysslands president Vladimir Putin timmar innan avtalet släpptes, sa den tyska regeringen och sa att Nord Stream 2 och gastransit via Ukraina var bland ämnena.

Rörledningen hade hängt över relationerna mellan USA och Tyskland sedan tidigare president Donald Trump sa att det skulle kunna göra Tyskland till ett "gisslan för Ryssland" och godkände vissa sanktioner.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas sa på Twitter att han var "lättad över att vi har hittat en konstruktiv lösning".

Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov, frågade om de rapporterade detaljerna i avtalet tidigare på onsdagen, sade att alla hot om sanktioner mot Ryssland inte var "acceptabla", enligt nyhetsbyrån Interfax.

Redan innan det offentliggjordes drog läckade detaljer i avtalet kritik från lagstiftare i både Tyskland och USA.

Den republikanska senatorn Ted Cruz, som har hållit på Bidens ambassadörsnomineringar över sin oro över Nord Stream 2, sa att det rapporterade avtalet skulle vara "en geopolitisk vinst för Putin och en katastrof för USA och våra allierade."

Cruz och några andra lagstiftare på båda sidor om gången är rasande mot den demokratiska presidenten för att ha avstått från kongressens mandat sanktioner mot rörledningen och arbetar på sätt att tvinga regeringens hand på sanktioner, enligt kongressens assistenter.

Den demokratiska senatorn Jeanne Shaheen, som sitter i senatens utrikesrelationskommitté, sa att hon inte var övertygad om att överenskommelsen skulle mildra rörledningens inverkan, som hon sa "ger Kreml möjlighet att sprida dess ondartade inflytande i hela Östeuropa."

"Jag är skeptisk att det kommer att vara tillräckligt när nyckelspelaren vid bordet - Ryssland - vägrar att spela enligt reglerna", sa Shaheen.

I Tyskland kallade de högsta medlemmarna i miljöorganisationens gröna parti det rapporterade avtalet "ett bittert bakslag för klimatskyddet" som skulle gynna Putin och försvaga Ukraina.

Bids administrationstjänstemän insisterar på att rörledningen var så nära att vara klar när de tillträdde i januari att det inte fanns något sätt för dem att förhindra att den slutfördes.

"Vi tror verkligen att det finns mer som den tidigare administrationen kunde ha gjort", sade den amerikanska tjänstemannen. "Men du vet, vi gjorde det bästa av en dålig hand."

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen godkänner grekiska åtgärder för att öka tillgången till el för PPC: s konkurrenter

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s antitrustregler gjort juridiskt bindande åtgärder som Grekland föreslagit för att låta konkurrenterna till Public Power Corporation (PPC), den grekiska statliga elägaren, köpa mer el på längre sikt. Grekland lade fram dessa åtgärder för att undanröja den snedvridning som skapades av PPC: s exklusiva tillgång till brunkolseldad produktion, som kommissionen och unionsdomstolarna hade funnit för att skapa ojämlikhet på de grekiska elmarknaderna. De föreslagna åtgärderna upphör att gälla när befintliga brunkolsanläggningar slutar fungera kommersiellt (vilket för närvarande förväntas 2023) eller senast den 31 december 2024.

I sitt beslut i mars 2008fann kommissionen att Grekland hade åsidosatt konkurrensreglerna genom att ge PPC privilegierade åtkomsträtt till brunkol. Kommissionen uppmanade Grekland att föreslå åtgärder för att korrigera de konkurrensbegränsande effekterna av denna överträdelse. På grund av överklaganden vid både tribunalen och EU -domstolen och svårigheter med att genomföra ett tidigare rättsmedel har sådana korrigerande åtgärder inte genomförts hittills. Den 1 september 2021 lämnade Grekland in en ändrad version av åtgärderna.

Kommissionen har kommit fram till att de föreslagna åtgärderna helt tar itu med den överträdelse som kommissionen identifierade i sitt beslut 2008, mot bakgrund av den grekiska planen att avveckla all befintlig brunkolseldad produktion senast 2023 i linje med Greklands och EU: s miljömål. Executive Vice President Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrenspolitiken, sa: ”Beslutet och de åtgärder som Grekland föreslår kommer att göra det möjligt för PPC: s konkurrenter att bättre skydda sig mot prisvolatilitet, vilket är en viktig del för dem att konkurrera på marknaden för el och erbjuda konsumenterna stabila priser. Åtgärderna går hand i hand med den grekiska planen att avveckla dess mycket förorenande brunkolseldade kraftverk genom att avskräcka från användningen av dessa anläggningar, helt i linje med European Green Deal och EU: s klimatmål. ”

Annons

Ett fullständigt pressmeddelande är tillgängligt nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Biobränslen

Kommissionen godkänner ett års förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige

publicerade

on

EU -kommissionen har godkänt, enligt EU: s regler för statligt stöd, förlängningen av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige. Sverige har undantagit flytande biobränslen från energi och CO₂ -beskattning sedan 2002. Åtgärden har redan förlängts flera gånger, sista gången i oktober 2020 (SA.55695). Genom dagens beslut godkänner kommissionen ytterligare en förlängning av skattebefrielsen med ett år (från 1 januari till 31 december 2022). Syftet med skattefrihetsåtgärden är att öka användningen av biobränslen och att minska användningen av fossila bränslen i transporter. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt Riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Kommissionen fann att skattebefrielserna är nödvändiga och lämpliga för att stimulera produktion och konsumtion av inhemska och importerade biodrivmedel utan att onödigt snedvrida konkurrensen på den inre marknaden. Dessutom kommer systemet att bidra till både Sveriges och EU: s ansträngningar för att nå Parisavtalet och gå mot 2030 -målen för förnybar energi och CO₂. Stödet till livsmedelsbaserade biobränslen bör förbli begränsat, i linje med de trösklar som anges av reviderat direktiv om förnybar energi. Dessutom kan undantaget endast beviljas när operatörer visar att hållbarhetskriterierna uppfylls, vilket kommer att införlivas av Sverige enligt kraven i det reviderade förnybara energidirektivet. På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att åtgärden överensstämmer med EU: s regler för statligt stöd. Mer information kommer att finnas tillgänglig på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under saksnummer SA.63198.

Annons

Fortsätt läsa

Energi

Biden administration syftar till att sänka kostnaderna för sol-, vindprojekt på offentlig mark

publicerade

on

By

Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. Bild tagen 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett

Biden -administrationen planerar att göra federala länder billigare att komma åt för sol- och vindkraftsutvecklare efter att renkraftsindustrin argumenterade i ett lobbyingstryck i år att hyresavgifter och avgifter är för höga för att dra investeringar och kan torpedera presidentens klimatförändringsagenda, skriva Nichola brudgum och Valerie Volcovici.

Washingtons beslut att se över den federala markpolitiken för förnybara energiprojekt är en del av en bredare insats från president Joe Bidens regering för att bekämpa den globala uppvärmningen genom att öka ren energiutveckling och avskräcka från borrning och kolbrytning.

"Vi inser att världen har förändrats sedan förra gången vi tittade på detta och uppdateringar måste göras", säger Janea Scott, seniorrådgivare till USA: s inrikesdepartements biträdande sekreterare för mark och mineraler, till Reuters.

Annons

Hon sa att administrationen studerar flera reformer för att göra federala länder enklare för sol- och vindföretag att utveckla, men gav inte detaljer.

Drivet till enklare tillgång till vidsträckta förbundslanden understryker också den förnybara energibranschens glupska behov av nytt areal: Biden har ett mål att avkarbonisera kraftsektorn till 2035, ett mål som skulle kräva ett område större än Nederländerna för solindustrin ensam, enligt forskningsföretaget Rystad Energy.

Det handlar om ett hyres- och avgiftssystem för federala sol- och vinduthyrningar som är utformade för att hålla priserna i linje med närliggande jordbruksmarkvärden.

Annons

Enligt den policyn, som genomfördes av president Barack Obamas administration 2016, betalar några större solprojekt 971 dollar per hektar per år i hyra, tillsammans med över 2,000 XNUMX dollar årligen per megawatt kraft.

För ett nyttoprojekt som täcker 3,000 hektar och producerar 250 megawatt kraft är det en flik på cirka 3.5 miljoner dollar varje år.

Hyrorna för vindprojekt är i allmänhet lägre, men kapacitetsavgiften är högre på $ 3,800, enligt en federal avgiftsschema.

Industrin för förnybar energi hävdar att avgifterna från inrikesdepartementet inte är synkroniserade med privata markhyror, som kan vara under $ 100 per tunnland, och kommer inte med avgifter för producerad kraft.

De är också högre än federala hyror för olje- och gasborrhyreskontrakt, som löper på $ 1.50 eller $ 2 per år per tunnland innan de ersätts av en 12.5% produktions royalty när petroleum börjar flöda.

"Innan dessa alltför betungande kostnader har lösts kommer vår nation sannolikt att missa att leva upp till sin potential att distribuera hemodlade rena energiprojekt på våra offentliga marker - och de jobb och ekonomiska utveckling som följer med det", säger Gene Grace, generaladvokat för ren energihandelsgrupp American Clean Power Association.

Industrin för förnybar energi har historiskt sett förlitat sig på privat areal till stora projekt. Men stora delar av obruten privat mark blir knappa, vilket gör federala marker till de bästa alternativen för framtida expansion.

Hittills har inrikesdepartementet tillåtit mindre än 10 GW sol- och vindkraft på sina mer än 245 miljoner tunnland federala marker, en tredjedel av vad de två industrier förväntades installera rikstäckande bara i år, enligt Energy Information Administration .

Solindustrin började lobbyisera i frågan i april, när Large Scale Solar Association, en koalition av några av landets främsta solutvecklare - inklusive NextEra Energy, Southern Company och EDF Renewables - lämnade in en framställning till Interiors Bureau of Land Management som bad om lägre hyror på nyttoprojekt i landets blåsiga öknar.

En talesperson för gruppen sa att industrin inledningsvis fokuserade på Kalifornien eftersom det är hem för några av de mest lovande solytorna och för att land runt stora stadsområden som Los Angeles hade uppblåsta bedömningar för hela län, även på ökenareal som inte är lämpligt för jordbruk.

Tjänstemän på NextEra (NEE.N), Södra (SON), och EDF kommenterade inte när de kontaktades av Reuters.

I juni sänkte presidiet hyrorna i tre Kaliforniens län. Men solrepresentanter kallade åtgärden otillräcklig och hävdade att rabatterna var för små och att megavattkapacitetsavgiften förblev kvar.

Advokater för både solföretagen och BLM har diskuterat frågan i telefonsamtal sedan dess, och ytterligare samtal är planerade till september, enligt Peter Weiner, advokaten som representerar solkoncernen.

"Vi vet att de nya personerna på BLM har haft mycket på tallrikarna", sa Weiner. "Vi uppskattar verkligen deras hänsyn."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend