Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#Kina - Misslyckat #klimatledarskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Katowice är värd för årets FN:s klimatkonferens (eller COP24) i början av december – men det kommer att vara den kinesiska delegationen och inte den livliga polska staden som kommer att bli centrum för global uppmärksamhet.

Konferensen kommer snabbt i hälarna på en färsk IPCC-rapport som släpptes tidigare denna månad som varnade för svåra och oåterkalleliga klimatförändringar till 2030 om inte världsregeringarna agera nu att eliminera kol och investera uppskattningsvis 2.4 biljoner dollar per år i grön teknik. Patricia Espinosa, FN:s klimatchef, har uttryckt behovet av framgång på konferensen i lika svåra ordalag. Hon anmärkte att framgången vid COP24 innebär att man fullt ut genomför Parisavtalet eftersom tiden helt enkelt börjar ta slut.

Men fyra år efter undertecknandet av Parisavtalet börjar det bli uppenbart att det största hindret för att uppnå sina höga mål är Kina. Medan USA beslutade sig för att dra sig ur pakten, har en koalition av industriledare och stater gjort framsteg med att minska utsläppen – och resultaten talar för sig själva: USA är på väg att klippa CO2-utsläpp med 17 %.

Inte samma sak kan sägas om Kina. Efter att USA tillkännagav att de skulle avsluta sitt medlemskap i Parisavtalet, var Peking snabbt med att stämpla sig själv som en global ledare som förbundit sig att bekämpa klimatförändringarna genom grön politik. Men sedan 2015 har Kinas koldioxidutsläpp ökat, eftersom regeringen tvekar att begränsa kolanvändningen i ett försök att skydda ekonomisk tillväxt.

Även om amerikansk envishet när det gäller klimatförändringar säkerligen kommer att hindra ansträngningarna att minska utsläppen, bör beslutsfattare inte tappa koll på det faktum att Kina nu släpper ut mer koldioxid i luften än både USA och Europa tillsammans. Faktum är att många har rätt påpekade att vinna kampen med koldioxidutsläpp i väst inte kommer att avvärja de katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna. Förändringen måste komma från Kina, vars utsläpp per enhet av BNP fortfarande är det dubbla mot vad de är i EU eller USA.

Peking har varit investerar kraftigt i förnybara energikällor – förra året, för varje dollar som spenderades i USA på alternativ energi, spenderade Kina 3. De flesta av dessa pengar gick till att bygga solenergikapacitet, varav 53 GW installerades förra året. Optimister kommer vidare att peka på det faktum att Kina har infört gränser för kolanvändning och etablerat "no-coal-zones" i hela landet. Men kol står fortfarande för över 60 % av Kinas energiförbrukning, och det finns inga politiska åtgärder på gång för att drastiskt utmana landets energimix.

Annons

Istället bygger Peking fler kolanläggningar och dess kolproduktion och utsläpp förutspås ha ökat sedan förra året. Under de första tre månaderna av 2018 släppte landet faktiskt ut 4 % mer koldioxid än det gjorde vid samma tidpunkt 2017, vilket gjorde det på rätt spår för att få en 5% ökning på årsbasis i utsläpp. Likaså kolproduktion ökat 5.1% under de tre första kvartalen 2018, till enorma 2.59 miljarder ton.

Om du undrar var allt det kolet kommer att ta vägen är svaret enkelt: Kina bygger kolkraftverk i snabb takt. Kolvarmt, en förespråkargrupp, säger att enligt satellitbilder och tillståndsgodkännanden för koleldade kraftenheter utfärdade till provinsregeringarna mellan 2014 och 2016, ser det ut som att Kina kommer att lägga till 259 GW koldriven energi till sitt elnät under de kommande åren. Det är fem gånger fler än de solpaneler som installerades förra året.

För att göra saken värre beslutade Kina i oktober att göra sin totala vinterproduktion tandlös nedskärningar på tung industri, såsom stål, aluminium och cement. Antogs förra året för att bekämpa förvärrade luftföroreningar i dess större städer – som är ansvariga för över en miljon förtida dödsfall per år – den så kallade "2+26"-politiken riktad mot Peking, Tianjin och 26 omgivande städer, lyckades minska PM 2.5-nivåerna med 33 % under det sista kvartalet 2017. Men planen har också resulterat i bevisade ekonomiska förluster för Kinas politik.

Som en del av årets slutgiltiga anti-föroreningsplan ger den kinesiska regeringen fortfarande läpparnas bekännelse till "2+26"-politiken – men lägger ansvaret på provinsregeringarna att införa nedskärningar på tung industriproduktion, i motsats till mandat landsomfattande mål. Detta är en viktig skillnad. Genom att flytta ansvaret till provinserna riskerar Kina att förlora kontrollen över sina initiativ mot föroreningar. Faktum är att det redan ser ut som att några av dess regioner har fångats "falska" deras produktionsnedskärningar. Bara den här månaden har Kinas miljö- och ekologiministerium anklagat regionerna Henan, Yunnan och Guangxi för att alla lämnat in falska föroreningskorrigeringar.

Så, när kolkonsumtionen stiger och utsläppen följer i lås, hur kan någon ta Kinas anspråk på att aktivt bekämpa klimatförändringarna på allvar? IPCC har gjort det klart att drastiska förändringar krävs för att förhindra katastrofal – eller ärligt talat apokalyptisk – global uppvärmning inom 12 år. Landets nuvarande nivåer av investeringar i förnybara energikällor faller oerhört under vad som behövs.

Om Peking fortsätter att mata sin kolindustri och vårda koldioxidutsläpp, kommer IPCC:s förutsägelser om sluttider att bli alltför verkliga.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend