Anslut dig till vårt nätverk!

Grön affär

Green Deal: Nyckel till ett klimatneutralt och hållbart EU 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Green Deal är EU:s svar på den pågående klimatkrisen. Ta reda på mer om denna färdplan för ett klimatneutralt Europa, Samhället.

I november 2019, den Parlamentet förklarade en klimatnödsituation uppmanar EU-kommissionen att anpassa alla sina förslag i linje med ett 1.5 °C-mål för att begränsa den globala uppvärmningen och se till att utsläppen av växthusgaser minskar avsevärt.

Som svar presenterade kommissionen European Green Deal, en färdplan för Europa som blir en klimatneutral kontinent 2050.

Mer på EU: s svar på klimatförändringar.

Skyltar höll upp under demonstration mot klimatförändringar
 

Att uppnå Green Deal-mål

Förankra klimatneutralitet i lag

Parlamentet antog EU:s klimatlag den 24 juni 2021, vilket gör ett rättsligt bindande mål att minska utsläppen med 55 % till 2030 och klimatneutralitet senast 2050. Detta flyttar EU närmare sitt mål efter 2050 om negativa utsläpp och bekräftar dess ledarskap i den globala kampen mot klimatförändringar.

Parlamentet och rådet nådde en provisorisk överenskommelse om att öka EU:s mål för utsläppsminskningar 2030 från 40 % till minst 55 %. Parlamentet antog EU:s klimatlag den 24 juni 2021. 2030-målet och 2050-målet för klimatneutralitet kommer att vara rättsligt bindande, föra EU närmare sitt mål efter 2050 om negativa utsläpp och bekräfta dess ledarskap i den globala kampen mot klimatförändringar.

Det bör göra det lättare att tillämpa målen i lagstiftningen och bör skapa fördelar som renare luft, vatten och mark. minskad energiräkning; renoverade bostäder; bättre kollektivtrafik och fler laddstationer för e-bilar; mindre avfall; hälsosammare mat och bättre hälsa för nuvarande och framtida generationer.

Annons

Näringslivet kommer också att gynnas när möjligheter skapas inom områden där Europa strävar efter att sätta globala standarder. Det förväntas också generera arbetstillfällen, till exempel inom förnybar energi, energieffektiva byggnader och processer.

Ta reda på om EU: s bidrag till globala klimatåtgärder i vår tidslinje.

Passar för 55

För att EU ska nå 2030-målet föreslog kommissionen ett paket med ny och reviderad lagstiftning som kallas Passar för 55 år 2021, bestående av 13 sammanlänkade reviderade lagar och sex föreslagna lagar om klimat och energi.


Den 22 juni, Parlamentet antog sin ståndpunkt på:

  • Revisionen av handel med utsläppsrätter system (ETS) för att inkludera förorenande sektorer, såsom byggnader och vägtransporter och fasa ut gratis utsläppsrätter till 2032;
  • genomförandet av koldioxidläckageinstrument som borde sätta ett koldioxidpris på importerade varor för att motverka omlokalisering till länder med mindre ambitiösa klimatmål;
  • a fond för att säkerställa en rättvis energiomställning genom att ta itu med den resulterande energi- och mobilitetsfattigdomen, finansierad genom auktionering av utsläppsrätter för utsläppsrätter.


Tidigare i juni antog parlamentsledamöterna sin ståndpunkt om:


Ledamöterna kommer att besluta om sin ståndpunkt i energifrågor som förnybar energi, effektivitet och skatter under de kommande månaderna.


Läs mer på aktuell EU: s åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser

Klimatförändringarna påverkar redan idag européerna 

Öka den cirkulära ekonomin

Dessutom lade kommissionen fram EU: s handlingsplan för cirkulär ekonomi i mars 2020, vilket inkluderar åtgärder längs hela livscykeln för produkter som främjar cirkulära ekonomiprocesser, främjande hållbar konsumtion och garanterar mindre avfall. Det kommer att fokusera på:


I juli 2022 förväntas parlamentsledamöter rösta om EU:s nya industriell strategi att hjälpa företag att övervinna den covid-relaterade krisen och göra omställningen till en grönare, cirkulär ekonomi. I november 2021 efterlyste parlamentsledamöterna en mer omfattande EU:s strategi för kritiska råvaror att göra Europa mindre beroende av import av kritiska råvaror som är avgörande för dess strategiska industrier.


Ta reda på mer om fördelarna med den cirkulära ekonomin
och hur riksdagen bekämpar plastföroreningar.

Bee
 

Skapa ett hållbart livsmedelssystem

Livsmedelssektorn är en av de viktigaste drivkrafterna för klimatförändringen. Trots att EU: s jordbruk är den enda stora jordbrukssektorn i världen som har minskat sina växthusgasutsläpp (med 20% sedan 1990), står det fortfarande för cirka 10% av utsläppen (varav 70% beror på djur).

Du har nu möjlighet   Farm to Fork-strategi, som lades fram av kommissionen i maj 2020, bör garantera en rättvist, hälsosamt och miljövänligt matsystem, samtidigt som jordbrukarnas försörjning säkerställs. Den täcker hela livsmedelskedjan, från att minska användningen av bekämpningsmedel och försäljning av antimikrobiella medel med hälften och minska användningen av gödselmedel för att öka användningen av ekologiskt jordbruk.

Parlamentet välkomnade EU:s jord till bord-strategi i en resolution som antogs i oktober 2021, men lade till rekommendationer för att göra det ännu mer hållbart. Parlamentet angav att paketet Fit for 55 bör innehålla ambitiösa mål för utsläpp från jordbruk och relaterad markanvändning.

Bevarande av biologisk mångfald

Samtidigt strävar EU efter att ta itu med förlust av biologisk mångfald, inklusive potentialen utrotning av en miljon arter. Europeiska Unionen Biodiversitetsstrategi 2030, som presenterades i maj 2020 av kommissionen, syftar till att skydda naturen, vända försämringen av ekosystem och stoppa förlusten av biologisk mångfald.

Parlamentet antog sin ståndpunktEU:s strategi för biologisk mångfald för 2030: att ta tillbaka naturen in i våra liv den 8 juni 2020 och insisterar på att genomförandet är förenligt med andra europeiska Green Deal-strategier.


Parlamentet har förespråkat hållbart skogsbruk eftersom skogar spelar en viktig roll för att absorbera och kompensera koldioxidutsläpp. Ledamöterna erkänner också skogsbrukets bidrag till att skapa jobb på landsbygden och den roll EU skulle kunna spela för att skydda och återställa världens skogar.

Ta reda på fakta och siffror om klimatförändringar

Finansiering av den gröna övergången

I januari 2020 lade kommissionen fram Hållbar Europa investerings~~POS=TRUNC planen~~POS=HEADCOMP, strategin för att finansiera Green Deal genom lockar åtminstone 1 biljon euro i offentliga och privata investeringar under det kommande decenniet.

Som en del av investeringsplanen Bara övergångsmekanism bör bidra till att mildra de socioekonomiska effekterna av övergången på arbetstagare och samhällen som drabbas mest av övergången. I maj 2020 föreslog kommissionen ett offentlig lånefacilitet för att stödja gröna investeringar i regioner som är beroende av fossila bränslen, vilket godkändes av parlamentet i juni 2021.

Parlamentet och rådet enades om införandet av nya inkomstkällor för att finansiera EU:s budget och Covid-19 ekonomisk återhämtningsplan. Dessa skulle innefatta intäkter från systemet för handel med utsläppsrätter och en mekanism för justering av koldioxidgränser som skulle införa en avgift på import av vissa varor.

För att uppmuntra investeringar i miljövänligt aktiviteter och förhindra att företag felaktigt hävdar att deras produkter är miljövänliga - praxis känd som greenwashing - parlamentet antog ny lagstiftning om hållbara investeringar i juni 2020. I november 2020 bad parlamentsledamöterna också om en övergång från ett ohållbart till ett hållbart ekonomiskt system, som avgörande för att utveckla EU: s långsiktiga strategiska autonomi och öka EU: s motståndskraft.

Upptäck hur Fonden för rättvis övergång kommer att hjälpa EU:s regioner att göra omställningen till en grönare ekonomi

Läs mer 

Produktinformation 

Ref.: 20200618STO81513

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend