Anslut dig till vårt nätverk!

Katalanska

Kommissionen godkänner stödprogram för energiintensiva företag i Spanien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt ett spanskt system för att delvis kompensera energiintensiva företag för kostnaderna för att finansiera stöd till (i) produktion av förnybar energi i Spanien, (ii) högeffektiv kraftvärme i Spanien och (iii) kraftproduktion i spanska icke-halvön territorier. Systemet, som kommer att tillämpas till och med den 31 december 2022 och kommer att ha en preliminär årlig budget på 91.88 miljoner euro, kommer att gynna företag som är aktiva i Spanien i sektorer som är särskilt energikrävande (därmed med hög elförbrukning i förhållande till produktionsvärdet) och mer utsatta för internationell handel.

Stödmottagarna kommer att få kompensation för upp till högst 85% av sitt bidrag till finansieringen av stöd till produktion av förnybar energi, högeffektiv kraftvärme och kraftproduktion i Spaniens icke-halvöar. Kommissionen bedömde åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt Riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi 2014--2020, som har förlängts till slutet av 2021. Riktlinjerna tillåter minskningar - upp till en viss nivå - av bidrag som tas ut på energiintensiva företag som är verksamma inom vissa sektorer och utsätts för internationell handel för att säkerställa deras globala konkurrenskraft. .

Kommissionen fann att kompensationen endast kommer att beviljas energiintensiva företag som exponeras för internationell handel, i linje med kraven i riktlinjerna. Åtgärden kommer att främja EU: s energi- och klimatmål och säkerställa den globala konkurrenskraften för energiintensiva användare och industrier, utan att konkurrensen snedvrids orimligt. På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att åtgärden är i linje med EU: s regler för statligt stöd. I samband med detta system har de spanska myndigheterna också anmält en åtgärd för att bevilja garantier i förhållande till långsiktiga energiköpsavtal som ingåtts av energiintensiva företag för el från förnybara energikällor, den så kallade reservfonden för att garantera stora Elförbrukare (FERGEI).

Detta garantisystem syftar till att underlätta produktion av energi från förnybara källor. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt 2008 Meddelande från kommissionen om statligt stöd i form av garantieroch drog slutsatsen att statsgarantisystemet inte utgör stöd i den mening som avses i artikel 107 i EUF-fördraget. Mer information kommer att finnas på kommissionens konkurrens hemsida, i Statligt stödregister.

Katalanska

Kommissionen godkänner ett spanskt garantisystem på 2.55 miljarder euro för att kompensera vissa egenföretagare och företag för skador som drabbats av koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt ett spanskt system på 2.55 miljarder euro för att kompensera vissa egenföretagare och företag som följer rättsliga sammansättningsavtal för skador som uppstått på grund av koronavirusutbrott. Ersättningen kommer att ske i form av offentliga garantier för återbetalningsbara nya lån som beviljats ​​av finansinstitut under tillsyn och nya sedlar utfärdade på den alternativa räntemarknaden. Enligt systemet kommer cirka 15,000 14 egenföretagare och företag med godkända ackordavtal med fordringsägare efter rättsliga insolvensförfaranden att ersättas för skador som uppstått mellan den 20 mars och den 2020 juni XNUMX.

Denna period sammanfaller med den period då den spanska regeringen genomförde restriktiva åtgärder för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen bedömde åtgärden enligt Artikel 107 (2) (b) i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, som gör det möjligt för kommissionen att godkänna statliga stödåtgärder som beviljats ​​av medlemsstaterna för att kompensera specifika företag eller specifika sektorer för de skador som orsakats av exceptionella händelser, såsom koronavirusutbrottet. Kommissionen fann att det spanska systemet kommer att kompensera skador som är direkt kopplade till koronavirusutbrottets begränsningar.

Den fann också att åtgärden är proportionell, eftersom den planerade ersättningen inte överstiger vad som är nödvändigt för att ersätta skadeståndet. Kommissionen drog därför slutsatsen att systemet är i linje med EU: s regler för statligt stöd. Mer information kommer att finnas på kommissionens konkurrens hemsida, i offentligt fall registret, under målnummer SA.59045.

Fortsätt läsa

Katalanska

Bryssel överväger om man ska upphäva Puigdemonts parlamentariska immunitet

publicerade

on

Europaparlamentet återvände för att överväga på måndagen (16 november) huruvida man skulle upphäva den parlamentariska immuniteten för den tidigare Kataloniska ledaren Carles Puigdemont (avbildad). Puigdemonts utfrågning - tillsammans med två andra katalanska separatister - avbröts i sju månader på grund av koronaviruspandemin. Puigdemont flydde 2017 efter att Spanien utfärdat en befäl för att gripa honom för sin del i vad Madrid ansåg en olaglig katalansk oberoende folkomröstning. skriver Ana Lazaro och Jack Parrock.

Han hamnade i Belgien och har varit ledamot sedan han valdes 2019. EP: s juridiska kommitté överväger att upphäva sin immunitet - vilket hindrar Madrid från att begära hans utlämning - på begäran av Spanien. Madrid har bett om samma för två andra oberoende parlamentsledamöter, Toni Comín och Clara Ponsatí.

Efter måndagens möte kommer utskottet att sitta igen den 7 december, där de tre parlamentsledamöterna kan tala.

Om deras immunitet upphävs, vilket kan ta fyra månader, skulle Spanien kunna be om utlämning igen. Belgiska och de skotska domarna, de tre parlamentsledamöternas hemvist, skulle då besluta. Spaniens högsta domstol vill att de katalanska politikerna ska prövas för uppror, förskingring och olydnad för deras deltagande i folkomröstningen 2017.

Fortsätt läsa

Katalanska

Spanien hoppas få första Pfizer-vaccin i början av 2021 - minister

publicerade

on

By

Spanien står för att ta emot sina första vacciner mot COVID-19 som utvecklats av Pfizer och dess partner BioNTech i början av 2021, sade hälsovårdsministern på tisdag (10 november), under en överenskommelse som Europeiska unionen förhandlar om. skriva Inti Landauro, Belen Carreno och Nathan Allen.

EU hoppas snart kunna underteckna ett kontrakt för miljontals doser av vaccinet, meddelade Europeiska kommissionen på måndagen, timmar efter att de två företagen sa att det hade visat sig mer än 90% effektivt, i vad som skulle kunna vara en stor seger i kampen mot coronavirus pandemi.

Spanien skulle till en början få 20 miljoner vaccindoser, tillräckligt för att vaccinera 10 miljoner människor, sade hälsovårdsminister Salvador Illa på statliga TV-station TVE och tillade att vaccinationen skulle vara gratis.

Tillräckligt många människor skulle vaccineras i april-maj, så att kampen mot pandemin i Spanien skulle flytta till ett annat skede, tillade Illa.

Totalt har 39,756 411 människor dött av viruset i Spanien, varav många regioner är tillbaka under lockdown-begränsningar för att stoppa spridningen av sjukdomen. Antalet dödsfall på tisdag steg med XNUMX - det största dagliga talet i landets andra våg.

Spanien registrerade 17,395 20,000 nya fall av coronavirus på tisdag, uppgifter från hälsovårdsministeriet visade, att de drog sig tillbaka från mer än 1.4 XNUMX registrerade förra veckan och uppgick till strax under XNUMX miljoner - en av de högsta i Västeuropa.

Pfizer har erbjudit sig att hjälpa till med logistiken för att distribuera vaccinet, som måste hållas djupfryst för att vara effektivt, berättade vetenskapsminister Pedro Duque en nyhetsrapport.

Spaniens centrala och regionala regeringar kommer att fatta beslut om vem som kommer att ha prioritet baserat på ”medicinska kriterier”, sa Duque.

Illa sa att den spanska regeringen skulle agera för att övertyga en betydande del av befolkningen som opinionsundersökningarna tyder på är försiktiga med något vaccin mot COVID-19.

"Vi kommer att säga sanningen, det vill säga att vacciner räddar liv", sa Illa.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend