Anslut dig till vårt nätverk!

Central Asia

Central- och Sydasien: Regional Connectivity Conference - Utforska utmaningarna och möjligheterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På fredagen 16th Juli, Tasjkent, Uzbekistan var värd för sitt första stora internationella initiativ i regionens historia - Central- och Sydasien: Regional Connectivity-konferens. Uzbekistans president, Shavkat Mirziyoyev, uppmanade detta initiativ att främja ett samarbetsuppdrag och riktning mot en mer framgångsrik framtid mellan dessa två områden som sammanlagt totalt har en befolkning på nästan 2 miljarder. Beräkningar visar att det finns en outnyttjad potential på 1.6 miljarder dollar i handel mellan Central- och Sydasien, skriver Tori Macdonald.

Mirziyoyev fortsatte med att betona att dialogen redan har börjat främja fred och civilisation, men nu bör det andra stora fokuset vara att förbättra denna känsla av samtrafik genom att skapa och utveckla mer tillförlitliga transportvägar för att påskynda handeln och därmed potentialen för ekonomiskt samarbete.

Som nämnts var denna konferens den första i sitt slag som hölls i Uzbekistans huvudstad och den sammanförde flera statschefer inklusive Afghanistans president, Ashraf Ghani, Pakistans premiärminister, Imran Kahn samt ytterligare toppnivåregering och utländska ärenden i Central- och Sydasiatiska länder och ytterligare internationella statliga företrädare, såsom USA, Saudiarabien, Ryssland och Kina. Dessutom medlemmar i internationella organisationer som FN.

Annons

Konferensen varade i 9 timmar och bestod av 3 breakoutpanelsessioner samt 1: 1 officiella delegationsmöten och allmänna presskonferenser för de närvarande mediarepresentanterna. Under denna tid presenterades och utvärderades specifika förslag om hur man ska gå vidare i ömsesidigt samarbete inom huvudsektorer som transport och logistik, energi, handel och investeringar, kulturella och humanitära frågor.

Uzbekistan har redan gjort ett försprång med att visa expansion i handel och investeringstillväxt tillsammans med ökade joint ventures för produktion av hushållsapparater, bilar och textilier. Efter Uzbekistans anslutning till mottagarstatus i EU: s GSP + -initiativ välkomnade denna konferens också närvaron av flera EU-kommissionärer på hög nivå för att kommentera utsikterna och potentialen för Central- och Sydasiens samarbete.

En annan viktig fokuspunkt för denna händelse var Afghanistans roll, eftersom deras demografiska position öppnar nya lovande marknader och transportvägar, särskilt för Uzbekistan när de tar itu med utmaningen att vara en fast land. Afghanistan skapar en bro mellan de två regionerna, varför byggprojektet för Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar-järnvägen pågår för att tillåta Uzbekistan och andra länder att avsevärt minska transportkostnaderna för leverans av varor till utländska marknader.

Annons

Den aktuella frågan om fred i Afghanistan var en känslig men väsentlig referenspunkt för att främja samarbetsutsikterna, där även representanter för Taliban-rörelsen var inbjudna att delta i evenemanget.

Kommentarer från statschefer

President Shavkat Mirziyoyev höll ett mycket varmt, nästan poetiskt inledande tal i evenemanget och reflekterade över det rika historiska och kulturella förflutna som en gång kopplade dessa regioner genom sidenvägen. Han betonade de gemensamma ömsesidiga idealen kring kunskap, astronomi, filosofi, matematik, geografi, arkitektur, religiösa och andliga värden, vilket senare bidrog till att ha skapat så olika etniska samhällen över hela kontinenten. Mirziyoyev noterade att återanslutning är avgörande för att upprätta fred såväl som för att förbättra humana aspekter som levnadsstandard och allmän civilt välbefinnande.

Det fanns stor förväntan över kommentarerna från Afghanistan och Pakistan, med den afghanska presidenten Ashraf Ghani som inledde med tonvikt på användningen av teknik, och sade att "anslutning är nödvändig för att växa under de närmaste åren annars kommer klyftan mellan våra regioner att öka. ” Ghani fortsatte med att notera att de omvandlar militära flygplatser i Afghanistan till handels- och anslutningshubbar i de östra och norra delarna av landet. Dessutom lägga resurser på att skapa bättre försörjning, till exempel genom utbildning om fattigdom. När det gäller den ökande konflikten med talibanerna sa Ghani att hans regering strävar efter politisk lösning och erbjuder en färdplan för att bilda och upprätthålla fred i regeringen för alla folks vilja. Han efterlyste också kollektiva åtgärder och globalt stöd genom att betona vikten av en suverän, enad och demokratisk stat.

Den pakistanska presidenten, Imran Khan, tillade under sitt uttalande att "regionernas välstånd beror på hur vi samarbetar med avlägsna, avancerade länder." Dessutom accentuerar vikten av ömsesidig förståelse, frekvent dialog och interkulturell harmoni. I den moderna världen bör kulturell och teknisk utveckling röra sig i takt och förbättrad anslutning kommer utan tvekan att stimulera ekonomisk tillväxt som ett resultat. Khan avslutade sitt tal med att göra en uppskattande gest mot president Mirziyoyev, gratulera den uzbekiska ledaren för att ha drivit detta initiativ och tacka honom för hans höga gästfrihet för konferensdeltagarna i Tasjkent.

EU: s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, presenterade också vid konferensen och påpekade att EU vill främja kompletterande insatser för samarbete genom vägar som förbinder Central- och Sydasien. Han reflekterade över hur bildandet av Europeiska unionen har odlat den längsta fredsperioden i europeisk historia, och nu med det gigantiska globala hindret som är COVID-19-pandemin, sade Borrell, "det har gett ytterligare drivkraft för att stärka uppkoppling och nätverk . Vi kan inte möta globala utmaningar isolerat. Vi måste arbeta tillsammans för att bli mer motståndskraftiga och möta morgondagens utmaningar. ”

Det bör noteras att trots de många fördelarna med ökad anslutning kommenterade de flesta ledare också de potentiella risker som också uppstår, särskilt i form av säkerhet: förstörelse av offentliga tillgångar, narkotikahandel, terrorism och systemisk plundring för att nämna några .

Breakout-sessioner

Under eftermiddagens breakout-sessioner fokuserade den första på handel och transportanslutning för hållbar tillväxt. Ett ämne som diskuterades var vad länder i regionen kan göra för att avlägsna mjuka barriärer, inklusive gränsövergångar och handelslättnader för att genomföra transportinitiativens fulla potential. Samförståndet inkluderade, liberaliserade handelspolitiken ytterligare på icke-diskriminerande basis, förbättrade handelsavtal genom digitalisering av gränser och anpassade punkter, antagande av riskhanteringssystem och förbättrad standarder för varor genom fordons- och sanitära åtgärder.

Sammantaget var det gemensamma temat för handelstillväxt genom elektroniska och innovativa befogenheter. Detta var särskilt tydligt när det gäller investeringar i infrastruktur, där panelmedlemmarna (bestående av MD-individer från stora internationella handelsorganisationer) enades om att framgångsrika affärsprojekt skulle vara beroende av en sund förberedelse, det är där tekniken kan spela en roll för att bestämma kostnader effektivitet, komparativ fördel och beräkning av nödvändiga åtgärder för motståndskraft inför klimatförändringarna.

Sedan hölls en session om återupplivandet av kulturella band för att stärka vänskap och ömsesidigt förtroende. Man drog slutsatsen att fred kan uppnås genom fem huvudmål, inklusive detta, att gå med i kulturella och mänskliga initiativ för att stärka samarbetet mellan de två regionerna, särskilt genom turism och bevarande av kulturarv. Dessutom är det nödvändigt att organisera praktiska åtgärder för fortsatt utveckling av vetenskapen och förbättra ungdomspolitiken för att uppmuntra entusiasm och aktiv förbättring av ungdomar genom anrop av program och initiativ. Det framhölls att det har varit ett starkt engagemang från den uzbekiska regeringen sedan Mirziyoyevs val 2016 om ungdomsutveckling som är inspirerande.

Slutsatser

Den övergripande slutsatsen som nästa steg efter denna konferens var vikten av samarbete för att övervinna hot. Särskilt att överväga alla deltagares gemensamma intressen och mål att samarbeta effektivt på ett fördelaktigt sätt. Den mest hållbara metoden att göra detta är att hålla dialogen frekvent mellan nationer. Genom att samarbeta konsekvent kan möjligheten att förbättra och stärka ekonomisk och social tillväxt uppnås. Enade tariffer och skapandet av transportkorridorer var de viktigaste föreslagna konkreta åtgärderna för att uppnå detta mål.

Hur resten av världen kan bidra till den kollektiva insatsen är genom privata utländska investeringar. Det är här tekniken kan spela en viktig roll för att skapa enkelhet och effektivitet i samarbetet med avlägsna länder.

Sammantaget är det som betyder mest att helt enkelt fortsätta framåt, om inte, utvecklingsgapet mellan Central-, Sydasien och resten av världen kommer bara att öka och det är de kommande generationerna som kommer att bära tyngden som ett resultat.

Central Asia

EU förstärker stödet för att förhindra våldsam extremism och #Radikalisering i #CentralAsia

publicerade

on

Europeiska kommissionen har mobiliserat ytterligare 4 miljoner euro för att stödja media, civilsamhällets organisationer och aktiva medborgare i Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan för att förhindra våldsam extremism och motverka radikalisering. De nya projekten kommer att stödja utbildningar och professionalisering av lokala journalister, aktivister och pressmedarbetare för att producera innehåll av hög kvalitet, medan faktakontrollplattformar för att flagga falska nyheter kommer att skapas.

Handlingen genom Instrument som bidrar till stabilitet och fred, kommer också att bidra till att bekämpa desinformation, öka motståndskraften hos lokalbefolkningen och minoriteter och utveckla motberättelser. Det stöd som meddelas idag kommer att konsolidera och främja aktiviteter som inletts genom ett tidigare samarbete med NGO Internews, främja regionalt samarbete och samproduktion av innehåll relaterat till fred och stabilitet. Dagens konferens vid European Endowment for Democracy i Bryssel presenterar och visar de viktigaste resultaten och resultaten från den första fasen. Mer information finns tillgänglig här.

Fortsätt läsa

Central Asia

#ASEP - Europaparlamentet är värd för det tionde parlamentariska mötet i Asien och Europa

publicerade

on

Klimatförändringarnas inverkan på migration, ekonomi och säkerhet kommer att höra toppmötet i Asien och Europa (ASEP), som äger rum 27-28 september.

Parlamentsledamöter och parlamentsledamöter från EU: s medlemsstater, 18-asiatiska länder och Ryssland, Australien, Nya Zeeland, Norge och Schweiz kommer att diskutera de miljöutmaningar som Asien och Europa står inför: hållbar utveckling och cirkulär ekonomi, förvaltning av städer, samverkan om vattenresurser, avfallshantering och plastreducering, livsmedelssäkerhet och ren teknik. De kommer också att förbereda sina inlägg för ASEM-toppmötet som hålls 18-19 oktober i Bryssel.

EP: s ordförande Antonio Tajani kommer att starta plenarsessionen på 27 september i 10.30. Detta kommer att följas av ett välkommet tal från ASEP 9-mötesvärden, Yondonperenlei Baatarbileg (Mongoliet), Shirin Sharmin Cahudhury, talare för Bangladeshs parlament, Ana Maria Pastor Julian, president för deputeradekongressen (Spanien), Gloria Gloria Arroyo, talman för representanthuset (Filippinerna) och Zhang Zhijun, vice ordförande i utskottet för utrikesfrågor (Kina).

Plenarsessionen kommer att vara webbaserad live. Du kan också följa täckningen genom @EP_ForeignAff med #ASEP10.

Ett detaljerat utkast till programmet är tillgängligt här.

Tryckpunkt

En presspunkt med Europaparlamentets vice ordförande för förbindelserna med Asien Heidi Hautala (Greens, FI) planeras till torsdag, 27 september, vid 12h30 framför Hemicycle (Paul Henri Spaak Building).

BakgrundAsien-Europa parlamentariskt partnerskap (ASEP) möte är en del av det övergripande partnerskapet mellan Asien och Europa, vilket ger ett forum för interparlamentariska debatter, informationsutbyte och främjar ömsesidig förståelse av globala frågor. ASEP-möten sammankallas årligen före ASEM-toppmötet, växelvis i Asien och i Europa.

Fortsätt läsa

Central Asia

EU stärker sin strategi för att ansluta Europa och #Asia

publicerade

on

Europeiska kommissionen och unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik har antagit en Gemensam kommunikation som anger EU: s vision för en ny och omfattande strategi för att bättre ansluta Europa och Asien.

Det gemensamma meddelandet bygger på Europeiska unionens egna erfarenheter av att förbättra förbindelserna mellan dess medlemsstater, med och i andra regioner. Med hållbar, heltäckande och reglerbaserad anslutning i sin kärna kommer meddelandet att hjälpa till att styra EU: s yttre åtgärder på detta område och är en del av genomförandet av dess Global strategi

EU kommer att kombinera en principiell metod för anslutning och erkännande av att Asien omfattar olika regioner, som är hem för mycket olika länder när det gäller ekonomiska modeller och utvecklingsnivå, med konkreta åtgärder baserade på tre delar: att skapa transportlänkar, energi och digitala nätverk och mänskliga förbindelser; erbjuda anslutningspartnerskap till länder i Asien och organisationer; och främja hållbar finansiering genom att använda olika finansiella verktyg. Syftet är att bättre förbinda Europa och Asien genom fysiska och icke-fysiska nätverk för att stärka samhällets och regioners motståndskraft, underlätta handel, främja den regleringsbaserade internationella ordningen och skapa vägar för en mer hållbar, koldioxidfri framtid .

Detta gemensamma meddelande kommer att informera EU: s engagemang med sina partner från grannskapet till Stillahavsområdet, vilket ger fördelar för Europas medborgare och de länder som ser värdet av vår inställning till anslutning. Det gemensamma meddelandet som antogs idag kommer nu att diskuteras i Europaparlamentet och rådet och kommer att bidra till diskussioner om anslutning framöver Mötet mellan Asien och Europa (ASEM), som hålls i Bryssel den 18-19 oktober.

fullt pressmeddelande, inklusive uttalanden från den höga representanten / vice ordföranden, Federica Mogherini, vice ordförande Jyrki Katainen, och kommissionärerna Neven Mimica och Violeta Bulc är tillgängliga online, liksom en memo som förklarar EU: s strategi att ansluta Europa och Asien, a faktablad om strategin, Och den Gemensam kommunikation själv.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend