Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Parlamentet lyser spotlighten på #EUBlockchain för en ny generation av digitala tjänster

DELA MED SIG:

publicerade

on

När Europaparlamentet diskuterar framtiden för blockchain-teknik, Philip Boucher outlines some of the issues in an article for the European Parliament’s ‘Scientific Foresight’ committee. 

Blockchain-teknik är ett anmärkningsvärt transparent och decentraliserat sätt att registrera listor över transaktioner. Tekniken är komplicerad, kontroversiell och snabbrörlig, men är också av ökande intresse för medborgare, företag och lagstiftare i hela Europeiska unionen.

Transaktioner av något slag är vanligtvis snabbare och billigare för användaren när de genomförs via en blockchain, och de drar också nytta av protokollets säkerhet. Medan transaktioner i Europa vanligtvis är snabba, billiga och säkra nog för de flesta ändamål, ser användare och förespråkare av blockchain-applikationer ofta ytterligare fördelar, kanske i deras transparens och oföränderlighet, eller helt enkelt i det faktum att de tillåter användare att handla utan att använda traditionella finansiella och styrande institutioner.

Potentiell påverkan på samhället

Annons

Blockchain-utveckling har många potentiella effekter på samhället. Vissa av dessa är relativt direkta. Det tar till exempel energi att köra blockkedjor och beroende på storleken och hur det fungerar kan detta vara ganska intensivt. Det sägs ofta att Bitcoin blockchain var ansvarig för elförbrukningen jämförbar med Irlands under 2014 och har fortsatt att växa. Medan effektivare algoritmer och hårdvara kan och utvecklas, kan energiintensiteten hos blockkedjor (och faktiskt den för alla digitala processer) bli ett ökande problem i framtiden.

Att säga att blockchains popularitet beror på ökande sociala trender att prioritera transparens framför anonymitet, minskande traditionella finansiella och styrning institutioner och förväntningar på högre nivåer av ansvar och ansvar i alla aspekter av våra liv, är bara en del av historien. Ändå provocerar användningen av blockkedjor istället för traditionella redovisningar faktiskt just dessa förändringar i samhället.

Europeiskt svar på blockchain-utveckling

Även om blockkedjeteknologin inte är lösningen för alla problem, inte alltid är så decentraliserad som vi kan tro, och förmodligen inte kommer att leda till en revolution, verkar det troligt att den kommer att leva upp till åtminstone en del av hypen, och skulle kunna har en betydande inverkan på många områden av våra liv. Vi bör därför förbereda oss för de utmaningar och möjligheter de ger.

Faktum är en nyligen Europaparlamentets rapport om virtuella valutor (Föredraganden, Jakob von Weizsäcker (S&D, Tyskland), som antogs av Europaparlamentet i maj 2016, erkände de många regleringsutmaningar som blockkedjetekniken innebär, samtidigt som han efterlyste ett proportionerligt tillvägagångssätt på EU-nivå för att inte kväva innovation eller lägga på överflödiga kostnader Rapporten efterlyste också inrättandet av en horisontell arbetsgrupp, ledd av Europeiska kommissionen och bestående av tekniska experter och tillsynsexperter.

Utöver det finansiella området undersöker EU-kommissionen också utmaningarna och möjligheterna med blockkedjeteknik för olika industrisektorer. GFC:s EU-politiska laboratorium i samarbete med GD GROW inleddes #Blockchain4EU: Blockchain för industriella transformationer i mars 2017, ett projekt för att utforska möjliga användningar och effekter av dessa tekniker inom ett antal områden, inklusive anslutna saker, autonoma system, försörjningskedjor, tillgångsövervakning, logistik, immateriella rättigheter, autentisering och certifiering och digital tillverkning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend