Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#PopeFrancis lovar att stoppa motbjudande sexuella övergrepp "till varje pris"

DELA MED SIG:

publicerade

on


Franciskus
(avbildad) lovade på lördagen (25 augusti) att få ett slut på katolska prästers "avskyvärda" sexuella exploatering av barn när han gjorde ett mycket laddat besök i en gång hängivna Irland där år av rapporterade övergrepp har drivit många irländare bort från kyrkan, skriva Philip Pullella och Conor Humphries.

Vid det första påvliga besöket i Irland på nästan fyra decennier sa Franciskus i ett tal vid ett statligt evenemang som också deltog av några överlevande övergrepp att det var till kyrkans skam att den inte hade tagit upp dessa "brott" och han sa att han signalerade ett större engagemang för att eliminera detta "gissel".

Mer än tre fjärdedelar av Irlands befolkning strömmade till för att träffa påven Johannes Paulus II 1979 när skilsmässa och preventivmedel var olagliga. Francis hälsades av mycket mindre antal.

År av sexuella övergreppsskandaler har krossat kyrkans trovärdighet som moralisk ledare. Under de senaste tre åren har irländska väljare godkänt abort och homosexuella äktenskap i folkomröstningar, trots dess önskemål.

Men flaggviftande supportrar samlades fortfarande från fem eller sex djup längs många delar av Franciskus väg med påvemobil, även om han i andra delar möttes av ett glesare uppslutning.

"Jag kan inte undgå att erkänna den allvarliga skandal som orsakats i Irland av övergrepp på ungdomar av medlemmar av kyrkan som ansvarar för deras skydd och utbildning", sa Francis vid det statliga evenemanget.

"De kyrkliga myndigheternas misslyckande - biskopar, religiösa överordnade, präster och andra - att på ett adekvat sätt ta itu med dessa motbjudande brott har med rätta gett upphov till upprördhet och förblir en källa till smärta och skam för det katolska samfundet."

I oförberedda kommentarer lade Franciskus till en hänvisning till ett brev han riktade i måndags till alla världens katoliker om övergreppskrisen och sa att han ville att det skulle signalera "ett större engagemang för att eliminera detta gissel i kyrkan, till varje pris".

Annons

En av de närvarande överlevande övergreppen, Colm O'Gorman, kallade påvens uttalanden en häpnadsväckande ansträngning för att avleda som misslyckades med att erkänna vad O'Gorman sa var Vatikanens roll i att täcka över brotten.

"Det var faktiskt ganska chockerande på vissa sätt," sa O'Gorman, en ledande förkämpe för övergrepp, till den nationella TV-kanalen RTE.

Stora bilder av offer för övergrepp och hashtaggen #Stand4Truth – som främjar en samling av överlevande och supportrar på andra håll i Dublin när påven säger mässa på söndag – projicerades på några av stadens mest erkända byggnader på fredagskvällen.

De inkluderade Dublins Pro Cathedral, där Francis på lördagen bad inför ett ljus till minne av offren för övergrepp som först tändes 2011.

Men trots bristen på entusiasm bland vissa människor fanns bilder på påven på förstasidorna av varje tidning på lördagen och det var entusiasm bland dem på gatan.

"Jag tycker att det är helt fantastiskt. Det finns en eller två invändare, men jag tycker att de ska hålla sina invändningar för sig själva och komma in i sakens anda”, säger Christina O'Riordan, en 76-årig pensionerad lärare.

Trots förändringar i det irländska samhället bad Francis att Irland inte skulle glömma "de kraftfulla påfrestningar av det kristna budskapet" som har upprätthållit det tidigare, och kan fortsätta att göra det i framtiden.

– Publiken är mindre än jag trodde. Det är en bra publik, men det skulle inte vara i närheten av vad du skulle få för (Saint) Patrick's Day, säger Christy Moore, 59, och syftar på Irlands nationaldag när han sålde påvliga flaggor med en "I love Pope Francis"-hatt.

"Det var mycket mycket större (1979). Det är inte så mycket intresse för det nu.

Premiärminister Leo Varadkar, som förra året blev Irlands första homosexuella ledare, berättade för Francis att såren efter prästerliga barnmisshandel som fläckade den irländska staten fortfarande var öppna och att det fanns mycket att göra för att åstadkomma rättvisa och helande för offren.

En fördömande rapport förra veckan om övergrepp i den amerikanska delstaten Pennsylvania, som följde på skandaler i Australien och Chile, var alltför tragiskt bekant i Irland, sa Varadkar och tillade att det var dags för ett helt annat Irland att bygga upp en ny relation med Kyrkan.

"Helige Fader, jag ber att du använder ditt ämbete och inflytande för att säkerställa att detta görs här i Irland och över hela världen," sa Varadkar.

"Vi måste nu se till att handlingar kommer från ord."

Vatikanen har sagt att Francis skulle träffa irländska offer för sexuella övergrepp från präster.

Påven, som reste genom Dublin i en blå Skoda i linje med att han undvek limousiner och skottsäkra bilar, sa att kyrkans ledare måste åtgärda tidigare misstag och anta stränga normer för att säkerställa att de inte händer igen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend