Anslut dig till vårt nätverk!

EU

"Korrupta" #Lettlandspolitiker försöker undkomma rättvisa genom att fly till #Europeiska parlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 23 maj kommer EU att hålla ett av de största demokratiska valen i världen och välja sina representanter till Europaparlamentet i Bryssel för de kommande fem åren, skriver Den lettiska politiska analytikern Olga Springe.

Ur det lettiska samhällets perspektiv har valet till Europaparlamentet inget betydande värde, men de ses som ett värdefullt PR-verktyg för Lettlands många politiska partier. De flesta av Lettlands partier är dedikerade till att få in minst en ledamot i Europaparlamentet, men för ett specifikt parti verkar årets val inte bara vara ett enkelt PR-verktyg, utan snarare en fråga om liv och död.

Lettlands mest populära politiska parti "Concord" (tidigare känt som "Harmony") har hamnat i allvarliga juridiska problem och deras ledares öde står på spel. För Concords ledarskap kommer årets val till Europaparlamentet inte bara att handla om deras politiska välbefinnande – utan också om det fysiska.

De senaste nio åren var Lettlands huvudstad och största stad i de baltiska staterna - Riga - i händerna på Concords mest populära politiker, Nils Usakovs. Partiet var extremt populärt bland Rigas övervägande rysktalande befolkning, eftersom de inte såg några alternativ i Lettlands politiska scen som domineras av etniska lettiska nationalister.

I själva verket skulle Concord ha säkrat sin makt i Riga i minst två år till, men tyvärr för dem har de senaste månaderna varit en total PR-katastrof för Usakovs och hans team. Partiets politiska ledning har varit inblandad i en massiv korruptionsskandal och tappar sina följare dag för dag. Vid det här laget är Concords framtid minst sagt disig.

För det första började det tidigare pro-ryska partiet pyssla med lettiska nationalister och förespråkade en närmare relation med USA (vilket var ett ganska impopulärt beslut bland etniska ryssar). Faktum är att Nils Usakovs besökte Washington 2017 där han träffade en anti-rysk senator och en välkänd amerikansk hök, John McCain. Dessutom avfärdade Usakovs och hans team Lettlands ryska befolknings protester mot skolreformen och assimileringen av ryska barn och kallade det en "cirkus". Concords kärnväljarkår såg det som ett svek mot sina intressen och partiet började sakta tappa sin popularitet.

För det andra har Lettlands anti-korruptionsbyrå (KNAB) bara under detta år startat utredningar riktade mot toppolitiker och tjänstemän kopplade till Usakovs och hans parti Concord. Många av Rigas kommunala företag som kontrollerades av personer knutna till Concord (såsom Rigas Satiksme – huvudstadens största kollektivtrafiktjänst eller Rigas Tourism Development Agency, som användes för att finansiera Concords valkampanj 2018) misstänks för tunga fall för korruption och slöseri.

Annons

För det tredje visade sig Rigas infrastruktur, särskilt gator och broar, i början av året vara i ett fruktansvärt skick. När ett desperat renoveringsarbete startade blev trafikstockningar en obehaglig del av Rigas invånares vardag. I de flesta fall var lokalbefolkningen säkra – städernas problem låg på dess korrupta borgmästare och styrande partis axlar. Marken under "Concords"-fötter skakar och partiets ledare fruktar för det värsta – faktiska anklagelser och arresteringar för sina korruptionsbrott.

När Concords ställning försvagas, blir det politiska status quo i Lettland förändras. Det råder ingen tvekan om att de styrande nationalisterna kommer att använda alla möjligheter för att ytterligare styra Rigas befolkning mot Usakovs och dra i juridiska trådar för att få honom bakom gallerna.

Usakovs visste det och beslutade att lämna sitt kontor och meddelade att han kommer att ställa upp för det kommande EP-valet i maj. Partiets tidigare "lokomotiv" för evenemanget – den välkände politikern Vyaceslavs Dombrovskis – lades åt sidan och Usakovs tog självsäkert plats.

Det verkar som om Usakovs vid det här laget bara har två alternativ för sin politiska karriär – antingen att stanna i Riga och fängslas för sin del i olika korruptionsplaner, eller att fly till Bryssel och gömma sig bakom den immunitet som ges till EU:s parlamentsledamöter. Det är tydligt att Rigas tidigare borgmästare har valt klokt och med största sannolikhet packar väskorna till Bryssel just nu.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend