Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

#DigitalSingleMarket – Europa tillkännager åtta webbplatser för superdatorer i världsklass

DELA MED SIG:

publicerade

on

Eight sites for supercomputing centres have been selected across the EU to host the first European supercomputers. They will support Europe’s researchers, industry and businesses in developing new applications in a wide range of areas, from designing medicines and new materials to fighting climate change.

I ett stort steg mot att göra Europa till en världsledande superdatorregion, Europeiskt företag för högpresterande datorer – EuroHPC has selected 8 sites for supercomputing centres located in 8 different Member States to host the new high-performance computing machines. The hosting sites will be located in Sofia (Bulgaria), Ostrava (Czechia), Kajaani (Finland), Bologna (Italy), Bissen (Luxembourg), Minho (Portugal), Maribor (Slovenia), and Barcelona (Spain). They will support the development of major applications in domains such as personalised medicine, drug and material design, bio-engineering, weather forecasting, and climate change.

Totalt kommer 19 av de 28 länder som deltar i det gemensamma företaget att ingå i de konsortier som driver centren. Tillsammans med EU-medel representerar det en total budget på 840 miljoner euro. De exakta finansieringsarrangemangen för de nya superdatorerna kommer att återspeglas i värdavtal som snart kommer att undertecknas.

Digital Single Market Vice President Andrus Ansip sa: "Dessa sajter kommer att ge våra forskare tillgång till superdatorer i världsklass, en strategisk resurs för den europeiska industrins framtid. De kommer att kunna behandla sina uppgifter inom EU, inte utanför EU. Det är ett stort steg framåt för Europa att nå nästa nivå av datorkapacitet; det kommer att hjälpa oss att avancera inom framtidsorienterade teknologier som Internet of Things, artificiell intelligens, robotik och dataanalys.”

Budget and Human Resources Commissioner Günther Oettinger said: “This initiative demonstrates how joint investment between the EU and its member states in support of a common objective can contribute to making Europe a leader in a high-technology sector, bringing significant benefits to all European citizens and businesses. We are now looking ahead to the EU’s next long-term budget and to our Digital Europe Programme, through which we have proposed a significant amount of investment in deploying a world-class supercomputing and data infrastructure.”

Digital Economy and Society Commissioner Mariya Gabriel added: “The European High Performance Computing Joint Undertaking is a good example of how EU countries can cooperate to drive innovation and compete globally in these highly strategic technologies. I am convinced that the new supercomputers that these sites will host will boost Europe’s competitiveness in the digital area. We have demonstrated the strength of our European approach which will bring concrete benefits to our citizens and help our SMEs.”

In today’s world, high-performance computing capabilities are crucial in generating growth and jobs but also for strategic autonomy and innovation in any field. The range of supercomputing uses is vast. It can, for example, forecast the evolution of local and regional weather patterns and predict the size and paths of storms and floods, making it possible to activate early warning systems for extreme weather events. It is also used in designing new medicines, solving complex physics equations that model the molecular processes and interactions of a new drug with human tissues.

Annons

The aviation and automotive industries also use supercomputing to perform complex simulations and test individual components and entire planes and cars. Moreover, as they are vital for running large-scale simulations and for data analytics, supercomputers are an extremely important component in the development of artificial intelligence, and to boost Europe’s strengths in cybersecurity and blockchain.

Nästa steg

Det gemensamma företaget planerar, tillsammans med de utvalda värdsajterna, att förvärva 8 superdatorer: 3 föregångare till exascale-maskiner (som kan utföra mer än 150 Petaflops, eller 150 miljoner miljarder beräkningar per sekund) som kommer att vara i den globala topp fem, och 5 petascale-maskiner (som kan utföra minst fyra Petaflops, eller 4 biljoner operationer per sekund).

Föregångaren till exascale-system förväntas ge fyra till fem gånger mer datorkraft än de nuvarande bästa superdatorsystemen i Partnerskap för avancerad dator i Europa (PRACE). Tillsammans med petascale-systemen kommer de att fördubbla superdatorresurserna som är tillgängliga för användning på europeisk nivå, vilket innebär att många fler användare kommer att ha tillgång till dem.

Under de närmaste månaderna kommer det gemensamma företaget att underteckna avtal med de utvalda värdenheterna och deras värdkonsortier. Dessa avtal kommer att återspegla hur upphandlingsprocessen för att anskaffa maskinerna kommer att fungera och kommissionens och medlemsländernas respektive budgetåtaganden. Superdatorerna förväntas vara i drift under andra halvan av 2020 för europeiska användare från akademi, industri och offentlig sektor. Alla nya superdatorer kommer att anslutas till GEANT höghastighets paneuropeiskt nätverk, som de befintliga superdatorerna som ingår i PRACE.

Under de närmaste dagarna kommer höga kommissionstjänstemän att gå med representanter för nationella regeringar och de inblandade superdatorcentra för att presentera denna viktiga milstolpe för europeisk superdator.

Bakgrund

Det gemensamma företaget EuroHPC, som föreslagits av kommissionen och stöds av EU:s råd etablerades i november 2018 med målet att förse EU med en superdatorinfrastruktur i världsklass i slutet av 2020.

I februari 2019 lanserade det gemensamma företaget sitt första uppmaningar till intresseanmälan att välja de platser som kommer att vara värd för sina första superdatorer i slutet av 2020. Två utlysningar öppnades: en för värdenheter för petascale superdatorer och en för värdenheter för föregångare till exascale superdatorer.

Supercomputing is a key priority in the EU’s Digital Europa program som lades fram av kommissionen i maj 2018 inom ramen för nästa långsiktiga EU-budget, vilket inkluderar ett förslag på 2.7 miljarder euro för att finansiera superdatorer i Europa under perioden 2021–2027. Denna budget kommer att tillåta det gemensamma företaget att stödja förvärvet av exascale superdatorer (som kan utföra 1018beräkningar per sekund, eller tusen Petaflops) till 2023 och utvecklingen av ledande applikationer som körs på dessa superdatorer och färdigheterna för att använda dem.

Mer information

Faktablad – Pooling resources to build a world-class supercomputing infrastructure and ecosystem in Europe

EurohPC: s gemensamma företag

pressmeddelande - Council backs Commission’s plans to invest €1 billion in world-class European supercomputers

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend