Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#China-samarbetet med #Russia har breda utsikter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter sju decennier av svårigheter och ansträngningar har samarbetet mellan Kina och Ryssland blivit allt mer moget, stabilt och motståndskraftigt, skriv Wu Yan, Ji Peijuan, Yin Xinyu och Zhou Hanbo (People's Daily).

Inför Kinas president Xi Jinpings resa till Ryssland för ett statsbesök och det 23:e St. Petersburg International Economic Forum, gav Ryska federationens centralbank ut en uppsättning jubileumsmynt för att uppmärksamma 70-årsdagen av diplomatiska förbindelser mellan Kina och Ryssland, vilket visade upp den djupa relationen mellan de två nationerna.

Den 1 oktober 1949 grundades Folkrepubliken Kina (PRC) och Sergey Leonidovich Tikhvinsky, sovjetisk generalkonsul till Kina och en berömd sinolog skickade omedelbart in ett svarsmeddelande från den sovjetiska regeringen den andra dagen, som bekräftade upprättandet av diplomatisk band med Kina, presenterade Dmitri Mezentsev, ordförande för Ryssland-Kina vänskapsföreningen när han med glädje minns om den bortgångne sinologen.

I november 2017 publicerades den sista volymen av en bokserie om Kinas allmänna historia sammanställd av Tikhvinsky i Moskva.

Vid lanseringsceremonin höll senioren, som då var 99 år gammal, ett oskrivet tal om hur han hade sammanställt böckerna i tio volymer utan att göra något misstag. "Det beror på att Kina var i hans hjärta och böckerna var hans liv," noterade Mezentsev.

Den rörande berättelsen om Tikhvinsky är inte det enda fallet, och den visade på ett levande sätt den djupa och varaktiga vänskapen mellan det kinesiska och det ryska folket.

Sedan 2013 har de två statscheferna i Kina och Ryssland upprätthållit en hög mötesfrekvens. De stöttar varandra när det gäller värdskapet för stora evenemang och har upprätthållit ett årligt utbyte av besök. Varje handslag mellan president Xi och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin har drivit de bilaterala relationerna till en högre nivå.

Annons

Trots den nuvarande tröga internationella handeln och investeringarna, samt ökande protektionism, har Kina-Ryssland ekonomiskt och handelssamarbete uppnått anmärkningsvärda resultat.

Kina är fortfarande Rysslands största handelspartner, medan Ryssland ligger på tionde plats tvärtom. Under 2018 slog den bilaterala handelsvolymen mellan de två länderna ett rekord på 100 miljarder dollar, vilket representerar den största tillväxten bland alla stora handelspartner i Kina. Nu gör de två länderna solida framsteg för att fördubbla siffran.

De två länderna har uppnått tidiga resultat när det gäller att anpassa Belt and Road Initiative och Eurasian Economic Union (EAEU). En rad samarbetsprojekt genomförs, inklusive utveckling och utnyttjande av arktiska vattenvägar och internationella transportkorridorer Binhai 1 och Binhai 2.

I maj 2018 tecknades avtalet om handel och ekonomiskt samarbete mellan Kina och EAEU officiellt. Det kommer att ytterligare förbättra underlättandet av ekonomiskt samarbete och handelssamarbete i Eurasien.

Kina och Ryssland är sammanlänkade av berg och floder. Under de senaste åren har samarbetet inom infrastrukturbyggandet gett fruktbara resultat.

Den första transporten av flytande naturgas från Yamal LNG-projektet i Arktis anlände till Kina. Den andra linjen i oljeledningen Kina-Ryssland togs i drift, och naturgasledningen på östervägen förväntas leverera gas till Kina som planerat. De två länderna har också undertecknat en rad samarbetsavtal inom kärnkraftssektorn.

Dessutom har Tongjiang-järnvägsbron och Heihe-motorvägsbron avslutats. Efter färdigställandet förväntas lastomsättningen genom de två broarna fördubblas, vilket gör det möjligt för Rysslands region Fjärran Östern att bättre samarbeta med kinesiska provinser och städer.

De två länderna har också en snabb utveckling i samarbetet på framväxande områden som jordbruk, finans, vetenskap och teknik och e-handel.

Samarbetet mellan de två länderna har breda möjligheter, säger Stepanov, senior forskare vid Institute of Economics vid den ryska vetenskapsakademin, och tillade att det är brådskande för de två länderna att förbättra handel och investeringar och kraftfullt främja samarbete om lantbrukshandel, e-handel och tjänstehandel.

För närvarande har turistutbytena mellan de två länderna överstigit 3 miljoner och studentutbyten 80,000 XNUMX. Mandarin ingår i Rysslands högskoleprov – Unified State Exam.

Det kulturella och folk-till-folkliga utbytet mellan de två länderna täcker ett brett spektrum av områden, inklusive Rysslands år i Kina, Kinas år i Ryssland, året för ryska språket i Kina, året för kinesiska språket i Ryssland , Turismens år, Kina-Ryssland Youth Friendly Exchange Year, Kina-Ryssland Media Exchange Year, och året för Kina-Ryssland lokalt samarbete och utbyte.

De två länderna har också varit värdar för filmfestivaler och översatt varandras publikationer för att främja band mellan människor och kulturell integration.

China-Russia Culture Forum och China-Russia Cultural Market har blivit flaggskeppsprojekt mellan de två länderna när det gäller kulturellt utbyte och samarbete under Belt and Road-initiativet.

Relationerna mellan Ryssland och Kina har nått en aldrig tidigare skådad höjd och uppnått anmärkningsvärda resultat, säger Pavel Negoitsa, generaldirektör för Russian Gazette, och tillade att de två länderna fortfarande har stor potential. Han ser fram emot den fortsatta utvecklingen av den bilaterala relationen i den nya eran.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend