Anslut dig till vårt nätverk!

Konservativa partiet

"Annorlunda kille" – #Trump ser släkt i #BorisJohnson

DELA MED SIG:

publicerade

on

De har signaturblonda jordgubbsfrisyrer. De kastar gärna retoriska bomber med liten hänsyn till de politiska konsekvenserna. Och de har båda en kändisstil som genererar rubriker, skriver Steve Holland.

I Boris Johnson kan USA:s president Donald Trump få den fräcka brittiska premiärministern han ville ha efter att Trump bestämt sig för att Theresa May var en olycklig ledare för att ha misslyckats med att leverera ett trovärdigt brexitavtal.

Trump verkade redo att snabbt ge en inbjudan till Johnson att besöka Vita huset efter att ha vunnit det konservativa partiets ledning. De pratade i telefon förra veckan.

"Jag gillar Boris Johnson. Jag har alltid gjort det”, sa Trump till reportrar på fredagen. "Han är en annan sorts kille, men de säger att jag är en annan sorts kille också. Jag tror att vi kommer att ha en väldigt bra relation."

På tisdagen sa den republikanske presidenten att britterna kallade Johnson "Storbritannien Trump".

"Folk säger att det är bra, att de gillar mig där borta. Det var vad de ville. Det är vad de behöver”, sa Trump, 73, till en politisk ungdomsgrupp.

Plötsligt kommer de två provokatörerna att vara skötare av den "särskilda relationen" mellan USA och Storbritannien som har bestått tidens tand och underbyggt en av de starkaste militära och diplomatiska allianserna i väst.

Annons

Med Johnson vid rodret vill Trump "stärka den speciella relationen mellan våra två länder", sa en hög administrationstjänsteman.

Trump gjorde upprepade försök att ge May råd om Storbritanniens utträde ur EU, ett block som han ofta hånar.

Han sa att May hade gjort "ett mycket dåligt jobb" och "Jag tror att Boris kommer att rätta till det."

Johnson, 55, har lovat att slutföra Brexit den 31 oktober med eller utan ett avtal, även om lagstiftare säger att de kommer att fälla alla regeringar som försöker lämna utan en.

Despite their different backgrounds – Johnson is from a connected British family and went to elite schools and Trump was raised in the New York borough of Queens and dealt in real estate – they have similar approaches to the world.

"Båda är populistiska, nationalistiska och båda är väldigt störande krafter och njuter av deras störningar", säger Heather Conley, en europeisk expert vid Centre for Strategic and International Studies.

"Jag tror att de definitivt vet hur man slår ner blocken. Vad båda lider av är att inte veta hur man bygger saker efter att blocken har slagits ner."

Privat hade Trump sedan länge tröttnat på att ta itu med May, sa en före detta hög administrationstjänsteman.

"Hon skulle ringa honom och hålla miniföreläsningar för honom", sa den tidigare tjänstemannen, som talade på villkor att han var anonym. "'Donald, kan du vara mer försiktig med ditt språk?' Han tyckte det var tråkigt, jag tror det är säkert att säga."

Trump kommer sannolikt att bedöma Johnsons tidiga mandatperiod om huruvida han kan leverera ett brexitavtal.

Fyrverkerier kan även få utbrott i andra områden.

Storbritannien har föredragit att stödja EU:s strategi för att tygla Irans kärnkraftsprogram. Trump drog USA ur avtalet från 2015 förra året och har skärpt sanktionerna för att försöka ödelägga Teherans ekonomi, en möjlig faktor i Irans beslagtagande av en brittisk tanker i Hormuzsundet de senaste dagarna.

Trump har alltid velat att Storbritannien ska begränsa affärerna med det kinesiska telekommunikationsföretaget Huawei och tidigare utrikesminister Johnson måste besluta om det ska inkluderas i Storbritanniens 5G-telekomnät.

Utöver dessa frågor kommer Trump och Johnson att behöva stifta ett frihandelsavtal mellan USA och Storbritannien som ses som avgörande för att hjälpa Storbritanniens post-Brexit-ekonomi.

Johnson, som är född i New York, satte sin prägel först i Trumps värld när den dåvarande Londons borgmästare besökte Trump Tower i januari 2017, dagar innan Trump tog över som president, och träffade Trump-rådgivarna Jared Kushner, Steve Bannon och Michael Flynn.

He has avoided drawing the president’s fire on Twitter despite making critical remarks about Trump in the past – calling him “unfit” to be the president and “clearly out of his mind” for proposing a ban on Muslims entering the United States when he was a presidential candidate in December 2015.

På senare tid visade Johnson sin ovilja att antagonisera Trump när han misslyckades med att försvara den brittiska ambassadören Kim Darroch efter att diplomatiska memon där Darroch beskrev Trumps administration som "oduglig" läckt ut till en tidning. Johnson erkände att hans bristande stöd var en faktor i sändebudets avgång från posten i Washington.

Dave Bossie, en topprådgivare till Trump under hans presidentkampanj 2016, sa att Johnsons bidrag ger en chans att vända blad från de senaste årens "ansträngda vänskap".

"Jag är hoppfull att den nya premiärministern kommer att vilja främja den största alliansen och vänskapen som finns mellan två länder, USA och Storbritannien," sade han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend