Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit "oavsett vad", lovar premiärminister Johnson när pundet faller

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Boris Johnson lovade på tisdagen (30 juli) att leda Storbritannien ut ur EU den 31 oktober "oavsett vad" när pundet föll och Irland varnade för att blocket inte skulle omförhandla det tre gånger besegrade skilsmässoavtalet, skriva William James och Conor Humphries.

Det brittiska pundet föll på tisdagen när investerare satsade på att Johnsons Brexit-brinkmanship skulle kunna utlösa en rörig skilsmässa som skulle skapa kaos i världsekonomin och finansmarknaderna.

Sterling kraschade genom handelsbarriärer och föll till ett lägsta intradagsläge på 1.2120 $ i grundare asiatisk handel över natten, den lägsta sedan mars 2017. Pundet har tappat 3.6 cent sedan Johnson utsågs till Storbritanniens nya premiärminister för en vecka sedan.

"Premiärministern gjorde klart att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober, oavsett vad", sa Johnsons kontor i Downing Street i ett uttalande om ett telefonsamtal med Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Johnson krävde återigen att ett av de mest omtvistade delarna av brexitavtalet om skilsmässa – den irländska gränsbackstoppen – skulle behöva strykas om det skulle bli ett avtal.

"Premiärministern gjorde klart att regeringen kommer att närma sig alla förhandlingar som äger rum med beslutsamhet och energi och i en anda av vänskap, och att hans tydliga preferens är att lämna EU med ett avtal, men det måste vara en som avskaffar backstoppen ", sa Downing Street.

Bakstoppet är en bestämmelse i avtalet som skulle kräva att Storbritannien följer vissa EU-regler om inget annat sätt kan hittas för att hålla landgränsen öppen mellan det brittiska styrda Nordirland och EU-medlemmen Irland. Johnson avvisar det som "odemokratiskt".

Irland sa att bakstoppet var nödvändigt på grund av de ståndpunkter som Storbritannien hade intagit i tidigare samtal och att EU inte skulle omförhandla utträdesavtalet som ingicks av förre premiärministern Theresa May.

Annons

"Taoiseach förklarade att EU var enat i sin uppfattning att utträdesavtalet inte kunde återupptas", sade den irländska regeringen.

"Alternativa arrangemang skulle kunna ersätta backstoppet i framtiden... men hittills har tillfredsställande alternativ ännu inte identifierats och demonstrerats", sade den irländska regeringen.

Ända sedan EU-folkomröstningen 2016 har pundet snurrat till retoriken om Brexit-skilsmässan: efter att resultatet tillkännagavs hade det den största endagsnedgången sedan eran med fritt flytande växelkurser introducerades i början av 1970-talet.

Sedan omröstningen 2016 har pundet nu tappat 28 cent. Det handlades för $1.2177 vid 1230 GMT. Den föll också kraftigt mot euron och den japanska yenen.

"Vi ser små chanser att brexiträdslan lugnar sig på kort sikt, och om något sannolikt kommer att eskalera ytterligare när vi närmar oss deadline den 31 oktober", säger Mohammed Kazmi, en portföljförvaltare på UBP som har 136 miljarder dollar under förvaltning. .

Sterling sköt kortvarigt så lågt som $1.1450 den 7 oktober 2016 under en så kallad "flash-krasch" i asiatisk handel som bara varade i några minuter. Men annars har fallet under Johnson fört det nära de 32-åriga lägsta nivåerna i slutet av 2016 och början av 2017.

När Johnson gick in på Downing Street i onsdags (24 juli) inledde Johnson en uppgörelse med EU genom att lova att förhandla fram ett nytt avtal och hotade att, om blocket vägrade, skulle han ta Storbritannien ut den 31 oktober utan ett avtal för att begränsa ekonomiska förskjutning.

Irländska statsobligationsräntespreadar över Tyskland nådde sina bredaste nivåer på över en månad på tisdagen, när oron växer över den potentiella effekten av en avtalslös Brexit på Irland.

Många investerare säger att en no-deal Brexit skulle skicka chockvågor genom världsekonomin, tippa Storbritanniens ekonomi in i en recession, störa finansmarknaderna och försvaga Londons position som det framstående internationella finanscentrumet.

Anhängare av Brexit säger att även om det skulle finnas vissa kortsiktiga svårigheter, har störningen av en no-deal Brexit överspelats och att Storbritannien på lång sikt skulle trivas om det lämnade EU.

Johnson förväntades berätta för walesiska bönder på tisdagen att de kommer att få ett bättre avtal efter Brexit, en del av en landsomfattande turné för att vinna stöd för hans "gör eller dö"-löfte att lämna EU senast den 31 oktober.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend