#ECB - Draghis avskedsgåva för att binda Lagardes händer

| Augusti 14, 2019
Europeiska centralbankens förestående stimulanspaket kommer sannolikt inte att sänka rekordlåga lånekostnader mycket längre, men kommer att binda sin nya presidentens händer under stora delar av nästa år, vilket ger henne lite handlingsrum att agera medan ekonomin orsakar, skriver Balazs Koranyi.

Eftersom blockets enorma tillverkningssektor krymper, ett globalt handels- och valutakrig eskalerar och en hård Brexit som truar stort har ECB redan signalerat mer stöd för euroområdets ekonomi i hopp om att gripa en farlig nedåtgående spiral som kan leda till en lågkonjunktur.

Men det står inför två stora problem: blockets problem importeras så till stor del utanför kontrollen av penningpolitiken, och bankens återstående instrument har begränsad effektivitet med tanke på rekordlåga lånekostnader.

Faktum är att den bred flaggade femtonde omgången av ECB: s monetära lättnad eftersom 2011 kan utplåna den lilla eldkraften som centralbanken har lämnat och undergräver trovärdigheten i sitt påstående att det en dag skulle kunna stänga av pengar.

Tyskland kan redan låna till minus 0.6% under tio år och interbankmarknaden prisar 30-baspoäng för nedskärningar av ECB: s inlåning till minus 0.7% under kommande år, vilket sätter dem i balansen för den reverseringskurs där fler sänkningar blir kontraproduktiva.

Ändå verkar ECB: s president Mario Draghi, som överlämnar roret till Christine Lagarde i slutet av oktober, verkar angelägen om att undvika alla tal om att bankens eldkraft är begränsad, vilket tyder på att beslutsfattare kommer att kombinera flera måttliga steg i ett paket på september 12 för att ge marknader intrycket av ett stort drag.

"Det huvudsakliga målet med paketet är att bevara de ekonomiska lättnaderna som de redan uppnådde," sade Frederik Ducrozet, en strateg vid Pictet Wealth Management. "Det skulle vara oacceptabelt för ECB att erkänna att alla nya lättnader skulle vara mindre effektiva på grund av minskad avkastning."

Paketet kommer sannolikt att inkludera en sänkning av insättningsräntan och inköp av nya tillgångar, och eventuellt en flerlags inlåningsränta, vilket skulle skydda bankerna från en del av den negativa bieffekten av super låga räntor.

Snittets styrka är marginell med tanke på hur låg hastigheten redan är. Och ECB: s balansräkning ligger redan på € 4.7 biljoner euro, vilket indikerar att tillgången köper måste vara massiv - och därmed politiskt kontroversiell - för att få en konkret inverkan.

JPMorgan uppskattar att för att lyfta inflationsförväntningarna skulle ECB: s lättnadspaket vara lika med ungefär hälften av sina kombinerade åtgärder sedan 2014, så 1.25trn euro för tillgångsköp och ytterligare 350 miljarder € (325 miljarder £) ultra billiga lån till banker. Och till och med det kanske inte räcker för att sätta inflationen tillbaka på målet.

En svagare euro skulle definitivt hjälpa, men det är svårt att uppnå när Federal Reserve också underlättar och den amerikanska administrationen mumlar om en stark dollar.

Tiering skulle omedelbart hjälpa bankerna men det är det svåraste av åtgärderna att vända med tanke på dess komplexitet och skulle därmed binda Lagardes händer längst.

Draghis farvältspaket kommer att konsumera mycket av bankens återstående eldkraft, vilket gör det svårt för Lagarde att göra ett stort första intryck - just det som Draghi gjorde för åtta år sedan när han sänkte räntorna på sitt allra första möte, och vänt en tidigare missuppfattad vandring.

"Detta är redan nästan lika svårt som det blir", sa ING-ekonomen Carsten Brzeski.

"Om du ser septemberpaketet som mestadels en förtroendeförhöjare, binder du också Lagardes händer eftersom ekonomin inte kommer att förändras väsentligt mellan september och hennes första möte i december."

ECB har inte heller något inflytande på handelskriget mellan Kina och USA och ingen påverkan på Brexit.

Lagardes manöverutrymme för räntor kommer också till största delen att knytas av ECB: s framåtriktade vägledning, som definierar räntebanan genom mitten av 2020 och ses också förändras nästa månad.

ECB skulle kunna ta en ännu mer tillmötesgående inställning. Men varje efterföljande drag kommer till en kostnad, skulle ta betydande förberedelser och kan till och med innebära en bredare granskning av vart banken är på väg.

Att köpa bankobligationer kan till exempel få en snabb effekt och hjälpa långivare som överför ECB: s enkla politik till den reala ekonomin.

Men att köpa skuld från institutioner som direkt övervakas av ECB är politiskt och juridiskt kontroversiellt och väcker frågor om intressekonflikt.

Det kan också köpa mer privat skuld men banken fick redan förbrända köp av företagsobligationer, vilket lämnade liten aptit för mer risk. Lager är också en möjlighet men kan ge lite och anklagelser om att ECB bara hjälper de rika.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska centralbanken (ECB), Europeiska kommissionen

Kommentarer är stängda.