# EBA - Europeiska bankmyndigheten uppmanar finansinstitut att förbereda sig för #Brexit

| Oktober 10, 2019

I sin kommunikation noterar EBA att även om betydande framsteg har gjorts när det gäller genomförandet av beredskapsplaner för händelsen att Storbritannien drar sig ur EU utan ett ratificerat återtagningsavtal den 1 november 2019, måste finansiella enheter och behöriga myndigheter skydda sig mot självständighet i deras beredningar.

EBA har tidigare kommunicerat om förberedelserna i oktober 2017 och juni 2018 yttranden. Dessa meddelanden inriktade sig på de risker som finansiella institut uppvisade avsaknad av tillräckliga beredskapsförberedelser i syfte att säkerställa att de identifierade direkta eller indirekta exponeringar till Storbritannien och beaktade de berörda riskerna och införde tillhörande beredskapsplaner.

Yttrandet från 2017 i oktober innehöll detaljerade principer angående: (i) tillstånd; (ii) interna modeller (iii) intern styrning, outsourcing, risköverföringar och "tomma skalföretag" (iv) system för system för upplösning och insättningar. EBA råder idag finansinstitut att följa dessa principer i sina förberedelser. Framför allt måste effektiva beredskapsplaneringsinsatser fortsätta, särskilt för att säkerställa att lämpliga tillgångar, personal och data finns på plats för att stödja relevanta tillstånd.

EBA konstaterar också att om kunder har oro över huruvida de kan påverkas av Storbritanniens utträde från EU och ännu inte har kontaktats av deras finansiella tjänsteleverantör, bör de kontakta sina finansiella institutioner direkt.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, EU, UK

Kommentarer är stängda.