Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

I Italien är ett monopol att styra telekommunikationsmarknaden på gång

publicerade

on

Den italienska telekommarknaden kan bli mycket mindre konkurrenskraftig inom en snar framtid med skapandet av ett nytt monopol, om en kontroversiell plan för att skapa en nationell bredbandsoperatör går igenom, en som skulle se Telecom Italia (TIM) gå samman med Open Fiber, en av dess enda konkurrenter på bredbandsmarknaden. För sin del är TIM: s VD Luigi Gubitosi utomordentligt upbeat om framtidsutsikterna och förväntar sig att projektet snart kommer att genomföras. Ändå kan dessa förväntningar vara omogna med tanke på att motståndet mot fusionen ökar, skriver Colin Stevens.

På ytan har Gubitosi dock goda skäl att vara optimistiska just nu. Den italienska regeringen är mer än entusiastisk över affären, efter att ha varit den drivande kraften bakom den sedan 2018. Sedan, i augusti i år, kom Rom godkänd den föreslagna ägarplanen för bolaget efter fusionen som upprättades av statsägda investeringsbanken Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Enligt pressrapporter är CDP den främsta förespråkaren och garanten för den plan som skulle se uppkomst av AccessCo, ett enhetligt nationellt bredbandsnät för att dominera marknaden.

Detaljerna är fortfarande kvar förhandlade bakom stängda dörrar av de blivande partnerna, en grupp som också inkluderar den italienska energigiganten Enel, som kontrollerar cirka 50% av Open Fiber-aktien, med den andra hälften i händerna på CDP. I det här scenariot skulle TIM så småningom ta majoritetsägande över det enhetliga nätverket, vilket regeringen hoppas kommer att påskynda Italiens tröga utveckling av Internetinfrastruktur - en fråga som har plågat landet i flera år.

Precis som andra sydeuropeiska länder ligger Italien på fel sida av den digitala klyftan som skär hela Europa, eftersläpande långt efter norra och till och med östra Europa när det gäller båda åtkomst och hastighet. Regeringens resonemang är att den stora nationella leverantörens stora skala gör det möjligt för den att göra massiva investeringar i FTTx-teknik som sektorn desperat behöver. Medan Telecom Italia kommer att ha ansvaret för det föreslagna företaget lovar myndigheterna att införa ett regelverk och flera aktieägare för att hålla dem i schack. 

Fallet mot monopol

Men medan den italienska regeringen kanske ser fusionen som en silverkula för att förbättra landets internetåtkomst, är andra inte så övertygade. Angelo Cardani, då president för AGCOM, regulator för den italienska kommunikationsmarknaden, 2019 mitt framför näsan fusionen som ett "bakåtsteg" för branschen, varnar för att bristen på konkurrens kommer att göra mer för att kväva innovation och framsteg än att främja den.

Cardani klargjorde sin ståndpunkt, men bara veckor senare upphörde hans mandat som chef för AGCOM och den nya presidenten, Giacomo Lasorella, har varit tydligt tyst i frågan. Lasorella ses som en medarbetare till Luigi Di Maio, en populär politiker som tidigare fungerat som ledare för den anti-etablerade femstjärniga rörelsen som för närvarande utgör hälften av Italiens koalitionsregering. 

Ändå är Cardanis varning att fusionen skulle skapa motsatt resultat av vad Rom hoppas uppnå ingenting att nysa på. Under de senaste två decennierna har få industrier bevisat de positiva effekterna av konkurrens mer än telekommunikation. Länderna som rutinmässigt rankas bland de bästa när det gäller tillgång till internet och kvalitet är nästan utan undantag länder med stark konkurrens på sina telekommarknader. 

I USA har de geografiska uppdelningarna mellan företag skapat ett pseudo-monopol där mindre än en tredjedel av befolkningen har valet av internetleverantör. Detta har fått USA att falla ur topp 10 de senaste åren och är nu efterföljande Ungern och Thailand tack vare bredbandshastigheter som inte var imponerande även för 15 år sedan. Medan Italiens storlek och geografi inte är helt jämförbara med USA: s, skulle ett monopol fortfarande skapa andra klassens nätanvändare i landets avlägsna och bergiga regioner, där förbättring av infrastrukturen för användare som inte har något annat val knappast är en prioritet. 

Matchpunkts antitrustregler?

Det största hindret i AccessCos skapande är dock utan tvekan antirust vakthundar. Europeiska unionens antitrustarm är känd för rutinmässigt emot sådana störande sammanslagningar, särskilt inom teknik- och telekomindustrin. Och trots att nuvarande överläggningar hålls privat, visar meddelandet som förmedlas genom inofficiella kanaler starkt att det kommer att göra det igen i det här fallet. Enligt icke namngivna tjänstemän är kommissionens syn på ärendet att fusionen uppenbarligen skulle vara skapa ett monopol och omvänd två decennier av avregleringen. Eftersom italienska antitrustregler speglar EU: s regler är det liten anledning att förvänta sig ett annat resultat om fallet skulle komma inför den nationella myndigheten.

De konfidentiella avslöjandena torkade 7.4% av Telecom Italias aktier, och trots Italiens finansminister Roberto Gualtieris bråttom försäkringar att han inte har "någon medvetenhet om ett potentiellt EU-veto", verkar Bryssels beslut redan förutbestämt. I dess 'Anslutning för ett europeiskt Gigabit Society-politik, har kommissionen tidigare rekommenderas raka motsatsen till vad AccessCo-fusionen föreslår, uppmuntrar strategin för "åtskillnad" att utvidgas inom bredbandsindustrin och föreslår åtgärder för att främja utvecklingen av verkligt konkurrenskraftiga grossistmarknader för bredband. Det är självklart att det är mycket osannolikt att kommissionen kommer att avstå från dessa principer eller bevilja ett undantag för Telecom Italia. 

Rätt skäl, fel utförande

De följande månaderna kommer att visa sig vara avgörande för framtiden för Italiens telekommarknad - och den digitala framtiden. Landet har rätt att prioritera bättre internet och ändå tar fel inställning. Även om alla partner i fusionen uppfyller ett avtal och även om det nya AGCOM-rådet ger sin välsignelse, är det fortfarande mer sannolikt att Europeiska unionen motsätter sig AccessCos skapande. Den italienska konkurrensmyndigheten skulle också vara klokt att ansluta sig till EU. Som det ser ut nu arbetar de viktigaste människorna i Italiens telekomindustri hårt på en dålig plan, den enda försonande faktorn är att den förmodligen är dömd att misslyckas från början.

Digitala ekonomin

Nya EU-regler: Digitalisering för att förbättra tillgången till rättslig prövning

publicerade

on

Gränsöverskridande videokonferenser och säkrare och enklare dokumentutbyte: lär dig hur nya EU-regler för digitalisering av rättvisa kommer att gynna människor och företag. Den 23 november antog parlamentet två förslag som syftar till modernisering av rättssystem i EU, vilket kommer att bidra till att minska förseningar, öka rättssäkerheten och göra tillgången till rättsväsendet billigare och enklare.

Nya regler kommer att implementera flera digitala lösningar för gränsöverskridande bevisupptagning och delgivning av dokument i syfte att effektivisera samarbetet mellan nationella domstolar i olika EU-länder.

Att stödja fjärrkommunikationsteknik kommer att sänka kostnaderna och hjälpa bevis att tas snabbare. Till exempel, för att höra en person i ett gränsöverskridande förfarande kan videokonferenser användas istället för att kräva en fysisk närvaro.

Ett decentraliserat IT-system som sammanför nationella system kommer att upprättas så att dokument kan utbytas elektroniskt på ett snabbare och säkrare sätt. De nya reglerna innehåller ytterligare bestämmelser för att skydda data och integritet när dokument överförs och bevis tas.

Reglerna hjälper till att förenkla förfaranden och erbjuda rättssäkerhet för människor och företag, vilket kommer att uppmuntra dem att delta i internationella transaktioner och därmed inte bara stärka demokratin utan också EU: s inre marknad.

De två förslagen uppdaterar befintliga EU-föreskrifter om delgivning av handlingar och bevisupptagning för att säkerställa att de utgör moderna digitala lösningar.

De är en del av EU: s ansträngningar för att digitalisera rättssystem. I vissa länder har digitala lösningar redan visat sig vara effektiva, men gränsöverskridande rättsliga förfaranden sker fortfarande mestadels på papper. EU syftar till att förbättra samarbetet på EU-nivå för att hjälpa människor och företag och bevara möjligheterna för brottsbekämpning skydda människor effektivt.

Vårt COVID-19-krisen har skapat många problem för rättsväsendet: det har skett förseningar i personliga utfrågningar och vid gränsöverskridande delgivning av rättsliga handlingar. oförmåga att få personlig rättshjälp; och tidsfristens utgång på grund av förseningar. Samtidigt gör det ökande antalet insolvensärenden och uppsägningar på grund av pandemin domstolarnas arbete ännu mer kritiskt.

Förslagen träder i kraft 20 dagar efter det att de har offentliggjorts i EU: s officiella tidning.

Fortsätt läsa

Företag

Kommissionen föreslår åtgärder för att öka datadelning och stödja europeiska datarum

publicerade

on

Idag (25 november) presenterar kommissionen lagen om datastyrning, den första som levererats enligt den datastrategi som antogs i februari. Förordningen kommer att underlätta datadelning i hela EU och mellan sektorer för att skapa välstånd för samhället, öka kontrollen och förtroendet för både medborgare och företag när det gäller deras data, och erbjuda en alternativ europeisk modell för datahantering av stora tekniska plattformar.

Mängden data som genereras av offentliga organ, företag och medborgare ökar ständigt. Det förväntas multipliceras med fem mellan 2018 och 2025. Dessa nya regler gör det möjligt att utnyttja dessa uppgifter och kommer att bana väg för sektoriella europeiska datarum till förmån för samhället, medborgarna och företagen. I kommissionens datastrategi från februari i år har nio sådana datarum föreslagits, allt från industri till energi och från hälsa till European Green Deal. De kommer till exempel att bidra till den gröna övergången genom att förbättra hanteringen av energiförbrukningen, göra leverans av personlig medicin till verklighet och underlätta tillgången till offentliga tjänster.

Följ presskonferensen med Executive Vice President Vestager och Commissioner Breton live EbS.

Mer information finns på nätet

Fortsätt läsa

Banking

COVID-19 avslöjar bristerna i ett pappersbaserat handelssystem

publicerade

on

Enligt en färsk rapport från International Chamber of Commerce, eftersom COVID-19 avslöjar bristerna i ett pappersbaserat handelssystem, hittar finansinstitut sätt att hålla handeln i cirkulation. Den säger att problemet som står inför idag har sitt ursprung i handelns enskilt mest ihållande sårbarhet: papper. Papper är den finansiella sektorns akilleshäl. Störningen skulle alltid hända, den enda frågan var när, skriver Colin Stevens.

Preliminär ICC-data visar att finansinstitut redan känner att de påverkas. Mer än 60% av respondenterna på det senaste COVID-19-tillägget till handelsundersökningen förväntar sig att deras handelsflöden kommer att minska med minst 20% 2020.

Pandemin introducerar eller förvärrar utmaningarna för handelsfinansieringsprocessen. För att bekämpa det praktiska med handelsfinansiering i en COVID-19-miljö indikerade många banker att de vidtagit sina egna åtgärder för att lindra interna regler om originaldokumentation. Men endast 29% av de tillfrågade rapporterar att deras lokala tillsynsmyndigheter har gett stöd för att underlätta pågående handel.

Det är en kritisk tid för infrastrukturuppgraderingar och ökad transparens, och även om pandemin har orsakat många negativa effekter, är en potentiell positiv effekt att den har gjort det klart för branschen att förändringar behöver göras för att optimera processer och förbättra det totala fungerar internationell handel, handelsfinansiering och penningrörelse.

Ali Amirliravi, VD för LGR Global i Schweiz och grundare av Silk Road Coin, förklarade hur hans företag har hittat lösningar på dessa problem.

”Jag tror att det handlar om att integrera ny teknik på smarta sätt. Ta mitt företag till exempel, LGR Global, när det gäller penningrörelser är vi fokuserade på tre saker: hastighet, kostnad och transparens. För att ta itu med dessa frågor leder vi med teknik och använder saker som blockchain, digitala valutor och allmän digitalisering för att optimera befintliga metoder.

Ali Amirliravi, VD för LGR Global i Schweiz och grundare av Silk Road Coin,

Ali Amirliravi, VD för LGR Global i Schweiz och grundare av Silk Road Coin

"Det är ganska tydligt vilken inverkan ny teknik kan ha på saker som hastighet och transparens, men när jag säger att det är viktigt att integrera teknikerna på ett smart sätt är det viktigt för att du alltid måste hålla din kund i åtanke - det sista vi skulle vill göra är att införa ett system som faktiskt förvirrar våra användare och gör hans eller hennes jobb mer komplicerat. Så å ena sidan finns lösningen på dessa problem i ny teknik, men å andra sidan handlar det om att skapa en användarupplevelse som är enkel att använda och interagera med och integreras sömlöst i befintliga system, så det är lite av en balans mellan teknik och användarupplevelse, det är där lösningen kommer att skapas.

"När det gäller det bredare ämnet finansiering av försörjningskedjan är det vi ser behovet av förbättrad digitalisering och automatisering av de processer och mekanismer som finns under hela produktens livscykel. I handelsindustrin med flera varor finns det så många olika intressenter , mellanhänder, banker osv. och var och en av dem har sitt eget sätt att göra detta - det finns en övergripande brist på standardisering, särskilt i Silk Road Area. Bristen på standardisering leder till förvirring i efterlevnadskrav, handelsdokument, brev kredit, etc., och detta innebär förseningar och ökade kostnader för alla parter. Dessutom har vi den enorma frågan om bedrägeri, som du måste förvänta dig när du har att göra med en sådan skillnad i kvaliteten på processer och rapportering. Lösningen här är återigen att använda teknik och digitalisera och automatisera så många av dessa processer som möjligt - det borde vara målet att ta mänskliga fel ur ekvationen.

"Och här är det riktigt spännande med att föra digitalisering och standardisering till försörjningskedjefinansiering: inte bara kommer detta att göra affärer mycket enklare för företagen själva, den ökade transparensen och optimeringen kommer också att göra företagen mycket mer attraktiva för utomstående investerare. Det är en vinn-vinn för alla inblandade här. ”

Hur tror Amirliravi att dessa nya system kan integreras i befintlig infrastruktur?

”Det här är verkligen en nyckelfråga, och det är något som vi tillbringade mycket tid på LGR Global. Vi insåg att du kan ha en bra teknisk lösning, men om det skapar komplexitet eller förvirring för dina kunder, kommer du att orsaka fler problem än du löser.

I handelsfinansierings- och penningrörelsebranschen betyder det att nya lösningar måste kunna anslutas direkt till befintliga kundsystem - med API: er är allt möjligt. Det handlar om att överbrygga klyftan mellan traditionell ekonomi och fintech och se till att fördelarna med digitalisering levereras med en sömlös användarupplevelse.

Handelsfinansieringsekosystemet har ett antal olika intressenter, var och en med sina egna system på plats. Det vi verkligen ser är ett behov av är en helhetslösning som ger transparens och snabbhet i dessa processer men som fortfarande kan interagera med de arv och banksystem som branschen är beroende av. Det är då du börjar se verkliga förändringar görs. ”

Var finns de globala hotspotsna för förändring och möjligheter? Ali Amirliravi säger att hans företag, LGR Global, fokuserar på Silk Road Area - mellan Europa, Centralasien och Kina - av några huvudskäl:

”För det första är det ett område med otrolig tillväxt. Om vi ​​till exempel tittar på Kina har de bibehållit BNP-tillväxten på över 6% under de senaste åren, och de centralasiatiska ekonomierna publicerar liknande siffror, om inte högre. Denna typ av tillväxt innebär ökad handel, ökat utländskt ägande och dotterbolagens utveckling. Det är ett område där du verkligen kan se möjligheten att få mycket automatisering och standardisering till processerna inom försörjningskedjorna. Det flyttas mycket pengar och nya handelspartnerskap görs hela tiden, men det finns också många smärtpunkter i branschen.

Den andra anledningen har att göra med verkligheten av valutafluktuationer i området. När vi säger Silk Road Area-länder talar vi om 68 länder, var och en med sina egna valutor och de individuella värdefluktuationerna som kommer som en biprodukt av det. Gränsöverskridande handel inom detta område innebär att de företag och intressenter som deltar på finanssidan måste hantera alla slags problem när det gäller valutaväxling.

Och här är bankförseningarna som sker i det traditionella systemet verkligen har en negativ inverkan på att göra affärer i området: eftersom vissa av dessa valutor är mycket volatila kan det vara så att när en transaktion äntligen rensas, det faktiska värdet som överförs blir väsentligt annorlunda än vad som ursprungligen kunde ha avtalats om. Detta orsakar alla typer av huvudvärk när det gäller att redovisa alla sidor, och det är ett problem som jag behandlade direkt under min tid i branschen. ”

Amirliravi tror att det vi ser just nu är en bransch som är redo för förändring. Även med pandemin växer företag och ekonomier, och det finns nu ett större tryck mot digitala, automatiska lösningar än någonsin tidigare. Volymen av gränsöverskridande transaktioner har ökat stadigt med 6% i flera år nu, och bara den internationella betalningsindustrin ensam är värd 200 miljarder dollar.

Siffror som det visar vilken effektpotential optimering i detta utrymme kan ha.

Ämnen som kostnad, öppenhet, snabbhet, flexibilitet och digitalisering trender i branschen just nu, och när affärer och försörjningskedjor fortsätter att bli mer och mer värdefulla och komplexa kommer kraven på infrastruktur att öka på samma sätt. Det är verkligen inte en fråga om "om", det är en fråga om "när" - branschen står vid ett vägskäl just nu: det är tydligt att ny teknik kommer att effektivisera och optimera processer, men parterna väntar på en lösning som är säker och pålitlig tillräckligt för att hantera frekventa, stora volymtransaktioner och tillräckligt flexibla för att anpassa sig till de komplexa affärsstrukturer som finns inom handelsfinansiering. “

Amirliravi och hans kollegor på LGR Global ser en spännande framtid för b2b-penningrörelser och handelsfinansieringsindustrin.

"Jag tror att något som vi kommer att fortsätta se är effekten av framväxande teknik på branschen", sa han. ”Saker som blockchain-infrastruktur och digitala valutor kommer att användas för att ge ökad transparens och snabbhet i transaktionerna. Regeringsemitterade digitalbankvalutor skapas också, och detta kommer också att ha en intressant inverkan på gränsöverskridande penningrörelse.

"Vi tittar på hur digitala smarta kontrakt kan användas i handelsfinansiering för att skapa nya automatiserade kreditkort, och detta blir väldigt intressant när du använder IoT-teknik. Vårt system kan utlösa transaktioner och betalningar automatiskt baserat på inkommande Dataströmmar. Detta innebär till exempel att vi kan skapa ett smart avtal för ett kreditbrev som automatiskt frigör betalning när en fraktcontainer eller ett fraktfartyg når en viss plats. Eller, ett enklare exempel, betalningar kan utlösas en gång uppsättning av efterlevnadsdokument verifieras och laddas upp till systemet. Automation är en så enorm trend - vi kommer att se fler och mer traditionella processer störs.

"Data kommer att fortsätta spela en stor roll för att utforma framtiden för ekonomiförsörjningskedjan. I det nuvarande systemet kommer mycket data att tystas och bristen på standardisering stör verkligen de totala datainsamlingsmöjligheterna. Men när detta problem en gång är löst skulle en digital digital handelsfinansieringsplattform kunna generera stora datamängder som kan användas för att skapa alla typer av teoretiska modeller och branschinsikter. Naturligtvis innebär kvaliteten och känsligheten hos dessa data att datahantering och säkerhet kommer att vara oerhört viktigt för morgondagens bransch.

"För mig är framtiden för penningrörelsen och handelsfinansieringsindustrin ljus. Vi går in i den nya digitala eran, och detta kommer att betyda alla möjliga nya affärsmöjligheter, särskilt för de företag som anammar nästa generations teknik."

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend