Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Val i Moldavien: EU-vänlig kandidat Maia Sandu vinner presidentposten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Oppositionskandidaten Maia Sandu har vunnit Moldaviens presidentval efter en omröstning mot den sittande Igor Dodon, visar preliminära resultat. Med nästan alla röstsedlar räknade har Sandu vunnit 57.7 % av rösterna jämfört med Dodons 42.2 %. Sandu, 48, är en före detta ekonom från Världsbanken som förespråkar närmare band med EU. Dodon stöds under tiden öppet av Ryssland. Slutliga resultat förväntas tillkännages inom fem dagar.

Från och med söndagskvällen (15 november) bekräftades mer än 1.6 miljoner människor – nästan 53 % av befolkningen med rösträtt – ha deltagit i omröstningen, uppgifter på den centrala valkommissionens webbplats (på rumänska). och ryska) visar. Väljare hade kunnat lägga sina röster i mer än 2,000 XNUMX vallokaler, inklusive de som är tillgängliga för moldaver som bor utomlands, sade den centrala valkommissionen.

Efter att ha lagt sin röst i huvudstaden Chisinau på söndagen efterlyste Sandu "maximal vaksamhet" mot eventuellt bedrägeri. Hon har lovat att bekämpa korruptionen i den före detta sovjetrepubliken. Samtidigt sa Dodon att han hade röstat "för vänskap med Europeiska unionen, och Ryska federationen, och Rumänien och Ukraina - för en balanserad utrikespolitik".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend