Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

AstraZeneca träffar uppgörelse med EU om leverans av COVID-19-vaccin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

AstraZeneca (AZN.L) och EU-kommissionen har nått en överenskommelse om leverans av 200 miljoner väntande COVID-19-vaccindoser av läkemedelsproducenten, vilket avslutar en rad om brist som hade tyngt företaget och regionens vaccinationskampanj, skriva Pushkala Aripaka, Keith Weir och Ludwig Burger.

Tvisten störde Europeiska unionen i kris tidigare i år då stater, under press för att påskynda vaccinationer, kämpade efter skott. Det orsakade också en PR -kris för AstraZeneca, som leds av fransmannen Pascal Soriot.

Efter att ha minskat sitt ursprungliga beroende av den anglosvenska läkemedelstillverkaren sa Bryssel att delar av volymerna som ingåtts enligt avtalet skulle överföras utanför EU för att underlätta den globala ojämlikheten mellan vacciner. Blockets vaccintillgångar kommer nu huvudsakligen från Pfizer/BioNTech (PFE.N), (22UAy.DE).

Som en del av fredagens (3 september) lösning, AstraZeneca har åtagit sig att leverera 60 miljoner doser av sitt vaccin, Vaxzevria, i slutet av det tredje kvartalet i år, 75 miljoner i slutet av det fjärde kvartalet och 65 miljoner i slutet av det första kvartalet 2022.

När det inkluderar leveranser som redan gjorts kartlägger det schemat hedern för ett 300 miljoner doser bulkinköpskontrakt som träffades för ungefär ett år sedan mellan företaget och EU, efter månader av konflikt om förseningar.

Europeiska kommissionen inledde rättsliga åtgärder mot AstraZeneca i April för att inte respektera det kontraktet och för att inte ha en "pålitlig" plan för att säkerställa leveranser i tid.

EU: s verkställande organ sade att enligt det nya avtalet skulle medlemsstaterna få regelbundna leveransscheman och om det fanns några fördröjda doser skulle begränsade rabatter tillämpas. EU -medlemmar med låga inokulationshastigheter skulle prioriteras, tillade det.

Annons
Injektionsflaskan märkt "AstraZeneca coronavirus disease (COVID-19) vaccin" placerad på visad EU-flagga ses på denna bild som tas 24 mars 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

"Det finns betydande skillnader i vaccinationsgraden mellan våra medlemsländer, och den fortsatta tillgången på vacciner, inklusive AstraZenecas, är fortfarande avgörande", säger hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Hon sa också att vissa leveranser enligt förlikningen skulle gå till länder med lägre inkomst utanför EU.

"Vi kommer att fortsätta hjälpa resten av världen. Vårt mål är att dela minst 200 miljoner doser vacciner genom COVAX med låg- och medelinkomstländer fram till slutet av detta år", sade hon och hänvisade till vaccindelningsanläggningskörning av GAVI Vaccine Alliance och Världshälsoorganisationen. EU -kommissionen har kommit ifatt sitt kampanjschema och sade den här veckan att 70% av Europeiska unionens vuxna befolkning hade blivit helt vaccinerade och nådde ett mål som sattes i början av året. Läs mer.

Uppgörelsen möjliggör distribution medan den mycket smittsamma Delta-varianten av coronaviruset orsakar en ökning av fall och vacciner studeras för att skydda livslängden.

EU: s vaccinbehov har till största delen skötts av Pfizer och BioNTech eftersom partnerna har lyckats öka produktionen för gott om förnödenheter. Oron över mycket sällsynta fall av allvarlig blodpropp kopplad till Astra-skottet, som utvecklats tillsammans med Oxford University, har vägt efterfrågan på det.

Användningen av Astra-skottet i regionen minskade ytterligare när Tyskland i juli beslutade att mottagare av ett första Astra-skott skulle slutföra sin tvåskottskuren med en dos Pfizer eller Moderna.

"Jag är mycket glad över att vi har kunnat nå en gemensam förståelse som gör att vi kan gå vidare och arbeta i samarbete med EU -kommissionen för att hjälpa till att övervinna pandemin", säger Ruud Dobber, chef för AstraZeneca.

Omkring 92 miljoner doser av AstraZenecas vaccin har distribuerats till EU: s medlemsländer hittills, enligt European Center for Disease Prevention and Control. Det är långt under de 437 miljoner doserna som Pfizer/BioNTech levererade men före de 77 miljoner Moderna (MRNA.O) levererade vaccindoser.

Astra sa att det hittills hade släppt mer än 140 miljoner doser utan vinst till EU, inklusive doser som ännu inte har levererats till medlemsstaterna och EU-sändningar till COVAX eller till andra länder utanför EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend