Anslut dig till vårt nätverk!

Artificiell intelligens

CES 2024 visade att bilarnas framtid kommer att definieras av AI, rapporterar IDTechEx

DELA MED SIG:

publicerade

on

IDTechEx nya rapport, "Future Automotive Technologies 2024-2034: Applications, Megatrends, Forecasts", belyser de största förändringarna som kommer för bilar under de kommande tio åren. Elektrifiering kommer att förändra vad som driver bilar, och automatisering kommer att förändra hur de körs, men en av de största möjligheterna är uppkoppling och mjukvarudefinition, vilket kommer att förändra hur bilar tjänar pengar på. Detta var bländande uppenbart på CES 2024, där det kändes som att "autonoma", "anslutna", "AI" och "mjukvarudefinierade fordon" var nödvändiga modeord för att utställare skulle ta sig in genom dörren.

Anslutna och mjukvarudefinierade fordonsfunktioner. Källa IDTechEx

IDTechEx rapporter, "Future Automotive Technologies 2024-2034: Applications, Megatrends, Forecasts" och "Connected and Software-Defined Vehicles 2024-2034: Markets, Forecasts, Technologies" fann att uppkopplade och mjukvarudefinierade fordon har störst potential för tillväxt i bilutrymmet. Rapporterna fann att dessa teknologier kommer att växa med en sammansatt årlig tillväxttakt på 21.1 % mellan 2024 och 2034, och når ett värde av 700 miljarder USD. Det är runt 400-500 USD per fordon på vägen. Så var ska alla dessa intäkter komma ifrån?

På CES i år såg IDTechEx var en del av dessa intäkter kommer ifrån. För det första kommer det att finnas AI-assistenterna i kabinen. Detta var ett stort fokus från spelare som Mercedes, Amazon Web Services (AWS) och Qualcomm. Den tidiga funktionaliteten hos dessa blir en mer naturlig interaktion med bilens system. Röstkommandon i bilar är inget nytt och har utvecklats genom åren från en oanvändbar gimmick till något som vissa läsare nu kommer att tänka, "Åh ja, min bil har röstkommandon". Även de bästa systemen idag är lite klumpiga och kräver att användaren memorerar specifik nomenklatur och sätt att formulera förfrågningar.

Under de senaste åren har världen sett hur mycket AI har vuxit, med chatt GPT som bevisar att maskiner kan replikera normal mänsklig bevarande. På CES såg IDTechEx hur detta kan bidra till fordonsupplevelsen. Qualcomm och AWS hade båda demonstratorgränssnitt som hade tränats på fordonets instruktionsbok. Detta är en idealisk första applikation eftersom kunder kan fråga om funktioner på fordonet och få en förståelig förklaring från AI-assistenten. Till exempel kan föraren fråga assistenten: "Varför stängs motorn av när bilen stannar?" och assistenten kan förklara att detta är utformat för att spara bränsle och låta föraren veta hur man stänger av den om de så önskar. En annan applikation är helt enkelt att interagera med fordonets inställningar. Många bilar har redan röststyrningssystem som kan ändra klimatkontrollinställningarna, men AI-assistenter erbjuder ett mycket mer naturligt sätt att göra detta. Förare behöver inte finslipa sina kommandon och använda specifika ord; de kan säga "Jag fryser", "höj värmen", "ställ in tempen till 20 grader" eller "temp till 70 grader" och bilen kommer att göra ändringen därefter.

AI-assistenter kommer troligen att komma som en prenumerationstjänst, särskilt eftersom de tenderar att förlita sig på anslutning. AWS AI-assistent för bilen är en molntjänst som ansluter till AWS-servrar för att utföra AI-funktionaliteten. Qualcomms senaste chips har inbyggda AI-acceleratorer, vilket gör att fordonet kan erbjuda vissa AI-funktioner även när det är offline. Det kommer dock troligen att kräva viss anslutning för regelbundna uppdateringar och förfrågningar som kräver åtkomst till data som inte är lagrade på fordonet, såsom kalenderinformation eller Wikipedia-artiklar. Hur som helst kommer AI-assistenter med stor sannolikhet att vara en premiumtjänst, kanske med det första året gratis, för att locka kunder och visa värde.

AI-exemplen som diskuterades fokuserade på interaktioner med fordonet, men i kombination med anslutningsmöjligheter och tredjepartsapplikationsbutiker är de möjliga applikationerna för AI-assistenten obegränsade. En grundläggande tillämpning av detta är schemaläggning av bilservice. När fordonet närmar sig sitt serviceintervall kan AI-assistenten komma åt återförsäljarens servicecenters tillgänglighet, och sedan erbjuda föraren lediga platser för att få sin fordonsservice, låta dem veta kostnaderna för olika paket och till och med schemalägga och betala för mötet .

Annons

Betalning i fordon kommer att vara en annan spelförändrande teknik för bilmarknaden. Dessa system kan använda biometrisk säkerhet, som drivs av infraröda kameror i kabinen och vanliga kameror, för att godkänna betalningar. IDTechEx såg en livedemonstration av detta på CES 2024. I en av demonstrationsbåsen pressade en utställare för att göra ett köp på ett mock-up infotainmentsystem; kameran visade deras ansikte för verifiering, och sedan kunde banktransaktionen ses på en separat skärm. Det här var inte ett falskt exempel eller en charad, utan riktiga pengar som flyttade mellan konton, bearbetade av vad som skulle vara en bil.

Exemplet IDTechEx såg på CES visade hur en användare kunde betala för en uppgradering för att få tillgång till ytterligare funktionalitet, funktion-som-en-tjänst-modellen. Detta finns för närvarande med företag som Tesla, BMW och andra som monterar hårdvara på sina fordon med dess fulla funktionalitet låst bakom en betalvägg. För närvarande måste föraren betala för att få tillgång till dessa funktioner via en smartphone-app eller online. Med AI-assistenter, anslutningar och betalningar i bilen förändras spelet. En förare kan säga "Jag fryser" och AI-assistenten kan rekommendera att prenumerera på ett paket som inkluderar uppvärmda säten. Anslutningsmöjligheter och AI-betalningar, slutför sedan köpet. Det är så AI, anslutning, mjukvarudefinierade fordon, funktioner som en tjänst och betalningar i bilen samlas för att generera hundratals dollar i nya intäkter per fordon 2034.

IDTechExs rapport "Future Automotive Technologies 2024-2034: Applications, Megatrends, Forecasts" går in mer i detalj om möjligheten på 1.6 biljoner USD som är förknippad med framväxande fordonsteknologier. Dessutom ger IDTechEx rapport "Connected and Software-Defined Vehicles 2024-2034: Markets, Forecasts, Technologies" en djupdykning i möjligheten på 700 miljarder USD som är förknippad med applikationerna för anslutnings- och AI-assistenter som beskrivs här. IDTechEx prenumerationsplattform tillhandahåller också en uppsjö av regelbundet uppdaterat innehåll över många tekniker, inklusive flera sammanfattningar av premiumartiklar och företagsprofiler från det senaste CES 2024-evenemanget.

Om IDTechEx

IDTechEx styr dina strategiska affärsbeslut genom sina forsknings-, prenumerations- och konsultprodukter, vilket hjälper dig att dra nytta av ny teknik. För mer information kontakta [e-postskyddad] eller besök www.IDTechEx.com.

Foto: varför kei on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend