Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Yttrande: Europas framtid står på spel i detta val

DELA MED SIG:

publicerade

on

Jean-Lambert-474x234Foto: © Copyright Jean Lambert MEP

Den 22 maj röstar väljarna i EU-valet. Med över 50 procent av den brittiska lagstiftningen som kommer från EU, är dessa val mycket viktiga för företag och privatpersoner i Storbritannien. Under veckorna före dessa viktiga val kommer vi att publicera en serie exklusiva artiklar från ledarna för de brittiska grupperna som beskriver deras vision för EU:s framtid och vilken specifik politik de och deras kollegor kämpar för i valet till Europaparlamentet. Den andra artikeln är från Jean Lambert, Europaparlamentariker (avbildad), Miljöpartiets parlamentsledamot för London.

Europas framtida form står på spel i det kommande valet. Många människor känner sig långt borta från det som händer i Bryssel, men Europaparlamentet spelar verkligen roll – och ledamöterna med fingrarna på röstknapparna kommer att göra en verklig skillnad för kontinentens färdriktning. De kommer att avgöra om vi går framåt med att skydda våra rättigheter, minska föroreningarna och bygga hållbara jobb i framtiden – eller om vi kryper tillbaka till de gamla dåliga dagarna av smutsig energi, ojämlikhet, en ekonomi baserad på skulder och en stigande våg av främlingsfientlighet.

Som en global rörelse, förankrad lokalt, tror de gröna på att medborgarna ges större demokratisk kontroll, men också på solidaritet och starkt samarbete över hela Europa i frågor som inte känner några gränser. Europaparlamentet, som den enda direktvalda institutionen, är central i EU:s politik, och som en del av den fjärde största gruppen gröna har varit en positiv förändringskraft. Från att begränsa bankirernas bonusar till att bekämpa fisk som kastas överbord, till att införa ett ungdomsgarantisystem som förbättrar jobbutsikterna för ungdomar, de gröna gör redan en verklig skillnad inom alla politikområden.

Men det finns stora utmaningar framför oss, och stora beslut kommer att tas under de närmaste åren som kommer att påverka våra rättigheter, våra offentliga tjänster, våra jobb – och skyddet av land, hav och luft som vi delar. Frihandelsavtalet (TTIP) som för närvarande förhandlas fram med USA kan se en grossist urholkning av svårvunna standarder och kan hota det framtida offentliga ägandet av våra offentliga tjänster som NHS. Vi behöver gröna parlamentsledamöter för att slåss mot de stora företagens egenintressen och se till att vi går i rätt riktning – oavsett om det handlar om att sätta upp robusta klimatförändringsmål, stoppa strecket för skiffergas eller skydda våra rättigheter och friheter.

Kanske har en av de mest positiva influenserna från Europaparlamentet varit mänskliga rättigheter. Vårt gemensamma parlament har bidragit till att skapa ett rättvisare samhälle för alla, både inom Europa och runt om i världen. Europeiska unionen byggdes på värderingarna respekt för mänsklig värdighet, frihet, demokrati och jämlikhet – och detta är något att bygga på, inte förstöra.

Men dessa värderingar står på spel i detta val. Efter år av åtstramningar har vi sett några politiker som försöker döma invandrare och icke EU-medborgare till syndabock för den fördjupade fattigdomen och ojämlikheten som landet står inför. Detta är inte Europas, eller våra internationella samfunds, fel, utan orsakat av företagens girighet, hänsynslösa bankirer och skadliga politiska beslut som är utformade för att skydda de få privilegierade. Den främlingsfientliga retorik som en gång var extremhögerns reserv håller på att bli nästan mainstream, och detta är djupt oroande.

Annons

Det finns en risk att högerextrema partier vinner mark över hela Europa. Det här är politiker som låtsas tala för vanliga människor, men som ser arbetarnas rättigheter och rättvisa löner som en lyx som ska avvecklas i företagens maktens intresse. De förnekar klimatförändringarnas verklighet och skulle förstöra vår planet för kortsiktig vinst. De skulle ta bort vår rätt till fri rörlighet – något som åtnjuts av de 2.5 miljoner brittiska medborgare som bor på andra håll i Europa, såväl som de många medborgare från andra nationer som väljer att bo här. Deras retorik väcker misstro och rasism, stänger gränser och minskar valmöjligheter – vi kommer alla att förlora på om de vinner.

Europas motto är enhet i mångfald – vi måste hålla fast vid de värderingar som det förespråkar och stödja en positiv vision för Europas framtid, med respekt och värdighet i hjärtat.

För att följa Jean Lambert på Twitter: @GreenJeanMEP
© Copyright för Endeavour Public Affairs 2014

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend